Hovedinnhold

Her er USAs nye supervåpen

(VG Nett) Mange av USAs nye supervåpen kunne vært hentet ut av Star Wars-filmene. Men prislappen er høy...

Det amerikanske forsvaret er i full gang med å utvikle «neste generasjons» supervåpen. Våpnene har enorm dødelig kraft og håpet er at de vil gjøre USA enda mer overlegne på slagmarken i fremtidens militære operasjoner.

VGTV: Her testes den nye kanonen 

Kulene til Marinens foreløpig navnløse nye kanon flyr med hypersonisk hastighet. Den elektromagnetiske kanonen skyter kuler som beveger seg med 1,6 kilometer på et sekund - åtte ganger så raskt som lydens hastighet, ifølge Wired.

Det var lenge uklart om marinens nye supervåpen ville komme i bruk. Men nå ser det ut til at den amerikanske marinens elektriske kanon vil kunne bli brukt i kamp, skriver teknologibladet.

Fremtidsvåpenet er elektromagnetisk og drives av en enorm batteripakke. Tester har vist at kanonen trenger opp til 33 megajoule for å fyres av - en enorm mengde elektristitet.

UFO?

Det er bare prototypen som er klar, men etter flere runder i kongressen ser det nå ut til at våpenet skal komme i bruk, skriver Wired.

Flere spørsmål er imidlertid ubesvarte. Blant annet er det uklart hvordan man skal produsere store nok batterier til å skyte kanonkulene. Marinen jobber også med å bygge materiale som tåler varmen som følger av den enorme elektriske ladningen.
Et tredje problem er våpenets repetisjonsrate - hvor mange skudd kan avfyres fra kanonen og hvor raskt? Marinen håper at våpenet skal kunne avfyres seks til ti ganger i minuttet, men det er uklart om og når det vil bli mulig.

Superkanonen er bare én av flere høyteknologiske våpen som er under utvikling.

Artikkelen fortsetter.

NEI, DETTE ER IKKE EN UFO: Droneflyet X-47B skal kunne lette og lande fra hangarskip. Foto: Reuters
NEI, DETTE ER IKKE EN UFO: Droneflyet X-47B skal kunne lette og lande fra hangarskip. Foto: Reuters

Dronefly

Droneflyet X-47B fikk folk i Winfield til å ringe lokalavisen i oppstyrtelse da de trodde det amerikanske forsvaret hadde funnet en UFO. Marinen håper at droneflyet som er under utvikling skal kunne operere fra hangarskip.

Dermed reduseres behovet for å ha soldater på bakken og dermed i faresonen. I stedet kan dronefly sendes ut fra mange tusen fots høyde for med dødelig kraft angripe målet - helt uten at amerikanske soldaters liv settes i fare.

ROBOT-HELIKOPTER: Helikopteret MQ-8B Fire Scout er fjernstyrt. Foto: AFP
ROBOT-HELIKOPTER: Helikopteret MQ-8B Fire Scout er fjernstyrt. Foto: AFP


Robot-helikopter

Et annet fartøy som nå er oppgradert er helikopteret Fire Scout, som delvis flyr med bio-drivstoff.

Robot-helikopteret skyter blant annet Hellfire-missiler og laserstyrte våpen. Disse er nå i ferd med å bli utstyrt med «Advanced Precision Kill Weapon System», et laserstyrt våpen som kan avfyre ekstremt presise 70 millimeter-raketter.

Drivkraft

- Den generelle drivkraften for dette i vår del av verden er at vi lenge har sett for oss at teknologiske løsninger skal hjelpe oss i neste krig, forteller oberstløytnant Harald Høiback ved Forsvarets Høgskole til VG Nett.

Han minner om at amerikanske styrker har hatt et teknologisk forsprang til alle de har sloss mot de siste 50 årene.
- Og det har de erfart at er utelukkende positivt. Amerikanerne har ikke sloss mot teknologisk likeverdige motstandere siden Korea-krigen, sier han.

Ifølge Høiback brukte koalisjonsstyrkene bare en drøy måned med luftmakt og hundre timer med landmakt for vinne Gulfkrigen i 1991, mye på grunn av det teknologiske overtaket.

- Der møtte koalisjonen Irak, som da var verdens fjerde største landmakt, og de vant krigen langt raskere enn noen kunne forestille seg, og nesten uten egne tap, sier han.
Oberstløytnanten sier også at det er et militærindustrielt aspekt ved utviklingen av de nye supervåpnene.

- Man må også se på dette som vanlig arbeidsplasser. Det er veldig mange som sier at man burde brukt penger på andre ting i en økonomisk krisesituasjon, men det er en påstand på kanten til det uriktige.

Høiback mener poenget er å holde arbeidsstokken i aktivitet, og en stor del av denne arbeider i våpenindustrien.
- Det å ha folk til å utvikle for eksempel nye droner er ikke nødvendigvis mindre fornuftig enn å utvikle nye biler, kjøleskap eller andre forbruksvarer, sier han.

Kritisk

De amerikanske super-våpnene er imidlertid stadig utsatt for budsjettkutt.

Pentagon skal bruke 178 milliarder dollar (1.000 milliarder kroner) på å utvikle nye krigsskip, jagerfly og andre store våpenprogrammer, ifølge forslaget til nytt forsvarsbudsjett.

Det er likevel 7,5 prosent mindre enn det som opprinnelig var planlagt for 2013, og 12,2 prosent mindre enn i årets budsjett, ifølge det detaljerte dokumentet.

Enkelte røster er også kritiske til pengebruken de avanserte doningene og våpensystemene medfører.

- Det er enkelte teknologiske invisteringer der ute som medfører for høy risiko og som jeg ikke er sikker på, eller, faktisk som jeg vet at vi kommer til å måtte kutte, sa admiral Jonathan Greenert til Stars and Stripes i oktober i fjor.

Kanskje for behagelig

En viktig gruunn til satsen på høyteknologiske våpen er et ønske om å unngå å sende amerikanske soldater inn i noen av verdens farligste områder.

- Mange presidenter sier at det verste og vanskeligste de vet er å sende menn og kvinner ut i militære operasjoner. Langt mer behagelig blir det når man kan sende maskiner i stedet, kanskje for behagelig, ettersom det er snakk om dødelig angrep med minimal risiko for tap av egne, sier Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier.

Han mener det er tydelig at Obama-administrasjonen sater på høyteknologisk krigføring som erstatning for menn og kvinner for bakken.

- Helt klart. Særlig dronekrigføringen har veldig tydelig eskalert. En enkel oppsummering av Obama som commander in chief er tropper ut, droner inn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks