Hovedinnhold

AFP: – Mistenkt i Frankrike sendte selfie med offeret

** Frankrike frykter nye angrep
** Mistenkte har begynt å snakke
** Herve Cornara (54) drept i Frankrike

SAINT-PRIEST/PARIS (VG): Mannen som er mistenkt for angrepet i Frankrike, skal ha sendt et bilde han tok av seg selv og sjefens avkappede hode.

Denne saken handler om:

Tips oss

<p>OFFERET: Den drepte er Herve Cornara, sjefen for ATC-colicom i Chassieu.<br/></p>

OFFERET: Den drepte er Herve Cornara, sjefen for ATC-colicom i Chassieu.

Foto: AFP PHOTO / HO / Les Marronniers-Les Voisins d'en haut

Foreløpig er det ukjent hvem som er mottakeren, men bildet skal ha blitt sendt via tjenesten WhatsApp til et nummer i Nord-Amerika, opplyser kilder nær etterforskningen til nyhetsbyrået AFP.

To bilder skal ha blitt funnet på mistenktes telefon. Bildene skal ha blitt tatt før hodet ble hengt opp på gjerdet, opplyser Le Monde.

Skal ha begynt å snakke

Den draps- og terrorsiktede Yassin Sahli har begynt å snakke med etterforskerne etter at han ikke har sagt noe siden han ble arrestert fredag. Dette melder det regionale franske nyhetsbyrået Le Dauphine lørdag kveld.

De viser samtidig til at de første resultatene fra obduksjonen av den drepte 54-åringen skal ha funnet spor fra kveling og stikk, men de har likevel ikke klar å identifisere selve dødsårsaken. Flere tester vil imidlertid bli gjennomført.

Samtidig som de nye rystende detaljene om angrepet blir kjent advarer Frankrikes statsminister om at landet må forberede seg på flere terrorangrep. Advarselen kommer etter at en 35 år gamle trebarnsfar fredag halshodge sjefen sin, og forsøkte å sprenge en gassfabrikk i Saint-Quentin-Fallavier, sørøst i Frankrike i lufta. Den siktede Yassin Sahli satt lørdag i avhør med fransk politi.

BAKGRUNN:En drept i terrorangrep mot fransk fabrikk

Nytt krisemøte

President François Hollande har lørdag hatt et nytt krisemøte med statsminister Manuel Valls og andre ministre, etter angrepene i Frankrike, Tunisia og Kuwait.

Statsministeren advarer at Frankrike må forberede seg på at det kommer flere terrorangrep.

– Det er vanskelig for et samfunn å leve med trusselen om angrep i årevis. Spørsmålet er ikke om det blir et nytt angrep, men når, sier Manuel Valls ifølge NTB.

Det er første gang at noen har blitt halshugd av en person som er mistenkt for å være ytterliggående islamist i Frankrike.

– Denne makabre halshuggingen, utstyrt med flagg, er ny i Frankrike. Meningen er at den skal gjøre inntrykk, uttalte Valls.

LES OGSÅ:Terrorforsker: – Vi må forvente flere angrep

Hadde islamistisk flagg

I en blindvei, i utkanten av tettstedet Saint-Priest, ligger en tilbaketrukket moske. Det er her flere franske medier mener den terrormistenkte 35-åringen hadde tilhørighet.

– Jeg skjønner ikke hva dem snakker om. Jeg har aldri sett ham her, eller hørt om han. Han har nettopp flyttet hit leste jeg i media.

Her er moskeen som franske medier mener tiltalte tilhørte, "Den store moskeen" i Saint-Priest.
Her er moskeen som franske medier mener tiltalte tilhørte, "Den store moskeen" i Saint-Priest. Foto: Kyrre Lien, VG

En røslig mann med fyldig skjegg og solbriller møter VG ved inngangen til moskeen. Av frykt for kjeft fra imamen, ønsket han ikke å bli fotografert eller dele navnet sitt. Flere andre ved moskeen ønsket heller ikke å snakke med VG, lørdag ettermiddag.

– Hvorfor skal media alltid plassere skyld på oss muslimer når sånt skjer? Han er ikke en skikkelig muslim, han var ikke her på fredagsbønnen engang. Da var han ute og gjorde disse grusomme handlingene.

Ønsker han dømt til livstid

– Jeg har lest disse ryktene om at han skal ha hatt et islamistisk flagg med seg, men det tror jeg ikke før jeg ser det. Hvor er bevisene, sier han, tydelig opprørt.

Saint-Priest ligger sørøst for Lyon, i det var i dette tettstedet at Salhi har bodd med sin familie.

–Nabolaget her er så rolig og fint, så jeg ble sjokkert da jeg hørte om dette angrepet. Jeg ønsker at han skal bli dømt til livstid for det han har gjort, forteller mannen utenfor moskeen.

LES OGSÅ:Ansatte til drept sjef i sjokk

Fransk politi undersøker en bil og ser etter bevis hos et transport- og leveringsfirma under etterforskningen i Chassieu. nær Lyon i Frankrike.
Fransk politi undersøker en bil og ser etter bevis hos et transport- og leveringsfirma under etterforskningen i Chassieu. nær Lyon i Frankrike. Foto: Ruben Sprich

Ett minutts stillhet

Offerets hode skal ha blitt funnet hengende på et gjerde omringet med to islamist-flagg markert med «Shahadah», islams trosbekjennelse.

Resten av kroppen ble funnet ved bilen sammen med en kniv. Dette melder Le Dauphine fra pressekonferansen med aktor i saken, François Molins.

Offeret har blitt identifisert som Hervé Cornara, 54 år gammel, kommersiell direktør

for ATC Transport. Et leveringsselskap hvor Salhi har arbeidet som sjåfør siden mars, opplyser The Guardian.

Den lokale borgermesteren i hjembyen til Hervé, Thierry Pouzol, avholdte lørdag midt på dagen ett minutts stillhet. De tre hundre oppmøtte skal ha holdt hender ifølge den franske avisen Le Figaro.

Borgermesteren hyllet Hervé som nabo, venn og forpliktet borger. Hervé skulle blitt 55 på søndag.

VG i Saint-Quentin-Fallavier – Slik skjedde angrepet:

Overmannet av brannmenn

Den mistenkte 35-åringen ble overmannet av brannmenn etter at han hadde kjørte en varebil inn i en lagerbygning med beholdere med farlig gass og kjemikalier.

I tillegg har politiet imidlertid også pågrepet hans kone og hans søster i forbindelse med etterforskningen.

En fjerde person som har vært involvert i en kriminell organisasjon, er mistenkt for terrorrelaterte forbrytelser, opplyser aktor i saken uten å utdype hva slags rolle vedkommende har, melder NTB.

Handlet muligens alene

Ingen gruppering har foreløpig sagt at de står bak angrepet, som fant sted i Saint-Quentin-Fallavier, om lag 40 kilometer fra Lyon.

– Det er ingenting som tyder på at den pågrepne hadde medhjelpere under angrepet, sa aktor i saken, François Molins, under pressekonferansen fredag kveld.

Den mistenkte har tidligere vært i politiets søkelys for bånd til en ytterliggående salalfistgruppe.

Nabolaget er i sjokk etter terroren, og har beskrevet mistenkte som en rolig mann.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks