Hovedinnhold

Greenpeace: - Stor ulykkesfare ved svenske atomkraftverk

STENGES? Greenpeace mener samtlige atomkraftverk i Sverige må stenges. Her er det svenske kjernekraftverket Forsmark avbildet. Arkivfoto Fredrik Sandberg / SCANPIX
STENGES? Greenpeace mener samtlige atomkraftverk i Sverige må stenges. Her er det svenske kjernekraftverket Forsmark avbildet. Arkivfoto Fredrik Sandberg / SCANPIX
(VG Nett) Greenpeace hevder det er overhengende sannsynlig at det vil skje en alvorlig ulykke ved et svensk atomkraftverk.

Sikkerhetsproblemene ved kraftverkene er så store at samtlige reaktorer må stenges, mener Greenpeace ifølge avisa Svenska Dagbladet.

Det kommmer frem i en rapport om sikkerheten rundt svenske atomkraftverk som publiserer i dag.

- Vi slår hull på myten om at svensk atomkraft er sikker. Svenske atomkraftverk er gamle, har store sikkerhetsproblemer, det mangler personale og kompetanse og et stort antall uhell skjer, sier Rolf Lindahl, som har jobbet med sikkerhetsrapporten, til den svenske avisen.

Analyserte stresstest

Utenlandske vitenskapskonsulenter har analysert stresstestene som har blitt av de svenske atomkraftverkene for miljøorganisasjonen. Der kommer det frem at samtlige avatomkraftverkene er dårlig rustet for å møte en naturkatastrofe eller et terrorangrep.

Ifølge Greenpeace skal det i dag jobbes med å øke effekten på atomkraftverkene, som ble bygd på 1970- og 80-tallet.

- Med gamle reaktorer burde man satse alt på først og fremst garantere sikkerheten, men det virker som om det primære er den økonomikse gevinsten og man tar sjanser når det kommer til sikkerheten, sier Lindahl.

Kritisk til inspektører

Organisasjonen er også kritisk til at flertallet av de statlige kjernekraftinspektørene i Sverige tidligere har jobbet i kjernekraftindustrien.

VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks