Hovedinnhold

Mygg-virus kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

** Myndigheter advarer: Ber folk unngå å bli gravide
** Se listen: Landene USA mener gravide bør styre unna

<p>MYGGENS OFRE: Mens mamma gikk gravid med lille Luiza, ble hun stukket av en mygg. Det ga den nyfødte jenta en hjerneskade hun må leve med resten av livet. Ifølge legene er morens zikafeber årsaken til at jentas hode vokste for sakte. Bare fra oktober og til nå, har minst 4000 nyfødte i Brasil lidd samme skjebne.</p>

MYGGENS OFRE: Mens mamma gikk gravid med lille Luiza, ble hun stukket av en mygg. Det ga den nyfødte jenta en hjerneskade hun må leve med resten av livet. Ifølge legene er morens zikafeber årsaken til at jentas hode vokste for sakte. Bare fra oktober og til nå, har minst 4000 nyfødte i Brasil lidd samme skjebne.

Foto: Felipe Dana, Ap
Det finnes hverken vaksine, behandling eller enkel test for å påvise zika-viruset som sprer seg i rekordfart. Folkehelseinstituttet advarer nå gravide nordmenn mot rammede områder - flere av dem populære turiststeder.

Zika-feber

Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Asia, Afrika og Oseania - og siden 2014 også i Amerika.

Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen (inkubasjonstiden) er vanligvis 3-12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.


Noen kan utvikle nevrologiske komplikasjoner som Guillain-Barré syndrom. Det trolig at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader som mikrokefali – med misdannelser og hjerneskade hos nyfødte.


Det finnes ingen vaksine eller behandling mot sykdommen, og heller ingen test som enkelt kan brukes på gravide som har vært i rammede områder.


Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide vurderer å utsette reisen til rammede områder, kontakter lege før avreise og jordmor/lege om oppholdet etter hjemkomst.


KILDE: FHI/WHO/Reuters/NTB

På karibiske øyer skjelver turistindustrien. I Brasil har myndighetene tatt i bruk hæren for å jakte smittefarlige mygg. I flere andre land i Sør-Amerika er utbruddet så alvorlig at myndighetene ber folk droppe å bli gravide.

– Det er klart det er dramatisk i flere av de rammede landene. Zikaviruset ser ut til å kunne gi fosterskader hos gravide. Derfor anbefaler vi at gravide vurderer å utsette reisen til områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Les også: Bill Gates vil utrydde malaria

Fra 1960-tallet og frem til i fjor var viruset bare aktivt i et smalt belte i Afrika og Asia.

Men siden i fjor vår har viruset spredd seg i rekordfart til nesten hele Sør-, Mellom- og Nord-Amerika i tillegg til Karibia.

Det finnes heller ikke noen vaksine eller behandling mot sykdommen, eller en enkel test gravide kan ta etter å ha vært i rammede områder.

Og selv om de fleste som blir smittet bare får det som minner om en lett influensa, kan få dramatiske konsekvenser for gravide:

– Det er en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet, skriver FHI på sine nettsider.

Dermed vokser både advarslene og listen over land gravide bør styre unna i omfang fra dag til dag.

Les også: WHO: Sierra Leone er ebola-fritt

På listen over landene som blant annet amerikanske myndigheter advarer gravide mot å dra til, er flere svært populære ferieland som Mexico, Brasil, Panama og Venezuela, i tillegg til en rekke karibiske øyer.

<p>SYKDOMSSPREDEREN: Det er denne typen mygg - aedes egypti, også kalt gulfebermygg - som sprer zikaviruset. De siste månedene er minst en million smittet bare i Brasil, og viruset sprer seg til stadig flere land.<br/></p>

SYKDOMSSPREDEREN: Det er denne typen mygg - aedes egypti, også kalt gulfebermygg - som sprer zikaviruset. De siste månedene er minst en million smittet bare i Brasil, og viruset sprer seg til stadig flere land.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention, Ap

Nordmann zika-smittet

Det er foreløpig kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge. Det var en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Men FHI frykter det kan bli flere.

Derfor ber de gravide om å utsette reisen til de rammede områdene – og de som drar om å være forsiktige.

<p>TIL KRIG MOT MYGG: En soldat fra den brasilianske hæren jakter mygglarver i Sao Paulo. I kampen mot den smittefarlige myggen som bærer med seg zikaviruset, har myndighetene tatt i bruk landets militære styrker.</p>

TIL KRIG MOT MYGG: En soldat fra den brasilianske hæren jakter mygglarver i Sao Paulo. I kampen mot den smittefarlige myggen som bærer med seg zikaviruset, har myndighetene tatt i bruk landets militære styrker.

Foto: Miguel Schincariol, Afp

– For mange vil zikafeber betegne seg som en lett influensa. Og de aller fleste vil ikke engang få symptomer. Likevel kan viruset gi skader på foster, sier Bruun.

– Derfor er det viktig at gravide som likevel velger å dra til rammede områder rådfører seg med lege før de reiser, er veldig nøye med å beskytte seg mot mygg underveis, og informerer lege eller jordmor om oppholdet etter at de kommer hjem, sier overlegen.

Ifølge oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag formiddag, er det bare to land på det amerikanske kontinentet som ser ut til å unngå pandemien: Chile helt i sør, og Canada i motsatt ende av kontinentet.

Sett denne? Hevder Nord-Korea har funnet kur mot mers, ebola, sars og aids

El Salvador: Ikke blir gravide før i 2018

Flere land, deriblant Colombia, Ecuador og Jamaica, ber par i landet utsette graviditet inntil videre.

Aller lengst går myndighetene i El Salvador. Her ber de landets kvinner om å vente til 2018 før de blir gravide.

– Hvis vi ikke gir noen råd til befolkningen, kan det ende med mange tilfeller av mikrokefali. Av disse barna vil 99 prosent overleve, men med hjerneskader, sier visehelseminister Eduardo Antonio Espinoza Fiallos til New York Times.

Artikkelen fortsetter under bildet

<p>GASSER KIRKEGÅRDEN: For å få kontroll over utbruddet av zikaviruset, har myndighetene i Peru begynt å sprøyte kirkegårder - som her i Lima - for å ta knekken på smittefarlig mygg.<br/></p>

GASSER KIRKEGÅRDEN: For å få kontroll over utbruddet av zikaviruset, har myndighetene i Peru begynt å sprøyte kirkegårder - som her i Lima - for å ta knekken på smittefarlig mygg.

Foto: Martin Mejia, Ap

I Brasil har myndighetene registrert over en million tilfeller av zikafeber, og mener at viruset har ført til at minst 4000 nyfødte har fått hjerneskader.

Myndighetene har erklært utbruddet som en nasjonal krise, og myndighetene jobber på spreng med å få kontroll på utbruddet før OL i august.

USA: Unngå disse områdene

Amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) advarer mot reiser til en rekke zikafeber-rammede land og områder:

Barbados

Bolivia

Brasil

Colombia

Ecuador

El Salvador

Fransk Guyana

Guatemala

Guadeloupe

Guyana

Haiti

Honduras

Kapp Verde

Martinique

Mexico

Panama

Paraguay

Puerto Rico

Saint Martin

Samoa

Surinam

Venezuela

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks