Hovedinnhold

Forsker om zika-viruset: – Ti år unna vaksine

<p>I FARESONEN: En lege sjekker en gravid kvinne for Zika-virus på et sykehus i Honduras. REUTERS/Jorge Cabrera</p>

I FARESONEN: En lege sjekker en gravid kvinne for Zika-virus på et sykehus i Honduras. REUTERS/Jorge Cabrera

Foto: Jorge Cabrera, Reuters
Myggviruset Zika, som trolig fører til alvorlige fosterskader, har spredt seg til over 20 land. Men en vaksine ligger minst ti år frem i tid, mener amerikansk forsker.

DETTE ER ZIKA

** Zikavirus gir influensalignende symptomer, og er i familie med gulfeber og denguefeber.

** Viruset overføres hovedsakelig via mygg, men også ved graviditet og sex.

** Zika ble påvist for første gang hos en ape i Uganda i 1947. Afrika og Asia har siden hatt enkelttilfeller.

** I 2014 var det et utbrudd i Fransk Polynesia, og i 2015 kom zika for første gang til Latin-Amerika med et episenter nordøst i Brasil. I februar erklærte WHO internasjonal folkehelsekrise.

** 62 land er per dags dato berørt av viruset.

** I 13 land er barn blitt født med mikrokefali, noe som ifølge verdens helsemyndigheter har  sammenheng med zika.

** Den økte forekomsten av Guillain-Barré-syndrom, som kan gi lammelser, skal også skyldes zika.

** Det finnes ingen vaksine eller behandling mot viruset, eller de nevrologiske sykdommene det kan gi.

Kilder: FHI, WHO, PAHO

Fosterskader som mikrokefali, som gir misdannelser og hjerneskade hos nyfødte, forbindes med myggviruset som har skapt panikk i Latin-Amerika hvor flere tusen mennesker er smittet.

Foreløpig finnes det ingen vaksine eller behandling mot viruset, men ifølge BBC prøver forskere ved universitetet i Texas å gjøre noe med dette. Forskerne har besøkt Brasil, og jobber nå med å analysere prøvene de har tatt med seg.

Zika: Mygg-virus brer om seg

Men selv om en mulig vaksine kan være testklar innen to år, vil det kunne ta et tiår før den er godkjent og tilgjengelig for allmennheten, mener forskerne.

– Kan være overførbart ved samleie

Viruset smitter fra myggstikk, men professor Scott Weaver sier til BBC at det foreligger indikasjoner på at viruset også kan smitte gjennom sæd og spytt.

– Vi tror Zika-viruset kan være overførbart ved samleie, sier Weaver og legger til at de fortsatt ikke vet mye om dette.

Han mener bekymringen fortsatt er størst for gravide.

Smittet på ferie

Norske Tore Fossheim mener han ble smittet av zikavirus på ferie i Karibia i januar, men oppsøkte ikke lege ettersom han ikke fikk noen alvorlige symptomer.

– Jeg føler meg helt frisk, og det var den mildeste formen for sykdom jeg kan huske å ha hatt, forteller Tore Fossheim til VG.

Fossheim og hans colombianske kone ferierte sammen med familie på øya San Andres. Mot slutten av ferien ble ekteparet bitt av mygg, som trolig bar det såkalte zikaviruset.

– En av de siste kveldene merket vi at myggen bet litt ekstra. Jeg merket dagen etter at jeg hadde fått en begynnende forkjølelse, og var litt bekymret for siste del av ferien skulle ende i sykdom, forteller kristiansandsmannen til VG.

Både Fossheim og kona fikk røde utslett på underarmene.

Les også: Danske og svenske smittet av zikavirus

– Hun fikk mer sår hals og trodde det var halsbetennelse. Hennes svigerinne fikk utslett i ansiktet, og hun gikk til legen for å sjekke hva det var. Legen sa da at det var zika. Symptomene stemte helt med beskrivelsen, forteller han.

Hverken Fossheim eller kona gikk til legen. Det tok tre dager før symptomene hos Fossheim forsvant, mens det gikk ytterligere få dager før hans kone ble frisk. Han betegner det hele som udramatisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<p>Flere steder sprøytes det for å drepe myggen som bærer viruset. Dette bildet er av en arbeider i El Salvador. REUTERS/Jose Cabezas</p>

Flere steder sprøytes det for å drepe myggen som bærer viruset. Dette bildet er av en arbeider i El Salvador. REUTERS/Jose Cabezas

Foto: Jose Cabezas, Reuters


Mener det er mye oppstyr

Viruset regnes som ufarlig og med milde symptomer, men det kan føre til alvorlige konsekvenser for foster hos gravide.

Mygg-virus: Ber gravide utsette Amerika-reiser

I Brasil melder myndighetene at over én millioner er smittet av viruset, og at hele 4000 nyfødte har fått skader som følge av infeksjonen.

Fossheim i Kristiansand mener det er for mye oppstyr rundt epidemien som har oppstått i flere søramerikanske land. Selv har han ikke vært i kontakt med helsevesenet i Norge, og forteller det er fordi han ikke ønsker å bry helsevesenet med småsaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks