Hovedinnhold

Én norsk Statoil-ansatt i sikkerhet på sykehus

** Barth Eide: Et lyspunkt på en ellers mørk morgen
** Ingen nye opplysninger om de åtte gjenværende

ANGREPET: Dette kartet viser gassanlegget In Amenas i Algerie som ble angrepet onsdag. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
ANGREPET: Dette kartet viser gassanlegget In Amenas i Algerie som ble angrepet onsdag. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
STAVANGER/OSLO (VG Nett) Én av de de ni norske Statoil-ansatte er meldt i sikkerhet på et sykehus i Algerie natt til fredag.

Denne saken handler om:


Statoil opplyser at personen får medisinsk behandling ved In Aménas. De har ingen nye opplysninger om de gjenværende åtte Statoil-ansatte på anlegget.

Selskapet opplyste fredag morgen at den ansattes situasjon betegnes som stabil. Personen skal ikke være alvorlig skadet.

- Vi er kjent med at han har snakket med sin familie etter at han kom til sykehus, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil til VG Nett.

Hvordan han kom til sykehuset, om det var med det algeriske forsvaret eller ikke, kan ikke Statoil si noe om.

- Hvordan reagerte hans pårørende på beskjeden om at han er i live?

- Det er en ekstremt krevende situasjon å ikke ha informasjon om sine. Det tror jeg vi alle kan forstå. Ut over det vil jeg ikke kommentere situasjonen, sier Pedersen.

- Var det uproblematisk å få ham ut?

- Jeg kan ikke gi mer informasjon om det. Én person er i sikkerhet, svarer Pedersen.

VG Direkte:  Få de siste oppdateringene fra gisseldramaet

Saken fortsetter under bildet.

SISTE NYTT: Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen møtte pressen i Statoils hovedkvarter på Forus i Stavanger fredag morgen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
SISTE NYTT: Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen møtte pressen i Statoils hovedkvarter på Forus i Stavanger fredag morgen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix


Av de 17 Statoil-ansatte som befant seg i In Amenas, landet fem i Palma på Mallorca natt til fredag. Fire av disse er nordmenn, én er kanadier. Tre algeriske statsborgere er i sikkerhet i hovedstaden. Én nordmann befinner seg altså på sykehus ved In Amenas, mens åtte ikke er blitt redegjort for.

Totalt 40 medarbeidere fra Statoil er nå ute av Algerie. Dette er de fem første fra In Amenas og personell fra fra anlegget i In Salah.

22 Statoil-ansatte landet på Gatwick-flyplassen utenfor London torsdag kveld. Disse er av kategorien ikke-kritisk personell. De fleste har reist videre hjem. Noen har også reist til pårørendesenteret ved Bergen lufthavn.

I natt landet to fly med totalt 18 Statoil-ansatte på flyplassen i Palma.

- De befinner seg på et hotell for hvile. Disse medarbeiderne vil reise vei hjem i løpet av fredagen og flys til Bergen av et eget oppsatt direktefly, melder Statoil.

De vil sende et fjerde fly til Algerie for å hente hjem flere ansatte og personer fra andre selskaper.

Lite ny informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier fredag morgen aksjonen ved gassanlegget i Algerie ikke er avsluttet og at han ikke har fått noen ny informasjon om de norske gislene. Han uttrykket imidlertid glede over av et av de norske gislene er sikkerhet.

- Vi har foreløpig ikke fått noen ny sikker informasjon om de gjenværende gislene, men beskjeden vi fikk nå er et lyspunkt på en ellers mørk morgen, sier Eide til NTB.

UTENRIKSMINISTER: Espen Barth Eide. Foto: NTB scanpix
UTENRIKSMINISTER: Espen Barth Eide. Foto: NTB scanpix

Han gir uttrykk for at situasjonen på bakken fortsatt ikke er avklart.

- Vi samler all den informasjonen vi kan få. Jeg har også sagt til min algeriske kollega at vi vil ha all informasjon så snart de har den, enten den er god eller ikke, sa Eide.

Utenriksministeren sier krisestaben har jobbet i hele natt, og de venter blant annet på oppdateringer fra algeriske myndigheter.

- Jeg fikk løfte av den algeriske utenriksministeren om at vi skulle få den typen informasjon uten ugrunnet opphold. Men jeg har ikke inntrykk av at de har svar selv. Det er en stor operasjon langt øst i landet, og det er ikke sikkert de vet alle detaljene, sier han.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Frankrikes innenriksminster Manuel Valls sier at situasjonen fremdeles er usikker for to franskmenn, men at han ikke er sikker på at det faktisk var så mange franskmenn der, skriver Le Parisien.

Han bekreftet fredag morgen at to franske borgere er i sikkerhet etter gisseldramaet.

- Med tanke på de andre to - hvis det er to til, har vi ikke mer informasjon nå, men vi håper å få det i løpet av morgenen, sier Valls ifølge avisen.

Franske myndigheter har vært svært tilbakeholdne med informasjon i saken, og var sent ute med å bekrefte at franske borgere i det hele tatt var involvert.

Torsdag kveld meldte Reuters at en franskmann var blitt drept, men dette er ikke bekreftet.Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks