Hovedinnhold

Mot valgthriller i Frankrike: Dødt løp mellom tre kandidater

<p>KJEMPER: De fem kandidatene, fra venstre til høyre: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen og Benoit Hamon.</p>

KJEMPER: De fem kandidatene, fra venstre til høyre: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen og Benoit Hamon.

Foto: Patrick KOVARIK,, afp/ntb scanpix
PARIS/OSLO (VG) Det er nesten helt jevnt mellom Emmanuel Macron, Marine Le Pen og François Fillon, en uke før første valgrunde i Frankrike. I kveld holder Le Pen valgkampmøte i Paris.

Denne saken handler om:

Meningsmålingene i månedene før det franske valget har tatt det franske folk på sengen – gang på gang. Flere analytikere avskrev tidligere i år høyresidens kandidat François Fillon etter at han ble siktet for å ha lønnet kona med offentlige midler. Mange regnet også med at ytre venstres kandidat Jean-Luc Mélenchon sto uten sjanse til å vinne.

De siste ukene har imidlertid begge tatt opp kampen med favorittene. Etter den første TV-debatten klatret Mélenchon kraftig på meningsmålene. I enkelte målinger var han foran Fillon.

En fersk meningsmåling fra Les Échos viser nå at Fillon rykker fram, og at det nærmest er dødt løp mellom ham, Marine Le Pen og Emmanuel Macron.

I starten av mars så det ut til at meningsmålingene begynte å stabilisere seg, og at det hele ville stå mellom Le Pen og Macron. Men når Le Pen på den siste målingen har gått tilbake, samtidig som Fillon har seilt i medvind, er det jevnere enn aldri før.

Vil du henge med? Alt du må vite om det franske skandalevalget

Tre av fire kommer fra utsiden

Allerede i går kveld samlet demonstranter i forstaden Aubertville seg mot dagens Le Pen-møte i Paris. Parolen var «Paris-forstedene mot Nasjonal Front», og de deltakende mener at folk flest vil miste rettighetene sine hvis Marine Le Pen blir valgt. Tidvis var det en svært oppildnet stemning, hvor enkelte kastet små brannbomber mot politiet, som svarte med tåregass.

<p>Her er de tre kandidatene som ligger best an til å bli Frankrikes neste president. Øverst er Francois Fillon, som var statsminister fra 2007 til 2012. Under ham er lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen. Nederst er tidligere næringsminister Emmanuel Macron, som er leder for den nye politiske bevegelsen En Marche!</p>

Her er de tre kandidatene som ligger best an til å bli Frankrikes neste president. Øverst er Francois Fillon, som var statsminister fra 2007 til 2012. Under ham er lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen. Nederst er tidligere næringsminister Emmanuel Macron, som er leder for den nye politiske bevegelsen En Marche!

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ifølge målingen har Fillon 21 prosent av velgerne i ryggen. Mellom Le Pen og Macron er det dødt løp. Begge ligger an til å ende opp med 22 prosent av velgerne.

Fillon tilhører det konservative partiet, Le Pen tilhører Nasjonal front, partiet fra ytre høyre, og Macron stiller som uavhengig kandidat. Sistnevnte var tidligere næringsminister under sittende president François Hollande.

Fire prosentpoeng bak teten ligger venstreradikale Mélenchon. Han er svært kritisk til EU, og ønsker blant annet Frankrike ut av NATO og er vennligere innstilt til Russland enn de etablerte partiene. I tillegg går han til valg på kraftige skatteøkninger.

Tre av de fire kandidatene i teten står altså utenfor de tradisjonelle, franske partiene.

VG+ OM MACRON: Giftet seg med 20 år eldre lærer – kan bli fransk president

Tett også forrige uke

En meningsmåling forrige uke antydet at det er svært jevnt mellom de fire ledende kandidatene. Den siste målingen kan tyde på at Mélenchon har en stor jobb foran seg dersom han skal ha en sjanse.

Første valgrunde avholdes om under en uke, 23. april. Det hele avgjøres 8. mai.

Fillon ble i høst regnet som favoritt til å vinne valget, men snublet etter korrupsjonsanklagene rettet mot ham. Analytikere regnet da med at slaget ville stå mellom Macron og Le Pen.

Tidligere i april viste målinger at én av tre velgerne ennå ikke hadde bestemt seg for hva de skulle stemme på.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks