Hovedinnhold

Har sendt norske spesialstyrker mot Algerie

**Norge vil etablere luftbro - samarbeider om evakuering
**Det ombygde ambulanseflyet sendes til Algerie

PÅ VEI: Det er et Hercules-fly av denne typen som etter planen skal til Algerie. Dette bildet er tatt på Kreta i 2011. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix
PÅ VEI: Det er et Hercules-fly av denne typen som etter planen skal til Algerie. Dette bildet er tatt på Kreta i 2011. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix
(VG Nett) Forsvaret har sendt et fly med sanitetspersonell fra Forsvarets spesialkommando (FSK) i retning Algerie.

FSK/HJK

  • Forkortelsen står for Forsvarets spesialkommando/ hærens jegerkommando.
  • Har sitt hovedkvarter i Rena leir i Åmot kommune.
  • Spesialstyrkene står på beredskap i Norge, men deltar også i internasjonale operasjoner.
  • Avdelingen har deltatt i en rekke internasjonale operasjoner, blant annet Balkan og i Afghanistan.
  • Forsvarets spesialkommando ble opprettet i 1982 for å møte den økende terrortrusselen og trusselen mot norske oljeinteresser.
  • Forsvarets froskemannutdannelse (1954) og Hærens Fallskjermskole (1962) regnes som forløperne til dagens FSK/HJK.
  • Norske spesialstyrker er i dag i Kabul og bistår med å trene afghansk spesialpoliti.


Det er et Hercules C130J-fly som ble sendt fra Norge. Flyet er nå ved Sigonella-basen på Sicilia i Italia, hvor det står klart for å bistå nordmennene i gisseldramaet i Algerie.

- Vi har ført frem en Hercules som en beredskap for medisinsk evakuering. Flyet er på et sanitetsoppdrag, bemannet av sanitetspersonell fra ulike miljøer i Forsvaret også sanitetspersonell fra spesialstyrkene, sier pressetalsmann for forsvarssjefen, oberst Dag Rist Aamoth.

Et sivilt, norsk Boeing 737-fly  har siden i natt stått på Catania-flyplassen på Sicilia. Flyet er tilpasset for å evakuere skadede, og skal sendes til Alger i Algerie.

- Hva er forskjellen på dette flyet og det militære transportflyet?

- Det er noen flere sitteplasser på Herculesen, og noen færre båreplasser. Poenget med å sette opp Herculesen er at det var det raskeste alternativet vi hadde, ved siden av medevac-flyet, sier Aamoth.

- Hvorfor har dere valgt å sende to slike fly?

- Bare for å ha beredskapen, sier obersten.

Det militære Hercules-flyet er også mer robust, og kan lande og ta av fra kortere og mer «rufsete» rullebaner enn det sivile SAS-flyet.

Personell som er tilknyttet Forsvarets spesialkommando (FSK) er spesialtrent på å slå tilbake angrep mot oljeinstallasjoner.

Avdelingen har også en egen enhet som blir kalt «Fremskutt kirurgisk enhet». Enheten ble opprettet i 1998, og er spesialtrent for å brukes under terroraksjoner eller angrep mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen - der det er lang evakueringstid for skadede.

Da VG skrev om enheten i fjor høst , bekreftet Forsvaret også at enheten kan bli brukt i aksjoner for å redde gisler i utlandet.

LES MER OM FSK-LEGENE: Dette er Norges tøffeste leger

- Det er et unikt konsept med personell som har en unik kompetanse, sa oberst Eirik Kristoffersen, sjef for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) til VG i fjor.

Nøyaktig hvem som er om bord i Hercules-flyet - som fortsatt befinner seg på Sicilia - vil Forsvaret ikke si noe om.

Også i det sivile flyet er forsvarspersonell om bord.

- På det sivile flyet er det en blanding av medisinsk personell fra Forsvaret og fra det sivile helsevesenet. Mens på Heculesen er det bare sanitetspersonell fra Forsvaret, sier Aamoth.

- Generelt når det gjelder sanitetspersonell som de som er med det militære transportflyet, så er dette både leger, sykepleiere og paramedics.

Deler norske flyressurser

Ifølge flere kilder har regjeringen nå bestemt seg for å dele de norske medisinske ressursene på to baser:

SAS-flyet blir nå sendt til Alger i Algerie, mens Hercules-flyet foreløpig bruker Sigonella på Secilia som base. På denne basen er det også et avansert sykehus som nordmennene kan bruke.

En kilde i regjeringssystemet sier at Norge nå her mer enn tilstrekkelig med medisinske ressurser til å både behandle og evakuere eventuelle skadde nordmenn.

Planen i øyeblikket er å organisere en luftbro ut fra In Amenas.

UD ser for seg at skadede utlendinger kan fraktes med fly til hovedstaden Alger, til Tanger eller direkte til Sicilia hvor de kan fraktes videre til sine hjemland.

De landene som har statsborgere inne i In Amenas fortsatt, samarbeider nå om det medisinske nødopplegget.

Norske myndigheter har fått informasjon om at boligdelen på gassanlegget er under kontroll av de algeriske regjeringssoldatene, mens det enorme raffineriet ikke ansees som under kontroll foreløpig.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks