Hovedinnhold

Hadde Hitler jødisk opphav?

JØDISK BLOD: Kan en jøde som denne karen - avbildet i Jerusalem omkring 1905 - være del av det arvematerialet som til slutt utgjorde Hitler? Det er de som hevder det. Foto: AKG images/Scanpix
JØDISK BLOD: Kan en jøde som denne karen - avbildet i Jerusalem omkring 1905 - være del av det arvematerialet som til slutt utgjorde Hitler? Det er de som hevder det. Foto: AKG images/Scanpix
(VG Nett) Det skal nå være bevist at jødehateren Hitler hadde et spesielt kromosom som stammer fra blant andre jøder.

Denne saken handler om:

Denne noe oppsiktsvekkende slutningen trekker den belgiske journalisten Jean-Paul Mulders og historikeren Marc Vermeeren etter å ha analysert DNA fra 39 nålevende slektninger av Der Führer. De publiserte nylig sine funn på det belgiske magasinet Knack.

Dette får den israelske nettavisen Haaretz til å kommentere:

«Føreren ville neppe likt at han var mer et berbisk stammemedlem, enn en arisk supermann».

BERBER: En berber fra Kabylia i det nørdøstre Algeria. Tegning: Scanpix
BERBER: En berber fra Kabylia i det nørdøstre Algeria. Tegning: Scanpix

Bonde

Journalisten og historikeren oppsporet førerens slektninger tidligere i år, deriblant en østerrisk bonde. Gjennom ham fikk de tilgang til flere familiemedlemmer som de tok spyttprøver fra.

I laboratoriet oppdaget man så at disse prøvene innholdt et spesielt kromosom E1b1b1. Dette er sjelden i Vest-Europa. Det er mest distribuert blant berbiske stammer i Marokko, Algerie og Tunisia, og ikke minst hos jøder.

Overraskende

- Fra dette kan vi slutte at Hitler var beslektet med mennesker han foraktet, skrev Mulders i Knack.

- Et svært overraskende resultat, sier gen-spesialisten Ronny Decorte ved det katolske universitetet i den belgiske byen Leuven til Knack. - Fascinerende når man tenker på hvor sentralt rase og blod markerte seg hos nazistene. Hitler ville ikke vært begeistret.

Jødisk farmor?

Hitlers opphav har vært gjenstand for utallige spekulasjoner.
Det er ikke første gang historikere har antydet jøder i Hitlers stamtavle. Det er de som hevder at faren - Alois - var et «uekte» barn som moren Maria Schickelgruber fikk med en 19-åring som het Frankenberger. Han skal ha vært jøde.

Knack ønsker nå å gå videre i sitt arbeid med denne saken ved å begjære utlevert levninger som antas å være etter Hitler fra russiske myndigheter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks