Hovedinnhold

Fordømmer heltemottakelse av Lockerbie-dømt

HELTE-MOTTAKELSE: Terrordømte Abdel Basset al-Megrahi fikk en heltemottakelse i Libya etter å ha blitt benådet av samvittighetsgrunner av skotske myndigheter. Foto: REUTERS
HELTE-MOTTAKELSE: Terrordømte Abdel Basset al-Megrahi fikk en heltemottakelse i Libya etter å ha blitt benådet av samvittighetsgrunner av skotske myndigheter. Foto: REUTERS
Heltemottakelsen som terrordømte Abdel Basset al-Megrahi fikk da han kom hjem til Libya, har fått både USA og Storbritannia til å true med diplomatiske reaksjoner.

I 2001 ble Megrahi dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepet mot et Pan Am-fly, som ble sprengt i filler over den skotske småbyen Lockerbie i 1988. Alle de 259 menneskene om bord ble drept, i tillegg til elleve på bakken. 189 av de omkomne var amerikanere.

Torsdag ble den dødssyke libyeren, som aldri har tilstått, løslatt fra skotsk fengsel og fløyet hjem til Tripoli.

Bildene av tusenvis av jublende libyere som hyller Megrahi i det han går ut av flyet, har opprørt mange, ikke minst i USA.

Les også: Tusenvis jubler for Lockerbie-bomber

Også den skotske beslutningen om å løslate Megrahi ble svært dårlig mottatt i USA. President Barack Obama kalte avgjørelsen «en feil», og krevde at libyeren settes i husarrest.

Den britiske regjeringen har derimot holdt en svært lav profil i saken. Først fredag kommenterte utenriksminister David Miliband saken, og da i form av kritikk mot den libyske reaksjonen.

Les også:Dødssyk flybomber løslatt

Hyller massemorder

RASER: Storbritanias utenriksminister David Milliband. Foto: AFP
RASER: Storbritanias utenriksminister David Milliband. Foto: AFP

- Å se en massemorder bli tatt imot som en helt i Tripoli er svært opprørende og dypt krenkende, sa han til BBC Radio.

London og Washington truer nå libyske myndigheter med diplomatiske reaksjoner.

- Måten Libya agerer på de nærmeste dagene, vil få mye å si for om Libya vil bli tatt opp i kretsen av siviliserte land, sa Miliband, uten å konkretisere nærmere.

Beslutningen om å løslate Megrahi ble tatt av justisministeren i den skotske selvstyreregjeringen. Miliband nektet å kommentere beslutningen overfor BBC, og avviste påstander om at London presset skotske myndigheter til å løslate Megrahi for å bedre handelsforbindelsene med Libya.

Storbritannia har betydelige interesser i Libya, ikke minst i oljesektoren. Britene eksporterer maskineri til bruk i oljesektoren til Libya for over 2,7 milliarder kroner i året. Og for to år siden undertegnet oljegiganten BP en kontrakt verdt 5,5 milliarder kroner for utnyttelse av gassforekomster i Libya.

Tvetydig

Libya har tidligere uttalt seg på en tvetydig måte om Lockerbie-angrepet, og landet har ikke direkte tar på seg skylden for bombeaksjonen. Likevel har den libyske regjeringen sagt at den tar på seg ansvaret for handlinger som libyske tjenestemenn kan ha utført.

Megrahi var tidligere ansatt som sikkerhetssjef for et libysk flyselskap. Han nekter for at han også var etterretningsoffiser, altså en tjenestemann, slik USA og Storbritannia mener.

STERKE REAKSJONER: Avisforsidene i Storbritania fredag morgen. Foto: AFP
STERKE REAKSJONER: Avisforsidene i Storbritania fredag morgen. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks