Hovedinnhold

Eks-president tiltalt for drap, overgrep og voldtekter

<p>BERØMT OG BERYKTET: Laurent Gbagbo (70) er beskyldt for overgrep mot menneskeheten. Men den tidligere ivorianske presidenten har fortsatt en stor tilhengerskare. Flere hundre av dem demonstrerte utenfor da rettssaken mot ham startet i Den internasjonale straffedomsstolen i Haag denne uken.</p>

BERØMT OG BERYKTET: Laurent Gbagbo (70) er beskyldt for overgrep mot menneskeheten. Men den tidligere ivorianske presidenten har fortsatt en stor tilhengerskare. Flere hundre av dem demonstrerte utenfor da rettssaken mot ham startet i Den internasjonale straffedomsstolen i Haag denne uken.

Foto: Luc Gnago, Reuters
Hvor mye skyld hadde eks-president Laurent Gbagbo (70) da Elfenbenskysten ble kastet ut i en spiral av drap og vold etter valgnederlaget i 2010?

Denne saken handler om:

Elfenbenskysten

Vestafrikansk land på størrelse med Norge, som sammenlignet med andre land i regionen har relativt bra økonomi og infrastruktur. Interne uroligheter - spesielt etter presidentvalget i 2010 - har sendt landets økonomi i utforbakke.

Hovedstad: Yamoussoukro

Økonomisk sentrum: Abidjan

Uavhengig: 1960 (fra Frankrike)

Inntektskilder: Kakao (verdens største produsent), kaffe og olje

Innbyggere: Ca 22 mill

Av disse er nærmere 40 prosent muslimer, som hovedsakelig lever nord i landet. Rundt 33 prosent er kristne, som hovedsaklig bor i sør.

I 1985 levde 10 prosent i fattigdom, men nå lever rundt halvparten av befolkningen for under to dollar om dagen.

Kilde: NTB/SNL

Svært mye, skal vi tro aktoratet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Denne uken startet rettssaken mot den tidligere presidenten, som i 2010 barrikaderte seg i presidentpalasset i hovedstaden og nektet å gi fra seg makten mens kampene raste utenfor.

Blir han dømt, risikerer han livstid i fengsel.

Blir han frikjent, går straffedomstolen på sitt største prestisjenederlag noensinne.

Men før dommen faller, står retten foran en opp til fire år lang maratonrettssak – den aller første mot et tidligere statsoverhode.

– Hensikten med saken er å avdekke sannheten ved hjelp av en strengt juridisk prosess, sier ICCs sjefanklager Fatou Bensouda.

Gbagbos forsvarer Emmanuel Altit medgir at det er en viktig sak «både for Elfenbenskysten og Afrika» og mener at den vil bidra til «å klargjøre og forstå de tragiske hendelsene som fant sted i landet».

Tapte valg – endte i krig

De «tragiske hendelsene» kostet over 3000 mennesker livet, og startet med at den nå 70 år gamle Gbagbo nektet å godta nederlaget i presidentvalget.

I stedet for å gi etter for internasjonalt press og gi fra seg makten til rivalen Alassane Ouattara, ble landet viklet inn i en stadig mer alvorlig voldsspiral.

<p>GATEKAMPER: Outtara-lojale militsgrupper i sentrum av Abijan samme dag som Gbagbo ble arrestert i 2011.<br/></p>

GATEKAMPER: Outtara-lojale militsgrupper i sentrum av Abijan samme dag som Gbagbo ble arrestert i 2011.

Foto: Reuters

VG skrev blant annet om vitner som fortalte hvordan dødsskvadroner gikk fra dør til dør og henrettet motstandere av regimet.

Andre historier forteller hvordan sikkerhetsstyrker og militsgrupper brant ofre levende, kidnappet og torturerte motstandere og massevoldtok kvinner.

Et voldsomt internasjonalt press hadde liten effekt. Og først da FN-helikoptre angrep presidentpalasset og franske styrker rykket inn i landet, valgte Gbagbo å gi etter.

Eller rettere sagt: Han ble pågrepet i undertøyet av franske spesialstyrker.

Da hadde mer enn 3000 mennesker mistet livet i løpet av noen få, blodige uker.

LES OGSÅ: Nordmenn fanget i voldsmareritt

Kona fortsatt på frifot

<p>HISTORISK: Dette bildet - av en tidligere president på titalebenken i Den internasjonale straffedomsstolen i Haag - er et sjeldent syn. I en rettssak som trolig vil strekke seg over flere år, må Elfenbenskystens eks-president Laurent Gbagbo svare for anklager om overgrep mot menneskeheten.</p>

HISTORISK: Dette bildet - av en tidligere president på titalebenken i Den internasjonale straffedomsstolen i Haag - er et sjeldent syn. I en rettssak som trolig vil strekke seg over flere år, må Elfenbenskystens eks-president Laurent Gbagbo svare for anklager om overgrep mot menneskeheten.

Foto: Peter Dejong, Ap

Kona, som tidligere er dømt til 20 års fengsel av en domstol i Elfenbenskysten, er ettersøkt av ICC, men er fortsatt på frifot.

Laurent Gbagbo

Født 31. mai 1945 i Abidjan. Utdannet historiker og arbeidet først som lærer, deretter ved universitetet i Abidjan.


Engasjert fagforeningsmann. Dannet partiet Front Populaire Ivorien og reiste til Frankrike hvor han arbeidet for å etablere et flerpartisystem i hjemlandet.


Stilte som presidentkandidat i 1990, men tapte for sittende president Félix Houphouët-Boigny.


Boikottet presidentvalget i 1995, men ble valgt til president i år 2000, og fikk forskjøvet nye valg i Elfenbenskysten seks ganger fram til november 2010.


Opposisjonskandidaten Alassane Ouattara ble utropt som vinner av dette valget. Verdenssamfunnet anerkjente Ouattara, men Gbagbo nektet å gi fra seg makten.


Ble 11. april 2011 pågrepet av Ouattaras soldater i presidentboligen i Abidjan, under en militæroperasjon støttet av FNs UNOCI-styrke og Frankrikes Licorne-styrke.


Kilde: NTB

Gbagbo er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, i det som er ICCs første sak mot en tidligere president.

– Ikke skyldig, var hans korte, men klare kommentar da saken mot ham startet i Haag torsdag.

Gbagbos fremste våpendrager, den 43 år gamle militslederen Charles Ble Goude, står også i tiltaleboksen. I likhet med Gbagbo må han svare for en rekke drap, voldtekter og overgrep mot sivile.

Både Gbagbo og Goude risikerer livsvarig fengsel dersom de blir funnet skyldige.

– Gode nyheter

Den tidligere presidenten er den mest høytstående politikeren som noen gang er tiltalt av ICC etter at domstolen ble opprettet for 13 år siden.

Ikke bare det; han er også det aller første statsoverhodet som noensinne blir satt på tiltalebenken i domstolen.

– Rettssaken mot Gbagbo og hans nære allierte viser at loven også gjelder (personer i høye posisjoner) som tidligere virket umulige å røre. Akkurat det er gode nyheter for ofre over hele verden, skriver Human Rights Watch – som følger rettssaken tett.

Samtidig varsler ICC at de fortsetter granskingen av styrkene til Ouattara – Gbagbos erkerival og nåværende president i Elfenbenskysten – som også sto bak grusomheter under borgerkrigen.

– Elfenbenskystens myndigheter bør øke innsatsen for å få i stand troverdige rettssaker av voldelighetene etter valget i landet, ved å støtte etterforskning av begge sider, styrke uavhengigheten i rettssystemet, sikre beskyttelse for dommere, påtalemyndigheter og vitner, og gi tiltalte rettferdige rettssaker, skriver HRW.

– Viktig test

Saken betraktes som en viktig test for ICC, som har fått kritikk for bare å gå etter afrikanske ledere og for å bli styrt av europeiske land, som finansierer domstolen.

Sist en afrikansk president – Kenyas Uhuru Kenyatta – ble forsøkt brakt for ICC, mislyktes det.

Til nå er kun to mindre kjente kongolesiske krigsherrer blitt dømt ved domstolen, som har tatt ut tiltale mot 39 personer.

Kilde: VG/NTB

<p>FØLGES TETT: På denne restauranten i Abidjan i Elfenbenskysten fulgte folk direktesendingen på åpningsdagen av rettssaken mot landets tidligere president.<br/></p>

FØLGES TETT: På denne restauranten i Abidjan i Elfenbenskysten fulgte folk direktesendingen på åpningsdagen av rettssaken mot landets tidligere president.

Foto: Sia Kambou, AfpKommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks