Hovedinnhold

Hun ble skutt i hodet i 2011. Nå hjelper hun Hillary å bli president

<p>STØTTER HILLARY: Gabrielle Giffords og ektemannen, astronauten Mark Kelly, på scenen sammen med Hillary Clinton og datteren Chelsea i Ames, Iowa. Ekteparet vil ha Clinton som USAs neste president. </p>

STØTTER HILLARY: Gabrielle Giffords og ektemannen, astronauten Mark Kelly, på scenen sammen med Hillary Clinton og datteren Chelsea i Ames, Iowa. Ekteparet vil ha Clinton som USAs neste president. 

Foto: Thomas Nilsson/VG
AMES, IOWA (VG) Gabrielle Giffords (45) overlevde mirakuløst da hun ble skutt i hodet. Siden har kun kjempet for en strengere våpenkontroll.

– Faktaene skriker etter handling. I gjennomsnitt dør i gjennomsnitt 90 personer av skytevåpen hver dag. 33 000 i året, sa Hillary Clinton (68) fra scenen på Iowa State University i Ames i Iowa.

Dette er et av mange stopp for Clinton i den hektiske innspurten før veien til Det hvite hus for alvor starter mandag. 

Har du oversikt? Dette er presidentkandidatene 2016

Flere hundre personer og et stort pressekorps var samlet i et av universitetsbyggene. Hovedpersonen virket opplagt; var smilende og blid da hun snakket om barnebarnet Charlotte, men hevet stemmen og nærmest ropte inn i mikrofonen da temaet ble skytevåpnenes konsekvenser i USA.

Les også: Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

Overlevde drapsforsøk

Med seg på scenen hadde Clinton med seg datteren Chelsea og ekteparet Gabrielle Giffords og Mark Kelly. Giffords var kongressmedlem da hun ble skutt i hodet på et politisk møte i Tucson i Arizona i januar 2011.

<p>SKUTT I HODET: Her fraktes kongressmedlem Gabrielle Giffords til sykehus etter å ha blitt skutt i hodet i Tucson, Arizona i januar 2011. </p>

SKUTT I HODET: Her fraktes kongressmedlem Gabrielle Giffords til sykehus etter å ha blitt skutt i hodet i Tucson, Arizona i januar 2011. 

Foto: James Palka, Ap

Seks personer ble drept og 13 skadet. Giffords ble påført kritiske skader, men overlevde mirakuløst. Bak ugjerningen sto en ung mann som senere ble erklært paranoid schizofren.

– Hun vil stå opp mot våpen-lobbyistene og det er derfor jeg stemmer på henne. La oss arbeide sammen for å gjøre Hillary til vår president, sa Giffords på scenen.

Lest denne? Clinton om Trump-retorikk: – Skammelig og støtende

Kamp mot våpen-lobbyistene

Etter skytingen måtte hun trene opp igjen å snakke og gå. Hun sliter fremdeles noe med å snakke, men fikk hjelp fra ektemannen og astronauten Mark Kelly.

<p> LITEN STØTTESPILLER: Flere hundre store og små var til stede på Iowa State University i går for å høre Hillary Clinton tale. </p>

 LITEN STØTTESPILLER: Flere hundre store og små var til stede på Iowa State University i går for å høre Hillary Clinton tale. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Vi er så heldige av å ha fått en ny sjanse å forsøke å gjøre dette landet bedre, sa Kelly.

Anders Giæver: Valgkamp og våpen

Etter drapsforsøket har de to jobbet utrettelig med å bekjempe våpen-lobbyismen og få på plass en strengere våpenkontroll.

– Det er derfor vi er her. Altfor lenge har våpen-lobbyistene hatt strupetak på Washington D.C., og de har hatt et hardt tak på Kongressen.

Ifølge meningsmålinger blant velgerne i Iowa er det svært tett mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders, som kjemper om å bli Demokratenes nominerte presidentkandidat.

Les også: Ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

– Hva er galt med oss?

I forrige uke tok Sanders over ledelsen her, men Clinton hentet den raskt tilbake og har fremdeles en knapp ledelse.

I likhet med president Barack Obama ønsker også Clinton bakgrunnssjekk av dem som handler våpen.

<p>SISTE TIMER: Etter talen tok Hillary Clinton seg tid til å gå rundt til publikum for å snakke med dem. Hver stemme teller innspurten før mandagens viktige nominasjonsvalg i Iowa. </p>

SISTE TIMER: Etter talen tok Hillary Clinton seg tid til å gå rundt til publikum for å snakke med dem. Hver stemme teller innspurten før mandagens viktige nominasjonsvalg i Iowa. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Hun hevet stemmen kraftig da hun snakket om alle familier og ofre for skytevåpen hun har møtt.

– Hva er galt med oss? Hvordan kan vi fortsette å ignorere kostnaden dette tar av våre barn og vårt land?

Fredag ble det kjent at syv epostutvekslinger som har gått via Hillary Clintons private e-postserver, inneholder topphemmelig materiale. Clinton ville lørdag ikke svare på spørsmål fra de oppmøtte journalistene. 

Les også: Topphemmelig materiale i Clintons eposter

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks