Hovedinnhold

Her eksploderer romflyet

* Én person død, én alvorlig skadet
* Vitne så eksplosjon i luften
* Romekspert tror ikke det vil påvirke romturismen
* Skulle teste nytt drivstoff

<p>PILOTEN OMKOM: Eksplosjonen under testflyvingen i Mojave-ørkenen ble fanget på film. Foruten den døde piloten ble en passasjer alvorlig skadet.</p>

PILOTEN OMKOM: Eksplosjonen under testflyvingen i Mojave-ørkenen ble fanget på film. Foruten den døde piloten ble en passasjer alvorlig skadet.

Foto: Kenneth Brown, AP
En person er omkommet og en er skadet etter at romflyet SpaceShipTwo styrtet under en testflygning over Mojaveørkenen i USA fredag.

Fakta om Virgin Galactic

* Har som mål å bli det første selskapet som tilbyr kommersielle flygninger til verdensrommet.

* Grunnlagt i 2004 som en del av britiske Virgin Group, som investor og gründer Richard Branson står bak.

* Hovedkontor i Las Cruces i New Mexico og flyr fra basen Spaceport America.

* Satser på romfartøy som slippes fra et bærefly før de flyr til rundt 100 kilometers høyde ved hjelp av en rakettmotor.

* SpaceShipTwo, som styrtet fredag, ble vist fram første gang 7. desember 2009.

* I september sa Branson at den første turen med betalende romturister skulle skje innen utgangen av 2014. Rundt 750 mennesker har allerede bestilt billett. Branson har ytret ønske om selv å være med på den første turen.

(Kilde: Virgin Galactic, Wikipedia) (©NTB)


Under en testflyvning over Mojave-ørkenen i California opplevde selskapet Virgin Galactic alvorlige avvik på romflyet SpaceShipTwo.

Ifølge Reuters er en person død, og en person skadet. Det antas at begge var piloter på flyet, ifølge CNN. 

Fredagens test med to piloter om bord, var den første motoriserte flygingen for SpaceShipTwo på over ni måneder, melder TV-kanalen NBC. Testflyvningen kan ha vært knyttet til et nytt drivstoff til flyets rakettmotor.

Lufthavnsjef Stuart Witt ved Mojave flyplass bekrefter overfor lokale medier at flyet skal ha krasjet øst i ørkenen.

pressekonferansen fredag ble det bekreftet at romflyet brukte en ny type drivstoff. Begge pilotene hadde lang erfaring med testflyving. Det arbeides nå med etterforskning i ørkenen for å finne ut hva som førte til at romflyet styrtet, men dette vil ta flere dager.

En person omkommet

På Twitter skriver Virgin:

«Under testen opplevde romflyet seriøse avik, som førte til tapet av SpaceShipTwo»

Fraktflyet som deltok på testflyvningen, «WhiteKnightTwo» landet trygt.

Pilotene ombord var utstyrt med fallskjerm. Fotograf Ken Brown, som dekket testflyvningen, forteller til AP at han så en eksplosjon da flyet var i luften. Ifølge vitnet ligger vrakrestene nå i ørkenen.

- Flyet er ødelagt, delt opp i mange biter og spredt over et stort område. Det ene piloten var død da vi fant han og det var klart at han døde umiddelbart etter eksplosjonen, forklarer sheriffen i Kern County på pressekonferansen etter romflystyrten fredag.

- Vi vet ikke tilstanden på den overlevende. Vi har fått opplyst at vedkommende har store skader, men vi vet ikke hva det betyr. Våre tanker og bønner er med ofrene og deres familier, sier sheriffen på en pressekonferanse.

<p>REDNINGSAKSJON: Redningsmannskap bærer en person på båre i Mojave-ørkenen der romflyet styrtet fredag etter testflyvingen. En person er død, og en er alvorlig skadet, ifølge Reuters.<br/></p>

REDNINGSAKSJON: Redningsmannskap bærer en person på båre i Mojave-ørkenen der romflyet styrtet fredag etter testflyvingen. En person er død, og en er alvorlig skadet, ifølge Reuters.

Foto: AP Photo/KABC-TV
<p>VIL TIL ROMMET: SpaceShipTwo tilhører selskapet Virgin Galactic, som er startet av Virgin-gründer Richard Branson.<br/></p>

VIL TIL ROMMET: SpaceShipTwo tilhører selskapet Virgin Galactic, som er startet av Virgin-gründer Richard Branson.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Milliardær og investor Richard Branson står bak selskapet og romflyet som etter planen snart skal i gang med de første kommersielle flygningene til verdensrommet. Over 700 personer har bladd opp en kvart million dollar – snaut 1,7 millioner kroner – for en tur opp i 100 kilometers høyde, skriver NTB.

Virgin-direktør: - Romfart er vanskelig

Fredag Twitrer han at han flyr til Mojave-ørkenen for å bistå teamet.

George Thomas Whitesides, adm. dir. i Virgin Galactic sier:

- Romfart er vanskelig og i dag var en tøff dag.

- Tragisk

- Det er tragisk at den ene piloten døde, og det gjør det noe mer alvorlig. Man er avhengig av å finne feilen raskt, sier romekspert Erik Tandberg til VG.

- Det er vanskelig å si om dette vil påvirke etterspørselen, men jeg tror ikke at noen av de som er påmeldt turen vil trekke seg, sier Tandberg som blant blant annet kjent for å kommentere månelandingen i 1969.

Selskapet hadde håpet å ta den første turen med betalende passasjerer allerede i slutten av 2014, og Branson selv har sagt han ønsker å være med.

ROMEKSPERT: Erik Tandberg.
ROMEKSPERT: Erik Tandberg. Foto: Bjørn Thunæs, VG

- Før dette uhellet var det meningen at denne turen skulle skje i år, men så ble den utsatt til 2015. Nå kan det hende at turen blir ytterligere utsatt som følge av ulykken, fordi man må arbeide med å finne feilen, sier Tandberg.

Andre gang på en uke

Det er andre gangen på en uke at et romfartøy styrter i USA. Likevel understreker Tandberg at de to tilfellene er forskjellige.

- Saken med Antares-raketten gjaldt drift av romstasjonen, mens dette er romturisme. Aktørene bak de to er også forskjellige, mens det var det private Orbital Sciences Corp som sto bak raketten, er romflyet eid av Virgin Galactic, eid av Richard Branson.

Tre døde i 2007

I 2007 døde tre mennesker etter at en rakett eksploderte på forskningssenteret i Mojave Air og Space Port, på området til selskapet Scaled Composites i California, som medvirker i prosjektet til Virgin Galactic.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks