Hovedinnhold

Norsk professor hedret med pris i Kina

HEDRET: Medisinprofessor og kreftforsker Jan Vincents Johannessen fikk tildelt en av de høyeste utmerkelsene i Kina forrige helg. FOTO: Krister Sørbø/ VG
HEDRET: Medisinprofessor og kreftforsker Jan Vincents Johannessen fikk tildelt en av de høyeste utmerkelsene i Kina forrige helg. FOTO: Krister Sørbø/ VG
Medisinprofessor og kreftforsker Jan Vincents Johannessen har fått tildelt den kinesiske ordenen Guleelvens gullmedalje.

Denne saken handler om:

- Det var veldig hyggelig å få denne utmerkelsen, som er en av de høyeste utmerkelsene i Kina, men jeg mener at prisen skulle vært delt, for jeg representerer jo et miljø, sier Johannessen til NRK.

Under en seremoni sist helg fikk Johannessen utdelt prisen av guvernøren i Henan-provinsen i Kina. Gullmedaljen fikk han for sin rolle i et forskningsprosjekt i samarbeid med sykehuset i Zhengzhou. Prosjektet ble under oppstarten i 1992 sponset av Norad.

- Vi undersøkte en veldig aggressiv form for spiserørskreft, som hadde 90 prosent dødelighet, forteller professoren.

Sammen med sine kinesiske kollegaer oppsøkte han Anyang i Kina der man har verdens høyeste forekomst av spiserørskreft, og undersøkte 20.000 kinesere i 2.000 landsbyer i fjellene rundt byen.

Samarbeidet som startet for 19 år siden, er nå utvidet til flere medisinske fagfelt og omfatter en lang rekke kinesiske sykehus og forskningsinstitusjoner.

Prisoverrekkelsen skjer i en periode der det politiske forholdet mellom Norge og Kina har vært svært anstrengt etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

- Vi har latt politikerne ta seg av politikken, så har vi konsentrert oss om å hjelpe pasientene, sier Johannessen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks