Hovedinnhold

Hollande ut mot handelsavtale mellom USA og EU

<p>KRITISK: Hollande uttalte seg om TTIP-forhandlingene i Paris tirsdag</p>

KRITISK: Hollande uttalte seg om TTIP-forhandlingene i Paris tirsdag

Foto: Philippe Wojazer, Reuters
President François Hollande sier at Frankrike på dette stadiet sier nei til frihandelsavtalen TTIP mellom USA og EU.

Hollande advarer om at Paris vil avvise TTIP-avtalen «på dette stadiet» fordi Frankrike er imot «uregulert frihandel».

FRIHANDELSAVTALEN TTIP

* EU og USA har siden 2013 forhandlet om frihandelsavtalen TTIP – «Transatlantic trade and investment partnership». Målet er å fjerne toll og etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, gjennom dannelsen av verdens største frihandelsområde.

* Motstanderne av avtalen mener store multinasjonale selskaper kan få for mye makt på bekostning av demokratisk valgte myndigheter. I Europa er det bekymring for at avtalen kan utvanne regler knyttet til helse, miljø og forbrukersikkerhet.

* Kritikere både i EU og USA frykter at mer frihandel vil føre til tap av arbeidsplasser.

* 86 prosent av norsk eksport går i dag til EU og USA. En TTIP-avtale kan dermed få store konsekvenser for norsk næringsliv hvis norsk bedrifter får dårligere betingelser enn europeiske og amerikanske konkurrenter.

Kilde: NTB

– Vi vil aldri akseptere at det settes spørsmålstegn ved våre grunnleggende prinsipper, sa Hollande under en konferanse i Paris tirsdag.

Tidligere samme dag advarte Frankrikes sjefforhandler Matthias Fekl om at forhandlingene om avtalen kan stanse på grunn av USAs urokkelighet. Gitt Frankrikes tyngde i EU, vil det ikke bli en avtale uten Frankrike, sa Fekl.

VG+: TTIP truer norsk helsevesen

De franske uttalelsene gjenspeiler en dyp mistenksomhet i Europa om at avtalen vil sette til side reguleringer som beskytter miljøet og forbrukernes helse til fordel for interessene til multinasjonale selskaper.

Mandag publiserte miljøorganisasjonen Greenpeace lekkede dokumenter om de lukkede forhandlingene. Tyske medier som gjennomgikk dokumentene, meldte at USA har forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter miljøet og folks helse. EUs handelskommissær Cecilia Malmström forsikret imidlertid at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

For å presse EU til å godta import av flere amerikanske landbruksprodukter, har USA truet med å nekte å legge til rette for mer import av europeiske biler, ifølge Süddeutsche Zeitung. Blant produktene amerikanerne håper å selge til Europa, er matvarer laget av genmanipulerte planter og kjøtt fra dyr som har fått vekstfremmende hormoner.

Kommentar: Frihandel under ild

EUs handelskommissær Cecilia Malmström forsikret mandag om at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

– Ingen EU-handelsavtale vil noen gang redusere vår beskyttelse av forbrukere, matsikkerhet eller miljøet, skrev hun etter at Greenpeace lekket dokumentene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks