Hovedinnhold

Mullah Krekar oppført på FNs terrorliste

(VG Nett) FNs sanksjonskomité har oppført mulla Krekar på en liste over personer tilknyttet al-Qaida, opplyser Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Denne saken handler om:

Fakta om FNs terrorliste

  • Listen over personer som anklages for terror er opprettet som resultat av resolusjon 1267 i FNs sikkerhetsråd, vedtatt i 1999.
  • Listen er delt i fem, og omfatter personer og grupper som har hatt tilknytning til Taliban, Osama bin Laden og al-Qaida.
  • Oppføring på FNs liste innebærer at alle FNs medlemsland er forpliktet til å sperre alle personens kontoer og nekte vedkommende adgang til landet. Alt salg eller annen formidling av militært utstyr til vedkommende er forbudt.
Pentagon-tjenestemenn ville sende elitesoldater til Oslo for å hente mulla Krekar, men skrinla planen av frykt for at de skulle havne i skuddveksling med norsk politi, skriver Newsweek. Foto: Mattis Sandblad
Pentagon-tjenestemenn ville sende elitesoldater til Oslo for å hente mulla Krekar, men skrinla planen av frykt for at de skulle havne i skuddveksling med norsk politi, skriver Newsweek. Foto: Mattis Sandblad

- Norske myndigheter tar til etterretning at FNs sanksjonskomite under Sikkerhetsrådet har besluttet å oppføre Mulla Krekar på sin liste for personer tilknyttet Al-Qaida, sier arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen i en kommentar på departementets hjemmesider.

Ifølge Hanssen medfører en oppføring på listen at alle medlemsland skal iverksette frys av midler, reiserestriksjoner og tiltak for å hindre tilgang til våpen.

- Tiltak iverksatt

- Norge har tidligere iverksatt slike tiltak overfor Mulla Krekar. Listeføringen vil derfor ikke få noen umiddelbare konsekvenser for norske myndigheters behandling av Krekar, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Krekar ble oppført på FNs terrorliste torsdag 7. desember, samme den som det ble kjent at han s

tår øverst på en amerikansk liste over personer som støtter eller finansierer terrorhandlinger.

På listen er Krekar oppført med fullt navn og adresse i Oslo.

- Dramatisk

- Å bli oppført på en slik liste er svært dramatisk, sier professor i strafferett Erling Johannes Husabø til TV 2.

- Det er en veldig dramatisk utvikling for Krekar fordi han nå blir regnet som terrorist over hele verden. Og både i Norge og i andre land får det den effekten at alle hans økonomiske midler og verdier skal fryses slik at han ikke får tilgang til dem lenger, sier professoren.

- Norske myndigheter må ordne opp

- Denne praksisen med å føre en person opp på en slik liste uten å varsle vedkommende er ikke i tråd med den norske rettssikkerheten. Norske myndigheter må ordne opp i dette. Ikke bare på grunn av Krekar, men fordi det også kan skje med andre norske borgere, sier Sjødin til NTB.

Han gir uttrykk for at han har en klar mistanke til at det er USA som har tatt initiativet til å føre opp mulla Krekar, og han mener det er altfor enkelt å havne på listen.

- Det kreves bare at et land foreslår at du føres opp. Reglene for lista er ikke i tråd med den rettssikkerheten vi har i Norge, sier Sjødin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks