Hovedinnhold

Édouard Philippe utnevnt til ny statsminister i Frankrike

<p>BLE VALGT: Utnevnelsen av Édouard Philippe som ny statsminister i Frankrike beskrives som en overraskelse i franske medier.</p>

BLE VALGT: Utnevnelsen av Édouard Philippe som ny statsminister i Frankrike beskrives som en overraskelse i franske medier.

Foto: Pool, Reuters
President Emmanuel Macron har utnevnt Édouard Philippe (46) fra sentrum-høyre-partiet Republikanerne til ny statsminister i Frankrike.

Denne saken handler om:

Philippe er ordfører i byen Le Havre og neppe veldig godt kjent for franskmenn flest.

Utnevnelsen beskrives som et forsøk på å lokke flere politikere på høyresiden til å støtte Macrons nye parti Republikken på vei. Det kan bli svært viktig når den nye presidenten må prøve å samle støtte til sin politikk i nasjonalforsamlingen.

Sett denne? Hun kan bli Frankrikes første «virkelige» førstedame

– Philippe har alle kvalitetene som trengs for å takle en vanskelig jobb, sier tidligere statsminister Alain Juppé, som har jobbet tett sammen med mannen som nå blir ny fransk regjeringssjef.

Ferske kandidater

Macron holdt kortene tett til brystet før den nye regjeringssjefen ble utnevnt mandag – dagen etter at Macron ble tatt i ed som president.

Putin til Macron: – På tide å bygge bro over dype splittelser

I forrige uke presenterte Republikken på vei listen over storparten av partiets liste med kandidater til valget på ny nasjonalforsamling i juni. Utfallet av valget vil bli avgjørende for om Macron vil klare å gjennomføre sine lovede reformer.

Saken fortsetter under videoen.

Halvparten av kandidatene er uten tidligere politisk erfaring, og halvparten er kvinner. Republikanerne vil bli en av deres hovedmotstandere i valget – til tross for at dette altså er partiet til Macrons nye statsminister.

– Beklager valget

Valget av Philippe er i tråd med Macrons oppfatning om at høyre-venstre-skillet i fransk politikk er utdatert. Selv er Macron tidligere medlem av Sosialistpartiet.

Partiet Republikanernes valgkamp-komité sier i en uttalelse at de beklager Philippes «individuelle valg» om å bli statsminister i den nye regjeringen.

Kommentar om Macron: Et politisk kunststykke

Philippe deler Macrons syn i mange økonomiske og sosialpolitiske saker. I likhet med mange andre franske politikere har han studert ved eliteuniversitetene École nationale d'administration (ENA) og Sciences Po.

39 år gamle Macron er Frankrikes yngste president noensinne, og også Philippe er yngre enn mange andre franske toppolitikere.

I valgkampen før presidentvalget lovet Macron store endringer i fransk politikk hvis han vant. Under seremonien hvor han ble tatt i ed, hevdet han at landet står foran en storslått renessanse – en gjenfødelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks