Hovedinnhold

Svensk snusseier i EU

VAR I FARE: EUs helseministre vedtok fredag et nytt tobakksdirektiv. Det foreslåtte forbudet om smaktilsatt snus ble ikke vedtatt. FOTO: ESPEN BRAATA
VAR I FARE: EUs helseministre vedtok fredag et nytt tobakksdirektiv. Det foreslåtte forbudet om smaktilsatt snus ble ikke vedtatt. FOTO: ESPEN BRAATA
Svenske og norske snusere kan puste lettet ut: Sverige erklærer en første seier i kampen for snusens innhold.

Denne saken handler om:

- Jeg er kjempeglad, sier den svenske ministeren Maria Larsson ifølge nyhetsbyrået TT.

Hun er glad for at EUs 27 helseministre fredag ble enige om det nye tobakksdirektivet, men spesielt glad er hun for svensk seier om snusen.

- Vi har faktisk reddet snusen ved selv å bestemme over innhold, produktregler, ingredienser, karakteristiske smaker og også natriumkarbonatet, sier hun.

Fredagens enighet betyr imidlertid ikke at det nye tobakksdirektivet er endelig vedtatt. Direktivet må også vedtas i EU-parlamentet før landene og parlamentarikerne starter forhandlinger om et kompromiss.

BAKGRUNN:  EU vil forby «Smakssnus» og mentolsigaretter 

Splittet

Tobakksdirektivet som ble vedtatt av Unionens helseministre i Luxembourg fredag, har splittet landene. Vedtaket var heller ikke enstemmig.

Målet med direktivet er å få ned dødstallene som knyttes til tobakk. Industrien har jobbet hardt mot direktivet, som innebærer at sterke smaker av for eksempel mentol blir forbudt. Videre blir det krav om store helseadvarsler på sigarettpakkene som gir liten plass til logo og merke.

- Vi kan ikke ha en situasjon der vi har et produkt som tar livet av 700.000 europeere hvert år, understreket irenes helseminister James Reilly før diskusjonene startet fredag.

LES OGSÅ:  Helseeksperter vil forby snus og pappvin 

Norge

EUs tobakksdirektiv gjelder for Norge gjennom EØS-avtalen, og endringene er derfor også aktuelle for norsk lovgiving.

Svenskene har unntak fra EUs snusforbud, men får bare eksportere snusen sin til Norge - som også har et unntak gjennom EØS-avtalen.

De har gitt opp forsøket på å få bort eksportforbudet ellers, nå står kampen om innholdet og smaken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks