MANGLER FLERTALL: Majoritetsleder Mitch McConnell klarte ikke å sanke nok stemmer til å få gjennom forslaget til helsereform tirsdag. Foto: J. Scott Applewhite AP / NTB Scanpix

Utsetter avstemning om helsereform i USA

Republikanerne manglet stemmer for å få Trumpcare gjennom Senatet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er besluttet å utsette avstemningen over Donald Trumps helsereform til etter ferien 4. juli fordi de mangler flertallet for å få den gjennom Senatet i USA, melder AP og BBC.

Republikanernes majoritetsleder Mitch McConnell skal ha informert visepresident Mike Pence om utsettelsen under et møte tirsdag, ifølge Time.

Utsettelsen omtales som et tungt tilbakeslag for republikanernes helsereform. Ifølge kilder til nyhetsbyrået AP var det ikke nok stemmer til en gang å sette i gang debatteren om lovforslaget.

Les også: Vil vedta loven med minst mulig debatt

Vil stemme mot

De republikanske senatorene Susan Collins fra Maine, Rand Paul fra Kentucky, Dean Heller fra Nevada, Mike Lee fra Utah og Ron Johnson fra Wisconsin hadde fra før signalisert at de hadde planer om å stemme imot forslaget slik det står nå.

– Jeg synes det var et viktig steg. Jeg var i alle fall ikke klar for å stemme, sier den republikanske senatoren Lisa Murkowski fra Alaska, ifølge AP.

IMOT FORSLAGET: Den republikanske senatoren Rand Paul fra Kentucky sier Trump har åpnet for å gjøre forslaget bedre. Her avbildet på t-banen ved Senatet etter at avstemningen ble utsatt tirsdag. Foto: Mark Wilson AFP / NTB Scanpix

Hun får støtte av partikollega og senator Lamar Alexander fra Tennessee.

– Jeg synes det er fornuftig. Vi er faktisk nær en enighet, men det er noen få viktige momenter igjen, sier Alexander til nyhetsbyrået.

Republikanerne kunne bare miste to av sine egne stemmer for å få helsereformen gjennom, ifølge Time. Årsaken er at Republikanerne har 52 seter av Senatets totalt 100, og trengte et simpelt flertall for å få gjennom lovforslaget. Det skyldes i sin tur at de ønsket å vedta lovforslaget via en lovprosess som krever simpelt flertall mot at det settes et tak på 20 timers debatt, og altså ingen mulighet for en såkalt «filibuster».

I et håp om å tvinge utbryterne til å ombestemme seg, er samtlige 52 republikanske senatorer tirsdag kveld invitert til Det hvite hus av president Donald Trump, skriver NTB.

En av Trumps fremste kampsaker er å omgjøre forgjengeren Barack Obamas helsereform, men dette har vist seg vanskelig.

Bakgrunn: Slik er det nye forslaget

22 millioner uten helseforsikring

Kongressens budsjettkontor i har en rapport beregnet at forslaget vil bety at 22 millioner flere vil stå uten helseforsikring enn under Obamacare.

Dette er kun en forbedring på én million fra forslaget som gikk gjennom Representantenes hus i mai. President Donald Trump kalte selv dette forslaget «slemt», samtidig som han har støttet Senatets versjon.

Rapporten skal ha ført til ytterligere tilspissinger i det republikanske partiet, og Politico har skrevet at «senatorene virker mer splittet enn noen gang». CNN skriver at stemningen på Capitol Hill var både «anspent og kaotisk».

Ifølge CNN var det uklart hvor involvert president Donald Trump var i prosessen, men pressesjef Sean Spicer har bekreftet at Trump snakket med flere senatorer i løpet av helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder