Hovedinnhold

Underskriftskampanje for å slette Haiti-gjeld

(VG Nett) I en rekke land rundt omkring i verden pågår det nå en underskriftskampanje for å få slettet Haitis utenlandsgjeld.

Denne saken handler om:

Tips oss

Til sammen har Haiti en gjeld på 3,6 milliarder kroner. Det er mye penger for det fattigste landet på den vestlige halvkule. Halvparten av gjelden er til Det Internasjonale Pengefondet (IMF) og Den Inter-Amerikanske Utviklingsbanken.

Nå pågår det altså en kampanje for å få slettet denne gjelden. I Norge er kampanjen administrert av Kirkens Nødhjelp.

- Vi mener det er meningsløst at Haiti i en så desperat situasjon må bruke store beløp på gjeldsbetjening. Nye penger må komme i form av gaver og ikke lån, sier Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

ALT OM JORDSKJELVTRAGEDIEN

Diktatorer

At Haiti har fått store lån tidligere har ikke alltid kommet befolkningen til gode. Store deler av gjelden stammer nemlig fra lån som ble gitt mens landet var styrt av diktatorene Francois «Papa Doc» Duvalier og hans sønn Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier. Det meste av disse pengene satte de inn på sine egne sveitsiske bankkontoer.

SLIK KAN DU HJELPE OFRENE

Bare i år vil Haiti måtte bruke over 100 millioner kroner på gjeldsbetjening. Det samme som Norge har bevilget i Nødhjelp, heter det videre i pressemeldingen.

Det internasjonale pengefondet foreslår å gi ytterligere 560 millioner kroner i nye lån til det jordskjelvrammede landet. Kirkens Nødhjelp utfordrer derfor utviklingsminister Erik Solheim til å bruke Norges stemme i IMF og Den Inter-Amerikanske Utviklingsbanken til å slette Haitis gjeld og sørge for at alle nye midler gis som gaver og ikke lån.

TETT PÅ NETT: VG Netts reporter Erlend Skevik svarer på dine spørsmål fra Haiti tirsdag klokken 20. Send inn ditt spørsmål her!

Enig

Foto: Grafikk: MCT/Bulls/VG Nett
Foto: Grafikk: MCT/Bulls/VG Nett

Haiti har ingen direkte gjeld til Norge, men Norge sitter altså i styret i disse to organisasjonene, som landet har gjeld til.

Statssekretær Ingrid Fiskaa i Miljø- og utviklingsdepartementet sier at hun er enig i at gjelden bør slettes.

BAKGRUNN: Haiti har opplevd mer enn sin porsjon nød og elendighet

- Kirkens Nødhjelps ønske er veldig likt det som er regjeringen sin holdning. Norge vil jobbe internasjonalt for å slette resten av gjelden som Haiti nå har, sier Fiskaa til VG Nett.

I april deltar miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter planen på Verdensbankens årsmøte i Washington. Der vil det være naturlig å ta opp Haiti-gjelden.

- Men vi vil også jobbe via andre internasjonale fora, sier Fiskaa.

Vil slette

Tirdag kveld kommer det også meldinger om at en gruppe rike kreditorland ber om at jordskjelvrammede Haiti får utenlandsgjelden sin slettet.

Den såkalte Parisklubben mener at Haiti trenger enorme summer til gjenoppbygging etter det kraftige jordskjelvet for en uke siden, og at det derfor vil hjelpe om landet får gjelden slettet, skriver NTB.

Venezuela, som har 295 millioner dollar utestående fra Haiti, og Taiwan, som Haiti skylder 90 millioner dollar, blir spesielt oppfordret til å slette gjelden.

Parisklubben består av 19 av verdens rikeste land, deriblant Norge. Gruppen besluttet i fjor å slette gjelden på til sammen 214 millioner dollar som Haiti skyldte medlemslandene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks