Hovedinnhold

Hacker-helt på USA-kongress

NEW YORK (VG) DVD-Jon (16) hylles som en helt blant amerikanske datahackere. Larvik-gutten er blitt et symbol for deres kamp mot storkapitalen.
Med faren Per ved sin side fortalte Jon Johansen om Økokrims straffeforfølgelse, foran flere hundre hackere samlet til kongress i New York i går.

- Her blir jeg sett på som et symbol på brukernes kamp for retten til å finne ut hvordan datamaskinene virker, sier Jon Johansen stolt.

Med sin slagferdige og selvsikre opptreden ble 16-åringen flere ganger avbrutt av applaus og latter i den store møtesalen i 18. etasje på Hotel Pennsylvania.

Larvik-gutten er siktet for å ha brutt seg inn i et datasystem og for medvirkning til spredning av opphavsrettslig beskyttet materiale.

Sammen med en tysker og en nederlender gikk Jon til angrep på filmselskapenes koding av DVD - platene som avspiller filmer på alminnelige PC'er.

Tyskeren knekket koden, mens Jon laget programmet som blant annet fører til at DVD-plater kan spilles på hvilken som helst PC, uansett operativsystem.

Etter at Larvik-gutten la koden ut på Internett, kom Økokrim på døren 25. januar i år. Jons PC'er ble beslaglagt, og han ble avhørt i åtte timer.

Bred støtte

Da Jon publiserte pågripelsen og beslaget på Internett, fikk han 500 støtteerklæringer i sin elektroniske postkasse den første natten.

- Jon har fått bred støtte i datamiljøet, pressen og offentligheten i Norge. Vi tror at straffesaken blir henlagt, uttalte faren, Per Johansen i går.

Far og sønns opptreden i New York er deres første internasjonalt. De vurderer også å si ja til å tale på en kongress i Sør-Korea i august.

For Jon har all oppmerksomheten mer enn oppveid belastningen ved å være siktet. Han har fått høy status blant datahackere internasjonalt.

16-åringen arbeider nå heltid med programmering av interaktivt fjernsyn i Wap factory.net A/S i Oslo. Han vil fullføre videregående som privatist.

- Vår sak er ikke så viktig. Dette handler om å fravriste storkapitalen kontroll og sikre fri utveksling av informasjon, sier Per Johansen.

Slike utsagn er hackerne på kongressen hjertelig enig i. De ser seg selv som offentlighetens tjenere og bestrider at de er dataalderens innbruddstyver.

Nettopp hackernes motkulturelle rolle er emnet for Stig Lennart Sørensens hovedoppgave i sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

29-åringen fra Tromsø har fulgt hackere i New York siden september og var aktiv observatør under den store kongressen H2K i helgen.

- For disse menneskene ligger den intellektuelle utfordringen i å trenge inn i datasystemer og nettverk som de egentlig ikke har tilgang til.

- Gleden ligger først og fremst i å ha så gode tekniske ferdigheter at de klarer å bryte gjennom murene som vokter systemet, sier Sørensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks