DISSIDENT: Nobels fredspris gikk i 2010 til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Foto: Espen Rasmussen VG

Fredsprisvinner Liu Xiaobo prøveløslates på medisinsk grunnlag

Fredsprisvinner Liu Xiaobo prøveløslates etter å ha blitt diagnostisert med dødelig leverkreft.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er Liu Xiaobos bror Liu Xiaoxuan som opplyser at fredsprisvinneren ble diagnostisert med dødelig leverkreft 23. mai i år, skriver South China Morning Post.

Lius advokat, Mo Shaoping, opplyser at han tidligere har fått behandling i fengsel, men at Liu nå får behandling på et sykehus i Shenyang. Behandlingen på sykehus skjer etter at ønske om at han får behandling utenfor fengselet ble godkjent.

– Komiteen er glad for at Liu Xiaobo omsider er ute av fangenskap, men beklager samtidig på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til før kinesiske myndigheter gikk med på å løslate ham, skriver Nobelkomiteen i en pressemelding.

– Stående invitasjon til å komme

De understreker at han i realiteten «ble dømt for å ha utøvet sin ytringsfrihet og burde aldri ha vært fengslet». Videre legger de ansvaret på kinesiske myndigheter.

– Kinesiske myndigheter bærer et stort ansvar hvis frihetsberøvelsen har medført at Liu Xiaobo ikke har fått den medisinske hjelpen han trengte i tide. Komiteen håper at han nå blir løslatt uten vilkår og gis mulighet til å få den best mulige behandlingen for sykdommen, det være seg i Kina eller i utlandet, skriver Nobelkomiteen.

Kommentar: Hans kamp er like viktig i dag

Lius stol i Oslo Rådhus sto tom da prisen skulle deles ut i 2010 ettersom han satt i fengsel. Nobelkomiteen minner om at «Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Oslo for å motta vår hyllest».

Omstendighetene fortsatt uklare

Fremdeles er mye uklart rundt Lius medisinske prøveløslatelse. Amnesty International har også vært i kontakt med Lius advokat, men sier de ennå ikke har fått rede på de praktiske omstendighetene.

– Hvis han er så syk at han er fanget i sykesengen og rommet hans er bevoktet av politi er ikke dette noen reel løslatelse. Spørsmålet nå er i hvilken grad kinesiske han vil begrense hans mulighet til å kommunisere, og ikke minst om han kan tilbringe tid med sin kone, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty, til VG.

BRØDRE: Dette bildet av Liu Xiaobo (t.v.) og broren Liu Xiaoxuan (t.h.) har blitt gitt ut av familien. Bildet er tatt i 2005 i Guangzhou i sørlige Kina. Foto: Handout AFP

Organisasjonen håper å få med seg flere lands myndigheter til å legge press på Kina.

– Dør han som en fri mann? Det vet vi ikke ennå. Vi må også jobbe med neste skritt. Hans kone har sittet lang tid i ulovlig husarrest. Når Xiaobao går bort må hun slippes fri, sier Folkvord.

Det var etter at Nobels fredspris gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 at Norge mistet politisk kontakt med Kina og det oppsto en isfront mellom landene.

– Han har vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også i Kina, sa daværende leder Torbjørn Jagland i Nobelkomiteen da han annonserte vinneren.

Les også: Kina og Norge gjenopptar den politiske kontakten

Jagland sier nå til VG at komiteens regelverk forhindrer ham fra å uttale seg om saken, og henviser til nåværende leder Berit Reiss-Andersen. Det har ikke lykkes VG å få kontakt med henne.

– Fryktelig trist

– Dette er en fryktelig trist beskjed, sier Geir Lundestad til VG.

Han var direktør for Det norske nobelinstitutt da Xiaobao fikk fredsprisen. Han tør ikke spekulere om hvorvidt den kinesiske dissidenten endelig kan komme til Norge for å motta fredsprisen.

– For det første er det ikke sikkert helsetilstanden hans tillater det. For det andre spørs det om myndighetene tillater det, sier Lundestad som advarer mot å se løslatelsen som nye takter fra Kina.

Les også: Slik er menneskerettighetene i Kina i dag

– Dette er overhodet ikke noen oppmykning fra det kinesiske regimet. Det er et rent minimum av et humanitært tiltak, sier Lundestad.

– Bør inviteres til Norge

Petter Eide, stortingskandidat for SV og tidligere leder for Amnesty mener Nobelkomiteen må benytte anledningen til å på nytt invitere Liu Xiaobo til Norge.

STORE PROTESTER: Demonstranter protesterer for løslatelse av fredsprisvinneren i Hong Kong, desember 2016. Foto: Tyrone Siu Reuters

– Og hvis han er for syk til å reise burde Nobelkomiteen reise til Kina og holde en markering for han der, sier Eide.

Den norske Nobelkomité sier imidlertid at å dra til Kina for å besøke den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo er uaktuelt.

– Det er ikke en aktuell problemstilling. Det er ingen tradisjon for det. All tradisjon tilsier at nobelprisene deles ut i Stockholm og Oslo, sier Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad til NTB.

Erna Solberg valgte å ikke ta opp menneskerettigheter med kinesiske myndigheter da en gigantdelegasjon dro til Beijing i april for å markere normaliseringen av forholdet.

Eide mener nå at Norge bør gå ut å støtte invitasjonen, selv om det kan irritere kinesiske myndigheter.

– På den måten kan norske myndigheter, istedet for å velge en forsiktig og unnvikende strategi, markere at Norge står bak fredsprisutdelingen og hans kamp for demokrati og menneskerettigheter i Kina, sier Eide.

Les også: Kina viktigere enn Dalai Lama

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for politisk demokrati i Kina, kalt «Charter 08», et politisk manifest om økt demokrati i Kina.

Han har sittet fengslet i Jinzhou nordøst i Kina, skriver NTB.

Liu var lenge kjent som en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, noe som førte til at han ble fengslet to år senere. På 90-tallet ble han igjen fengslet for sine politiske aktiviteter i demokratibevegelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder