Hovedinnhold

Putin til Macron: – På tide å bygge bro over dype splittelser

<p>SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin ber den nyvalgte franske presidenten om å overvinne mistilliten mellom landene. </p>

SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin ber den nyvalgte franske presidenten om å overvinne mistilliten mellom landene. 

Foto: Mikhail Klimentyev, AP
Russlands president Vladimir Putin rekker ut hånden til Frankrikes nyvalgte president.

Denne saken handler om:

«De franske statsborgerne har valgt deg til å lede landet i en vanskelig periode for Europa, og resten av verden», heter det i en uttalelse fra Kreml mandag. Søndag ble det klart at Emmanuel Macron er Frankrikes nye president

Med en oppslutning på 66,06 prosent sikret den tidligere økonomiministeren en større seier enn det meningsmålingene tydet på. Som leder for bevegelsen En Marche! blir 39-åringen den yngste presidenten i landets historie.

Nå oppfordrer den russiske presidenten Macron til å «bygge bro over dype splittelser», og til å jobbe sammen for å sørge for internasjonal stabilitet og sikkerhet, melder AFP.

Fikk du med deg? Presidentvalget deler Frankrike i to

– Den voksende terrortrusselen og voldsom ekstremisme etterfølges av en eskalering av lokale konflikter og destabilisering av hele regioner, skriver Putin i uttalelsen. 

Uttalelsen fra Kreml legger vekt på at det i disse tider er spesielt viktig å overvinne gjensidig mistillit og å stå samlet. 

Macron har vært kritisk til Putin og støtter fortsatte sanksjoner mot Russland på grunn av Krim-annekteringen. Under valgkampen ble flere russiske medier nektet adgang til Macrons arrangementer fordi falske historier om ham skal ha florert i russiske medier.

Gratulasjoner fra hele verden

<p>TAKKET VELGERNE: Her møtte Emmanuel Macron støttespillerne sine i Paris etter at valgseieren var et faktum. </p>

TAKKET VELGERNE: Her møtte Emmanuel Macron støttespillerne sine i Paris etter at valgseieren var et faktum. 

Foto: Eric Feferberg, AFP

Putins gratulasjon føyer seg inn i rekken fra internasjonale ledere.

Fikk du med deg denne? Eksperter: Derfor vinner Macron presidentvalget

Tysklands forbundskansler Angela Merkel beskriver valget som «en seier for et sterkt og samlet Europa og for fransk-tysk vennskap». EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hyller franske velgere for å ha valgt «en europeisk fremtid».

– Gratulerer med valgseieren, tvitret NATO-sjef Jens Stoltenberg til Frankrikes nyvalgte president. I Twitter-meldingen mandag sier Stoltenberg at han ser fram til å treffe Macron på NATO-toppmøtet 25. mai og ønsker ham velkommen til å styrke transatlantiske bånd.

Les også: Merkel tok opp behandlingen av homofile med Putin

Også Kinas president Xi Jinping har gratulert den nye presidenten. Han sier at de to landene deler et ansvar for å skape fred og utvikling i verden, skriver AFP

– Ønsket Le Pen lykke til 

En tredjedel av de stemmeberettigede i Frankrike lot være å stemme under valget. I tillegg stemte 8,5 prosent blankt. 

Macrons motstander Marine Le Pen endte opp med historiske 33,94 prosent, ifølge tall fra det franske innenriksdepartementet.

<p>«HISTORISK»: Til tross for nederlaget takket Marine Le Pen velgerne sine. </p>

«HISTORISK»: Til tross for nederlaget takket Marine Le Pen velgerne sine. 

Foto: Alain Jocard, AFP

Da Marine Le Pen besøkte Moskva i mars var Putin en av dem hun møtte. Ifølge en av Le Pens medhjelpere i partiet skal den russiske presidenten da ha ønsket Nasjonal front-lederen lykke til med valget. 

Les også: Så nær har NATO og Russland vært storkonflikt

Til tross for nederlaget kaller Marine Le Pen valget for «historisk», og fra talerstolen startet hun med å takke de nesten elleve millionene som hadde stemt på henne. 

–– Frankrike har valgt vår allianse som den største opposisjonsgruppen i Frankrike, sa hun etter nederlaget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks