Hovedinnhold

Norsk student får FN-pris

<p>HEDRES: Norske Pamir Ehsas (23) blir lørdag utnevnt til «Oustanding youth delegate» i FN. Her utenfor FN-hovedkvarteret i New York tidligere denne uken. Foto: ERLEND SKEVIK, VG</p>

HEDRES: Norske Pamir Ehsas (23) blir lørdag utnevnt til «Oustanding youth delegate» i FN. Her utenfor FN-hovedkvarteret i New York tidligere denne uken. Foto: ERLEND SKEVIK, VG

NEW YORK (VG) Som grunnlegger av Studentaksjonen har Pamir Ehsas (23) bidratt til utdanning for 1200 afghanske skolebarn. Nå hedres han av FN for innsatsen.

Denne saken handler om:

1500 ungdomsaktivister fra hele verden er denne uken samlet i New York. I spissen for dem står den norske jusstudenten Pamir Ehsas. 23-åringen fra Lier er kåret til «Oustanding youth delegate». Lørdag mottar han den prestisjetunge prisen og holder hovedtalen under et høytidelig arrangement i FN-hovedkvarteret.

VG-spesial: Verden når ikke FNs bærekraftsmål

I salen sitter hans to store inspirasjonskilder: Mamma og pappa.

– Faren min var statsadvokat i Afghanistan i mange år, og kjempet mot korrupsjon. Han var overbevist om at et enkelt individ kan være med på å endre samfunnsstrukturer. De som kjenner meg godt vil si at jeg forsøker å ta over den fakkelen han har løpt med i mange år, sier Ehsas.

Skoleprosjekt

23-åringen er født i Afghanistan og oppvokst i Lier, utenfor Drammen. I 2014 startet han organisasjonen Brighter Tomorrow. Året etter ble Studentaksjonen født.

Regjeringen i rapport til FN: Vanskelig å halvere fattigdom i Norge

Aksjonen samler hvert år flere tusen studenter i ni norske byer, som samler inn penger til skoleprosjekter i Faryab-provinsen i Afghanistan, sammen med samarbeidspartnerne i Kirkens Nødhjelp. Nå er målet å utvide prosjektet til å omfatte også andre byer i det krigsherjede landet.

– Det startet som en nasjonal bevegelse. Nå har det spredt seg enda mer. Siden jeg har hatt en fot i to verdener har jeg alltid hatt lyst til å sikre at alle barn har tilgang til de samme mulighetene, og gjøre noe med urettferdigheten, sier han.

– Stor ære

Lørdag inntar han talerstolen i selve generalforsamlingssalen i FN-bygningen, der han skal tale til 1500 delegater. På veien har kandidatene vært gjennom en tre måneder lang prosess, med flere omfattende intervjuer. Til slutt sto nordmannen igjen som en av to vinnere.

– Det overstiger alle drømmer og ambisjoner. Alle her er engasjert i internasjonal utvikling. Da er det en stor ære at de ønsker å fremheve akkurat det vi har fått til, sier Ehsas.

– Jeg er veldig takknemlig for at vårt arbeid blir anerkjent i et så viktig fora, men æren skal ikke tilskrives meg, men tusener av studenter som har deltatt i aksjonen og de frivillige som har jobbet utrolig hardt.

SPENT: FN med nye sanksjoner mot Nord-Korea

Arbeidet med Studentaksjonen gjør han ved siden av jusstudiene.

– Jeg får mye igjen for dette arbeidet, også i studiene. Begge deler handler om å skape en mer rettferdig verden. Det vi har fått til gjennom aksjonen gjør meg bare enda mer motivert for skolearbeidet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks