Hovedinnhold

Terrortatt etter Paris-angrepet:

– Jeg er glad det er over. Jeg orket ikke mer.

Terror-siktede Salah Abdeslam hevder han er glad etter å ha blitt skutt og arrestert i Brussel.

Fakta om Salah Abdeslam

* 26 år gammel belgier av marokkansk herkomst.

* Salah Abdeslam var passasjer i en bil som ble stanset av fransk politi på vei til Belgia få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre. To andre som var i bilen, er senere pågrepet i Belgia.

* Belgisk politi mener Salah deretter gjemte seg i 20 dager i Schaerbeek utenfor Brussel før han forsvant.

* Franske etterretningskilder opplyste i slutten av november at han trolig hadde flyktet til Syria.

* 26. mars slo belgisk og fransk politi til mot en leilighet i Brussel-bydelen Forest. En mann ble drept, mens to andre flyktet. Politiet tror Salah Abdeslam var en av dem, etter å ha funnet fingeravtrykkene hans i leiligheten.

* Fredag ble Salah Abdeslam såret og pågrepet i en politiaksjon mot en leilighet i Brussel-bydelen Molenbeek.

Kilde: NTB

Abdeslam regnes som en av hovedmennene bak terrorangrepet i Paris 13. november. Fredag ble han skutt i kneet av politiet, og deretter pågrepet uten å ha gjort motstand. I dagene etterpå skal han ha uttrykt lettelse over å bli tatt, ifølge den flamske avisen Het Nieuwsblad:

«Jeg er glad det er over. Jeg orket ikke mer.»

Han skal ha bekreftet at han deltok i terrorangrepet. Han skal også ha bekreftet at en av hans oppgaver var å «sprenge seg selv på Stade de France», ifølge aktor François Molins.

Les også: Var på kafé med Abdeslam dagen etter terroren.

Men i motsetning til de andre skal Abdeslam ha avbrutt selvmordsangrepet. Aktor brukte et fransk uttrykk for «å sette båten i revers» for å beskrive snuoperasjonen til Abdeslam i siste liten.

Sentral rolle

<p>TATT: Salah Abdeslam (26) er mistenkt for Paris-terroren.</p>

TATT: Salah Abdeslam (26) er mistenkt for Paris-terroren.

AFP/Federal Police of Belgium

Abdeslam skal ifølge Molins ha hatt en «sentral rolle» i organiseringen av angrepet 13. november, blant annet gjennom å forberede angrepet og å smugle andre terrorister til Europa på reiser til Italia, Hella, Ungarn, Østerrike og Frankrike sommeren og høsten 2015.

Han skal også ha kjøpt utstyr som ble brukt til å lage bombebeltene som ble brukt på konsertlokalet Bataclan og andre terrormål.

Ifølge myndighetene skal Abdeslam ha planlagt nye terrorangrep i Brussel, og den belgiske utenriskministeren viser blant annet til at politiet fant mange og tunge våpen underveis i etterforskningen, og at de har avdekket et nytt nettverk rundt den nå arresterte terroristen.

Les VGs spesial om terroren i Paris

Etterlyst

På den offisielle pressekonferansen skal Molins og den belgiske føderale aktor Frèdèric van Leeuw ikke ha villet gå i detalj om etterforskningen så langt, utover å opplyse at «vi er langt fra å ha fullført puslespillet».

De har også gått ut med navn og bilde på ytterligere en ettersøkt person i forbindelse med Paris-terroren.

Det er Najim Laachraouim, som i fjor høst skal ha reist til Ungarn sammen med de andre mistenkte for terrorangrepet i november.

Laachraoui var tidligere kjent under det falske navnet Soufiane Kayal. Han er født i 1991, og reiste til Syria i februar 2013, ifølge en uttalelse fra den belgiske påtalemyndigheten, som ikke sier noe om mannens nasjonalitet.

<p>ETTERLYST: Najim Laachraoui</p>

ETTERLYST: Najim Laachraoui

Ap

I tillegg til Laachraoui etterlyser myndighetene Mohamed Abrini (31), som ble fanget på et overvåkingskamera på en bensinstasjon på motorveien mot Paris, sammen med Abdeslam to dager før Paris-angrepet.

– Vi har ham

Minst tre andre ble pågrepet samtidig som Abdeslam.

Den belgiske asylministeren Théo Francken skrev samme kveld på sin Twitter-konto: «Vi har ham».

Frankrike har bedt om å få Abdeslam utlevert til Frankrike, noe Abdeslam har motsatt seg.

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, sier til avisen Le Soir at bakgrunnen for hans klients ønske om ikke å utleveres til Frankrike, er at fransk aktor skal ha lekket detaljene fra det første avhøret til journalister lørdag, ifølge AFP.

– Jeg forstår ikke hvorfor en aktor i Paris må uttale seg på dette stadiet om en etterforskning som pågår i Belgia, sier Mary til den franske avisen.

Mary mente at Abdeslam har samarbeidet godt med politiet, og at han ikke benytter seg av retten til ikke å snakke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks