Hovedinnhold

AP: Tre nordmenn tatt som gisler i Algerie

** Minst ti nordmenn jobber ved anlegget
** al-Qaida: Vi står bak
** Statlige medier: To drept og seks såret

ANGREPET: Over ti nordmenn jobber ved anlegget i Ain Amenas i Algerie. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil
ANGREPET: Over ti nordmenn jobber ved anlegget i Ain Amenas i Algerie. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil
(VG Nett) En eller flere nordmenn skal være blant dem som ble tatt som gisler ved et gassanlegg i Algerie onsdag.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ifølge AFP skal både britiske, norske og japanske statsborgere være savnet etter et angrep mot gassfeltet In Amenas i Algerie onsdag. Ifølge det mauretanske nyhetsbyrået ANI dreier det seg om totalt 41 gisler fra vestlige land.

Det kommer motstridene meldinger om antall drepte, men ifølge det statlige mediet APS skal to være drept. Én av disse skal være en britisk statsborger. Seks ble såret da en buss på vei ut fra basen ble angrepet.

Senere angrep terrorgruppen gassanlegget, som nå skal være omringet av den algerske hæren.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Netts journalister her! 

- Tre nordmenn

Ifølge nyhetsbyrået AP har en gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller Den maskerte brigade, tatt på seg ansvaret for kidnappingene.

Gruppen sier ifølge Ap til en mauritansk nyhetsformidler at de har tatt seks gisler - tre nordmenn, en brite og en amerikaner.
Norsk UD har foreløpig ikke bekreftet at nordmenn er kidnappet.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med med et al-Qaida-medlem på telefon, som sier at det er al-Qaida-medlemmer fra nord i Mali som står bak angrepet.

Ifølge NTB skal militante islamister fra Algerie delta i islamistenes opprør i Mali. De truet med å slå tilbake mot franske mål verden over da Frankrike sendte styrker til landet i forrige uke.

Onsdag ettermiddag sier en mann som hevder å være talsmann for gisseltakerne til BBC at de al-Quaida står bak angrepet. Han sier videre at de har sendt en liste med krav til algeriske myndigheter.

Uavklart for Statoil-ansatte

Klokken 17 onsdag ettermiddag holdt Statoil en pressekonferanse der de opplyste at 17 av deres ansatte var ved anlegget da det ble angrepet. Fire av dem er nå i sikkerhet.

De bekrefter også at to ansatte er lettere skadet.

- Klokken 05.50 mottok vi en melding om at det var et angrep på In Amenas-feltet i Algerie. Inntrengerne tok kontroll over leiren etter ganske kort tid, sier Statoils utenlandssjef Lars Christian Bacher.

Statoils beredskapsorganisasjonen er mobilisert og firmaet arbeider nå for å få oversikt over situasjonen.

Statoil varsler pårørende til medarbeidere ved anlegget. Pårørende oppfordres til å ta kontakt med Statoil på telefon 800 83 003.

UD følger situasjonen

Det norske Utenriksdepartementet sier til VG Nett at de fikk melding om hendelsen onsdag morgen.

- Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Heller ikke han vil bekrefte om nordmenn er involvert.

- Utenriksministeren følger situasjonen fortløpende i nær kontakt med sine kolleger i regjeringen. Fra UDs side vil vi gjøre det vi kan for å bista norske statsborgere og Statoil i denne vanskelige situasjonen.

- Kan dere bekrefte eller avkrefte at nordmenn er bortført?

- Det jeg kan si er at vi gjør det vi kan for å bistå nordmenn og Statoil i denne situasjonen.

- Kommer fra Mali

Ifølge NTB skal militante islamister fra Algerie delta aktivt i islamistenes opprør i Mali. Da Frankrike i forrige uke sendte styrker til landet, truet de med å slå til mot franske mål verden over.

Dette skal være de første gislene som er tatt i Sør-Algerie siden 2003, ifølge DNA Algerie. Da ble 32 turister kidnappet av en slaafistgruppe.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks