Hovedinnhold

Her er politiets hovedteorier etter Alpemassakren

RAZZIA: Politiets etterforskere begynte lørdag arbeidet med å gjennomsøke huset til den irakisk-britisk familien som ble offer for bilmassakren i Sør-Frankrike. FOTO: PA PHOTOS
RAZZIA: Politiets etterforskere begynte lørdag arbeidet med å gjennomsøke huset til den irakisk-britisk familien som ble offer for bilmassakren i Sør-Frankrike. FOTO: PA PHOTOS
(VG Nett) Rasisme, brødrekrangel og spørsmål om nasjonal sikkerhet er teorier britisk og fransk politi etterforsker etter massakren i Sør-Frankrike.

Denne saken handler om:

Lørdag ettermiddag holdt fransk politi en ny pressekonferanse i forbindelse med bilmassakren i Sør-Frankrike tidligere denne uken. Det tilsynelatende profesjonelle attentatet er fortsatt et mysterium for politiet som står uten mistenkte i saken.

Sent fredag kveld ble den første obduksjonen av de fire ofrene gjennomført. Den viste at ofrene hadde flere skudd i hodet.

- Alle de fire ofrene var skutt to ganger i hodet, sa politiadvokat Eric Maillaud under lørdagens pressekonferanse.

Politiet er sparsomme med opplysningene i saken. Det er ennå ikke klart om det var én eller flere gjerningsmenn som gikk løs på den irakisk-britiske familien og den franske syklisten.

- Når det gjelder våpen, ammunisjon og antall gjerningsmenn er det informasjon vi ikke har ennå, og jeg ønsker ikke å kommentere det, sier Maillaud.

Politiet ønsket ikke å kommentere om de var nærmere å finne noen gjerningsmennene bak attentatet.

4-åring gjemte seg i mors kjole

En veteran fra det engelske flyvåpenet kom over de fire likviderte personene på en liten skogsvei ved den franske landsbyen Chevaline onsdag denne uken. Foran bilen fant engelskmannen en død mann liggende ved sykkelen sin, og en hardt skadd jente på sju år, skriver BBC. Inne i bilen satt mor og far til den drepte jenta samt en 77 år gammel kvinne fra Sverige.

Fransk politi kom til stedet klokken fire onsdag ettermiddag, kort tid etter at den britiske syklisten fant ofrene. Det skulle imidlertid ta over åtte timer før de fant en fire år gammel jente i live inne i bilen. Jenta hadde da sittet åtte timer i skjul under kjolen til sin døde mor.

Da politiet til slutt fant henne, brøt 4-åringen ut i et stort smil og spurte etter familien sin. Jenta har fått psykiatrisk behandling i etterkant av angrepet.

ÅSTEDET: Her undersøker journalister åstedet hvor de fire personene ble funnet drept. Så langt er ingen mistenkt eller siktet i saken. FOTO: PA PHOTOS
ÅSTEDET: Her undersøker journalister åstedet hvor de fire personene ble funnet drept. Så langt er ingen mistenkt eller siktet i saken. FOTO: PA PHOTOS

Hennes sju år gamle søster kom også fra det grusomme angrepet i live, men med alvorlige skader. Jenta ble skutt en gang i skulderen og slått flere ganger i hodet. 7-åringen pådro seg flere brudd på kraniet, og har ligget i kunstig koma ved et sykehus i Grenoble. Som det eneste kjente vitnet til henrettelsene, håper fransk politi at hun kan gi noen svar på hva som skjedde da familien hennes ble drept.

Profesjonell framgangsmåte

Sannsynligvis overlevde 7-åringen fordi morderen gikk tom for kuler.

Slektninger av de to jentene kom fredag til Frankrike for å møte de to overlevende, skriver nyhetsbyrået AFP.

Fransk politi har satt 40 etterforskere på saken, i tillegg til at politiet i Storbritannia og nabolandene Sveits og Italia også bidrar for å løse mysteriet.

Rundt og inne i bilen har fransk politi funnet minst 25 tomme patronhylster. Den tilsynelatende profesjonelle framgangsmåten, har ført til flere spekulasjoner om at en eller flere leiemordere står bak angrepet. Det har ikke fransk politi ønsket å spekulere i så langt.

Kan ha vært rasismedrap

Ifølge engelske The Guardian verserer det fire teorier om hvorfor den irakisk-britiske familien og den franske syklisten ble drept. Den første teorien går på at dette var et rasistisk motivert drap etter at det britiske Utenriksdepartementet tidligere har advart mot slike hendelser i denne delen av Frankrike.

Det spekuleres også i om familien og syklisten ble utsatt for et ran, mens den mest vidløftige teorien går i retning av at drapene handler om nasjonale sikkerhetsspørsmål. Den rammede familien skal ha blitt satt under overvåkning av britisk etterretning under den irakiske krigen i 2003.

LITE OPPLYSNINGER: Politiadvokat Eric Maillaud ønsket ikke å gi noen nye opplysninger da han møtte pressen lørdag. Ifølge engelske medier etterforsker politiet fire mulige motiv bak drapene. FOTO: PA PHOTOS
LITE OPPLYSNINGER: Politiadvokat Eric Maillaud ønsket ikke å gi noen nye opplysninger da han møtte pressen lørdag. Ifølge engelske medier etterforsker politiet fire mulige motiv bak drapene. FOTO: PA PHOTOS


Broren til familiefaren, Zaid al-Hilli, gikk selv til politiet på fredag for å forklare seg om saken, skriver britiske The Telegraph. Ifølge politiadvokat Eric Maillaud etterforsker politiet en pengekrangel mellom brødrene som et mulig motiv bak ugjerningen. Broren hevder selv at dette ikke har noe med denne saken å gjøre.

Den irakisk-britiske familien var på campingferie i Sør-Frankrike da de ble utsatt for angrepet. Familien flyktet til Storbritannia på 70-tallet og bosatte seg i Surrey. Familiefaren Saad al-Hilli (50) jobbet som ingeniør, hans kone Ikbal (47) var tannlege. Onsdag gjennomførte britisk og fransk politi en razzia i huset til familien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks