Hovedinnhold

Nå skal Forsvaret øve på Hawaii

**Til gigantøvelse med Kina og USA
**Håper å vise frem norsk supervåpen

Her er det eksklusive gruppebildet den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» blir en del av neste sommer: Verdens største marineøvelse.

Denne saken handler om:

KNM «Fridtjof Nansen»

En av fem fregatter i «Fridtjof Nansen»-klassen.
Har tidligere deltatt i piratjakt utenfor Somalia i TF Atalanta.
Bygget: 2003-2006 ved Navantia i Spania.
Lengde: 134 m
Bredde: 16,8 m
Dyptgående: 7,6 m
Hastighet: Mer enn 26 knop
Besetning: Ca. 120

Øvelsen skal holdes i farvannene rundt Hawaii sommeren 2014, og det er første gang Norge deltar på det som er den 24. utgaven av verdens største øvelse til sjøs.

- Det er en unik mulighet, sier kommandørkaptein Nils Kristian Haugen, informasjonssjef i Sjøforsvaret, til VG.

I over en måned skal «Fridtjof Nansen» krige seg gjennom ulike scenarioer sammen med de ypperste og mest avanserte marinefartøyene i verden.

BILDESPESIAL:  Se bildene fra verdens største militærøvelse til sjøs

For første gang er også Kina invitert til å delta på øvelsen, kalt RIMPAC (Rim of Pacific Exercise).

Den samler også land som Korea og Japan - som sammen med Kina er noen av hovedaktørene i den iskalde krigen om den lille omstridte øygruppen kjent som Diaoyu (kinesisk) eller Senkaku (japansk) i Østkinahavet.

- Det er mange interessante nasjoner som skal delta på øvelsen, som for eksempel Japan, Kina og Korea. Det kommer til å bli en veldig god erfaring for oss, sier Haugen.

Enorme dimensjoner

Dimensjonene på 2012-versjonen av øvelsen var enorme: 25.000 sjøfolk fra 22 ulike land fordelt på 42 skip, seks ubåter og 200 fly. 2014-utgaven blir enda større.

- Målet vårt er å bygge et nært, militært forhold mellom USA og Kina, som er fruktbart, stabilt, forutsigbart, langsiktig og transparent, sa USAs forsvarsminister Leon Panetta på en pressekonferanse tidligere i høst.

For å komme seg til øvelsesområdene på den andre siden av kloden, må den norske fregatten dra fra Norge allerede i mai. Først fire måneder senere er den tilbake på hjemmebasen Haakonsvern utenfor Bergen.

Artikkelen fortsetter under bildet

STRANDKRIG: Et amerikansk landgangsfartøy under øvelsen RIMPAC 2012. Neste år vil også norske soldater delta i øvelsen på Hawaii. Foto: US NAVY
STRANDKRIG: Et amerikansk landgangsfartøy under øvelsen RIMPAC 2012. Neste år vil også norske soldater delta i øvelsen på Hawaii. Foto: US NAVY

- Det vil bli en fire måneder sammenhengende øvelse. Planen er å legge inn flere øvingselementer underveis og seile sammen med andre marinefartøyer som skal til den samme øvelsen. Til slutt håper vi å seile sammen med en amerikansk kampgruppe fra San Diego til Hawaii, sier Haugen.

I tillegg til signaleffekten og muligheten til å øve sammen med USA, er det trolig enda en underliggende årsak til at Norge velvillig stiller på øvelsen:

Det  norskutviklede missilet Naval Strike Missile (NSM) . Å få vist frem det som Norge selv betegner som «et supervåpen»,  kan bety milliardkontrakter for statseide Kongsberg Defence Systems .

VGTV:  Her sprenges fregatten av den norske superraketten

- For oss er erfaringen det viktigste. Dette gir oss en mulighet til å trene sammen med og lære av noen av verdens største maritime styrker. Det vil blant annet være skytefelt som gir oss helt andre muligheter enn hjemme, med for eksempel droner og større analyseapparater, sier Haugen.

Vurderer ekstramannskap

Om bord på «Fridtjof Nansen» vil det under hele øvelsen være den faste besetningen på om lag 120 menn og kvinner.

- Det kan også være at vi vil ta med oss ekstrabesetning på hele eller deler av øvelsen. Det kan for eksempel være soldater fra Kystjegerkommandoen (KJK) eller personell fra Luftforsvaret som kan lede jagerfly, sier Haugen.

Deler av øvelsen skjer også på land, noe som kan gi de norske soldatene verdifull tropisk krigserfaring.

- Alt dette kommer an på de siste delene av planleggingen av øvelsen, som gjøres i disse dager, sier han.

Denne uken har to norske offiserer vært på Hawaii for å delta i planleggingskonferansen i forkant av øvelsen.

- Det blir ikke slik at vi skal plaske til Hawaii, ligge på Waikiki et par uker, skyte litt - og så plaske tilbake til Bergen. Dette blir som en fire måneder sammenhengende øvelse, sier Haugen.

«Fridtjof Nansen» deltok i 2008 i jakten på pirater utenfor kysten av Somalia. I sommer og i høst har den samme fregatten ledet NATOs piratjakt i de samme farvannene.

Søsterskipet KNM «Helge Ingstad» er nå på vei til Syria for å bidra til å hente ut Assad-regimets kjemiske våpen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks