Hovedinnhold

Røde Kors-fly fikk ikke lande i Haiti

Store problemer med å få nødhjelpen fram

NØDHJELP: Medisiner og annet nødhjelpsutstyr til Haiti lastes på et fly i Frankrike. Kapasiteten til flyplassen i jordskjelvrammede Port-au-Prince er imidlertid sprengt, og ødelagte veier og mangel på kjøretøyer gjør det vanskelig å få hjelpen fram. Foto: AP
NØDHJELP: Medisiner og annet nødhjelpsutstyr til Haiti lastes på et fly i Frankrike. Kapasiteten til flyplassen i jordskjelvrammede Port-au-Prince er imidlertid sprengt, og ødelagte veier og mangel på kjøretøyer gjør det vanskelig å få hjelpen fram. Foto: AP
(VG Nett) Sprengt flyplasskapasitet, kollapset infrastruktur, i tillegg til mangel på kjøretøyer og drivstoff forsinker nødhjelpen til jordskjelvofrene.

Denne saken handler om:

FAKTA: Jordskjelvet i Haiti

 • Jordskjelvet inntraff like før klokken 17 lokal tid (22 norsk tid) tirsdag og hadde sitt episenter ved byen Carrefour, rundt 16 kilometer sørvest for hovedstaden Port-au-Prince.
 • Skjelvet hadde styrke 7 på Richters skala og ble etterfulgt av minst 24 etterskjelv på mer enn 4,5.
 • Flere tusen mennesker fryktes omkommet.
 • Befolkningen er på 9 millioner, 2 millioner av dem bor i hovedstaden Port-au-Prince – mange i slumområder.
 • Jordskjelvet er det verste i Haiti på mer enn 200 år.
 • Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Landet deler øya Hispaniola med Den dominikanske republikk og er de siste årene rammet av både naturkatastrofer og politisk uro. Det siste er bakgrunnen for at FN har hatt 9.000 soldater og politifolk i landet.
 • Haiti er nr. 146 av 177 land på FNs Human Development Index.
 • Halvparten av befolkningen lever på 1 dollar dagen, 78 prosent under 2 dollar.
 • Barnedødelighet på 60 av 1000, analfabetisme på 47 prosent.
 • Infrastrukturen var fra før nær kollaps.

  Kilder: Reuters og NTB

Et fly med personell og de viktigste delene til feltsykehuset til Norges Røde Kors reiste fra Gardermoen natt til fredag, men flyet fikk ikke landingstillatelse i Port-au-Prince.

Etter en mellomlanding nord i Canada landet flyet i Den dominikanske republikk fredag ettermiddag norsk tid.

- Dette ser ikke bra ut, sa generalsekretær Børge Brende mens flyet sirklet over flyplassen i Port-au-Prince i Haiti til NTB.

Mange fly ventet på landingstillatelse, og Røde Kors' fly måtte derfor sette kursen for Santo Domingo fordi det ikke hadde nok drivstoff til å vente i kø.

Selve feltsykehuset skal etter planen sendes fredag i to store russiske transportfly.

Les også:Brende til Haiti for å hjelpe

Desperat situasjon

To dager etter katastrofeskjelvet er situasjonen i Port-au-Prince i ferd med å bli mer desperat enn noensinne. Lokale overlevende gjør det de kan for å forsøke å hjelpe de som fortsatt sitter fast under ruinene, men dersom de ikke får mat og vann, har de snart ikke flere krefter igjen.

Kollapsen i infrastrukturen er total og kapasiteten på landets hovedflyplass er sprengt. Røde Kors og Kirkens Nødhjelp er likevel optimistiske i forhold til å få hjelpen fram.

LES OGSÅ:Nygifte Jackson fant kona død i ruinene

- Det er dette bildet som er litt av sannheten når det skjer store naturkatastrofer. Hele verden ønsker å hjelpe, men infrastrukturen er så dårlig at det er vanskelig å komme fram. Det er derfor vi vektlegger så hardt at det er Røde Kors på Haiti som må gi den første hjelpen til ofrene. Det er de som skal berge folk og få de ut av ruinene. Vår jobb er å bistå dem så godt vi kan, sier nødhjelpskoordinator Jan-Egil Mosand i Røde Kors til VG Nett.

Solheim:- Miraklene er unntaket

LES OGSÅ:Savnet nordmann i god behold etter Haiti-jordskjelvet

- Enorme dimensjoner

Haitis Røde Kors sier at 45.000 til 50.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet og at 3 millioner mennesker er skadet eller har mistet sine hjem. Enkelte kilder sier at over 100.000 kan ha mistet livet.

- Det de møter der nede, er forferdelig. Det de opplever på gatene og det de ser av lidelser og ødeleggelser, er sjokkerende og har enorme dimensjoner. De ser folk som er klemt fast, barn som er overlatt til seg selv. Det ligger folk overalt, sier Mosand, som koordinerer den norske operasjonen i Haiti fra Norge.

- Mange journalister som forsøker å ta seg inn til områdene møter de samme problemene som hjelpeorganisasjonene. De som kommer utenfra blir dessverre ofte hindret fra å komme helt fram, sier han.

Norsk hjelpearbeider:- Har nesten skyldfølelse for å ha reist fra Haiti

LES OGSÅ:- Frustrerte haitiere bygger veisperringer med lik

Mye nødhjelp på vei

FIKK IKKE LANDE: Børge Brende og Røde Kors' fly fikk ikke landingstillatelse i Port-au-Prince. Foto: Mattis Sandblad
FIKK IKKE LANDE: Børge Brende og Røde Kors' fly fikk ikke landingstillatelse i Port-au-Prince. Foto: Mattis Sandblad

Kirkens Nødhjelp er blant hjelpeorganisasjonene med lengst erfaring på Haiti. De forsøker fredag å komme seg inn i katastrofeområdene med livsnødvendig vann og sanitærutstyr. Rent vann er avgjørende de neste dagene for å forbygge utbrudd av kolera og andre vannbårne sykdommer.

- Våre vannrenseanlegg vil betjene 10.000 personer, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Fredag begynner Kirkens Nødhjelp lasting av nødhjelpsutstyr om bord på en trailer som går til Stockholm, hvor det skal sendes videre med direktefly og lander i Port-au-Prince lørdag kveld.

VGTV:Her starter skjelvet (Sterke bilder)

LES OGSÅ:USA tar ledelsen i massiv hjelpeinnsats

Artikkelen fortsetter under bildet.

LETER ETTER OVERLEVENDE: Haitianerne har stort behov for likposer etter hvert som flere døde graves fram fra ruinene. Foto: Reuters
LETER ETTER OVERLEVENDE: Haitianerne har stort behov for likposer etter hvert som flere døde graves fram fra ruinene. Foto: Reuters

Sprengt kapasitet på flyplassen

Flyplassen i Port-au-Prince var stengt etter jordskjelvet tirsdag, men rullebanen er i orden så den kunne snart tas i bruk igjen. Men tårnet fungerte ikke, og det var først da amerikanske militære overtok flygeledervirksomheten torsdag at flyplassen ble åpnet for trafikk 24 timer i døgnet.

Den lille flyplassen har bare én rullebane og begrenset med oppstillingsplass og kan derfor bare takle et visst antall fly av gangen. Det mangler også tungt utstyr til lossing av flyene.

- Det vi vet nå, er at det kommer inn hjelpesendinger med fly. Flyplassen er åpnet men lukkes fra tid til annen. Det kommer også flere hjelpearbeidere etter hvert. De lokale bistandsorganisasjonene er selv hardt rammet av katastrofer, derfor er det svært viktig å forsterke den lokale kapasiteten for å få fart i hjelpearbeidet, sier beredskapsleder Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp til VG Nett.

VGs Anders Giæver:- Vi vasser i lidelse

LES OGSÅ:Norsk redningsteam til Haiti fikk UD-nei

Artikkelen fortsetter under bildet.

NØD: FNs matvarelager er plyndret. Her er nødhjelp fra Mexico på vei til haiti, men det er vanskelig å nå ut til dem som trenger den. Foto: Reuters
NØD: FNs matvarelager er plyndret. Her er nødhjelp fra Mexico på vei til haiti, men det er vanskelig å nå ut til dem som trenger den. Foto: Reuters

Ødelagt og uframkommelig

Haitis eneste andre flyplass med asfaltert rullebane befinner seg ved Cap Hatien i nord, flere hundre kilometer fra Port-au-Prince. En stor del av forsyningene som er kommet til Port-au-Prince, hoper seg opp på flyplassen fordi mange av veiene inn til byen fortsatt er sperret av ruiner og knuste biler og fordi det mangler transportkapasitet.

- Infrastrukturen er ødelagt, gatene er overfylte av mennesker, og ødelagte bygninger. I tillegg er det stor mangel på drivstoff. Vi prøver å sende drivstoff med flyet som kommer ned lørdag. Mange av veiene er ødelagt slik at fremkommeligheten er begrenset. Disse erfaringene har vi også fra andre operasjoner. Det gjelder bare å forsøke å koordinere og samordne så godt det lar seg gjøre. Situasjonen forandrer seg hele tiden, forteller beredskapslederen.

Bedre blir det heller ikke av at havnen i Port-au-Prince er ubrukelig etter jordskjelvet. Flere kaier er ødelagt og veien fra havna inn til byen er fullstendig ødelagt og uframkommelig.

VGs Anders Giæver blogger fra Haiti:Lukten av døde kropper

LES OGSÅ:- Barn sover ute blant omkomne

Artikkelen fortsetter under bildet.

KORTHUS: Jordskjelvet har lagt store deler av Port-au-Prince i grus. Foto: AFP
KORTHUS: Jordskjelvet har lagt store deler av Port-au-Prince i grus. Foto: AFP

- FNs matvarelagre plyndret

Før jordskjelvkatastrofen hadde WFP bygget opp matvarelagre i det lutfattige Haiti. Men tyver har tatt seg inn i lagrene og stjålet det meste av maten, sier talskvinne Emilia Casella.

WFP vil prøve å få distribuert det som er igjen, men ifølge Casella er dette «en dråpe i bøtta».

FN anslår fredag at om lag to millioner mennesker er avhengige av matvarehjelp i Haiti etter jordskjelvet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks