Hovedinnhold

Gro Harlem Brundtland: Slik blir det når kvinner styrer verden

<p>UNDER ARENDALSUKA: Tidligere Statsminister Gro Harlem Brundtland kåserer under Arendalsuka. Foto: TOR-ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX</p>

UNDER ARENDALSUKA: Tidligere Statsminister Gro Harlem Brundtland kåserer under Arendalsuka. Foto: TOR-ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX

Du tar grundig feil hvis du tror at kvinner ikke kan være tøffe ledere, advarer Gro Harlem Brundtland. Nå håper hun Hillary Clinton skal knuse glasstaket.

– Jeg håper det skjer, sier Brundtland til NTB.

Hillary Clinton ligger i dag klart best an til å vinne presidentvalget i USA. Det betyr at vi kan få en situasjon der de tre viktigste stormaktene i Vesten alle ledes av kvinner – USA, Tyskland og Storbritannia.

LES OGSÅ: Clinton med tosifret ledelse over Trump i ny måling

OG DENNE: Erna Solberg: Jeg har mye å lære av Gro

Brundtland sier hun har ventet på dette siden hun var ung.

– Hvis vi når får Hillary Clinton som president i USA, er det noe som kommer relativt sent, men dog ikke dårlig, sier hun.

Gjør det rollen krever

NTB møter Brundtland i Paris, der hun er blitt utnevnt til æresdoktor ved Sorbonne. I en samtale med studentene på universitetet ble hun spurt om hva som skiller kvinner og menn som ledere.

– Noen tror at om bare kvinner ledet verden, så ville det blitt fred, for ingen kvinne ville gått til krig. Da pleier jeg å minne dem om Margaret Thatcher. Da hun var statsminister i Storbritannia, gikk hun til krig om Falklandsøyene, svarte Brundtland.

LEST DENNE: Arven etter Margaret Thatcher

LES OGSÅ: Brundtland: Verdens ledere har tatt ansvar

Hun mener det handler om å gjøre det rollen krever.

– Det gjør kvinner som ledere. Det har vi sett, sier Brundtland til NTB.

– De som har den holdningen at alle problemer blir løst om det bare er kvinner som styrer, har oversett at det er en god del problemer som er vanskelige. Det er grunner til at det oppstår alvorlige spenninger mellom land. Hvis man tror at enhver kvinne i dag vil være pasifist, så blir det en feil tolkning av den rollen et lederskap er, sier hun.

Mindre å gå på

Brundtland tror likevel kvinner ofte kan ha en annen tilnærming enn menn. Det bekreftes av erfaringer fra næringslivet, mener hun.

– Det går bedre der hvor kvinner er en større del av selskapene. Det har å gjøre med evne til samarbeid og til å se større helheter. Hvis du holder kvinner utenfor, og det er menn som styrer og ordner, så får du ikke en like god ledelsesstruktur som hvis du får begge kjønn inn, sier Brundtland.

Hun mener kvinner fortsatt møter en annen motstand enn menn. Epostsaken mot Clinton er ifølge henne et eksempel på det. Brundtland tror ikke saken ville blitt like stor hvis det var en mann.

– Det er fortsatt lettere å angripe en kvinne for noe som er galt. Du har mindre å gå på.

En endret scene

Selv ble Brundtland statsminister i 1981. Den gang var det helt uvanlig med kvinnelige stats- og regjeringssjefer. Storbritannia hadde Thatcher, India hadde Indira Gandhi.

– Men globalt sett var det helt eksepsjonelt, sier Brundtland.

I dag er scenen endret. Brundtland var statsminister i til sammen ti år mellom 1981 og 1996. Nordmenn ble vant til å ha en kvinne som leder. Brundtland tror dette har gjort det lettere for Erna Solberg.

– Jeg har snakket med henne om dette, og hun opplever ikke det samme som jeg opplevde i 1981, sa Brundtland til studentene i Paris.

– Gro har vært en flott foregangskvinne. Som Norges første kvinnelige statsminister er hun historisk. Det er ikke jeg. Det viser noe av styrken i Norge, at det har vært flere kvinnelige statsministre, lyder svaret fra Erna Solberg.

– Jeg er glad for at vi er kommet dit at dyktige kvinner vinner politiske valg og tar lederskap, også i de store landene, sier hun. 

Hillary Clinton gratulerer Gro på 70-årsdagen: 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks