Hovedinnhold

Tror flere vil si nei til risikoland etter Algerie-terroren

VARSLER: Forbunssjef i Tekna tror Statoil må belage seg på i større grad å bruke lokale folk fra landene de opererer i. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG
VARSLER: Forbunssjef i Tekna tror Statoil må belage seg på i større grad å bruke lokale folk fra landene de opererer i. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG
Fagforbundene i Statoil varsler at det kan bli meget vanskelig å få ansatte til å ta oppdrag i risikoland fremover.

Denne saken handler om:

Presidenten i et av de største fagforbundene i Statoil, Marianne Harg i Tekna, tror at Statoil må belage seg på i større grad å bruke lokale folk fra landene de opererer i.

- Det er nok mange kvinner rundt omkring i de norske hjem i dag, som sier at mannen ikke får lov til å reise på jobb til risikoland, sier Harg, som representerer over 3000 medlemmer i Statoil.

Hun sier kvinner, fordi det ofte bare er menn som får jobbe i mange av de såkalte risikolandene i Asia, Afrika og Midtøsten, blant annet på grunn av islamsk kultur.

Fem nordmenn er mandag morgen fortsatt savnet etter terroraksjonen i Algerie. I Algerie er det satt i gang et massivt letearbeid for å finne de fem nordmennene. Det letes inne på det enorme anleggsområdet, i ørkenlandskapet rundt, samt legevakter og sykejis i både hovedstaden Alger og i andre landsbyer.

Full gjennomgang

- I tiden fremover er det åpenbart slik at det vil bli så vanskelig å rekruttere folk, at Statoil og andre selskaper trolig må bruke å lære opp lokale fagfolk i landene hvor vi er etablert, fremfor norske ansatte. På sikt bør situasjonen normaliseres, sier hun.

VGTV: Offentliggjorde navn på de fem savnede

- For å få til det, må vi etter Algerie ha en full gjennomgang av alt knyttet til sikkerhet og risiko. Statoil må gjøre alt for å sikre rammevilkårene for dem som skal reise ut, sier hun.

- Det er liten tvil om at det vil bli vanskeligere å folk til å søke problemområder. Vi ønsker derfor en gransking etter terrorangrepet i Algerie, for å gå gjennom alle rutiner for å gjøre dem best mulig, sier leder Hilde-Marit Rysst i YS-tilknyttede SAFE, med over 2000 medlemmer i Statoil.

Ønsker gjennomgang av rutiner

Generalsekretær Steinar Sørlie i ingeniørorganisasjonen Nito, har 1300 medlemmer i Statoil. Han har bred internasjonal erfaring, blant annet som sjef i Flyktninghjelpen.

- Ofte er det så store anlegg at det ikke er lett å sikre seg. Vi ønsker også en full gjennomgang av alle rutiner, for å sikre våre ansatte best mulig. Vi må ned på detaljnivå; finnes det «trygge» rom å løpe til ved angrep og rutiner for evakuering og sikring.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks