Hovedinnhold

Ny pyramide funnet i Egypt

<p>PYRAMIDE-FUNN: Dette bildet viser restene av den gamle pyramiden som er funnet i Dahshur, omtrent 30 kilometer fra Kairo. </p>

PYRAMIDE-FUNN: Dette bildet viser restene av den gamle pyramiden som er funnet i Dahshur, omtrent 30 kilometer fra Kairo. 

Foto: Ho, AFP
Restene av en 3700 år gammel pyramide er nylig oppdaget i Dahshur i Egypt. Foreløpige funn tyder på at det kan være gravkammeret til en dronning.

Denne saken handler om:

Pyramiden fra det 13. dynastiet (fra rundt 1803 til 1649 fvt.) ble funnet i den kongelige nekropolen Dahshur, rundt 30 kilometer sør for Egypts hovedstad Kairo.

Det er blant annet funnet en blokk i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, opplyser en talsperson for Egypts antikvitetsdepartement.

Fikk du med deg? Trengte småstein - raserte 2300 år gammel Maya-pyramide

Flere dørbjelker i granitt og steinblokker er gravd fram, og arkeologene tror de kan være med på å gi informasjon om pyramidens indre struktur. Utgravningene er fortsatt i et tidlig stadium, og pyramidens størrelse er så langt ukjent.

– Alle delene av pyramiden som er oppdaget så langt er i veldig god stand, opplyser departementet.

Les også: 130 års kunnskap om dinosaurene kan være feil

<p>HISTORISK: Denne blokken i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, var blant funnene.</p>

HISTORISK: Denne blokken i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, var blant funnene.

Foto: Ho, AFP

Les også: Skulle på do - fant 49.000 år gammel skatt

Egypt kan så langt skilte med 123 pyramider, forteller den berømte arkeologen Zahi Hawass, som har vært minister for oldtidssaker og fortidsminner i Egypt. 

Ifølge Hawass tyder funnene i Dahshur så langt på at arkeologene har funnet gravkammeret til en tidligere dronning, som ble gravlagt i nærheten av mannen eller sønnen sin.

– Håpet er nå å finne en inngravering som kan avsløre identiteten til eieren av pyramiden. Det å finne navnet på en hittil ukjent dronning vil være et tillegg til historien, sier Hawass.

Les også: Velstående vikingkvinne funnet i Danmark er trolig norsk

Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet. Sneferus antatte sønn, Khufu – kanskje bedre kjent under sitt greske navn Kheops – satte i gang konstruksjonen av Kheopspyramiden, som er ett av antikkens syv underverker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks