Hovedinnhold

Vil ikke at Lesvos skal være «flyktninglager»

<p>HAR FÅTT NOK: Fiskeren Antonis Kamvisis (54) synes Lesvos har tatt imot flyktningene på en god måte, men at de nå begynner å gå lei situasjonen.</p>

HAR FÅTT NOK: Fiskeren Antonis Kamvisis (54) synes Lesvos har tatt imot flyktningene på en god måte, men at de nå begynner å gå lei situasjonen.

Foto: Giorgos Moutafis, VG
LESVOS (VG) De Nobel-nominerte fiskerne reddet hundrevis fra drukningsdøden. Nå ber de Europa om hjelp.

Denne saken handler om:

Landsbyen Skala Skamnias på nordsiden av Lesvos teller bare hundre innbyggere. Flere av dem var helt sentrale da over 800.000 flyktninger strømmet til den greske øya i 2015. Tusenvis av gjennomfrosne, desperate flyktninger ble berget i land nettopp her. I fjor ble innbyggerne på Lesvos nominert til Nobels fredspris.

– Jeg visste ikke hva det var. Det var første gang i mitt liv jeg hørte ordet «nobel». Jeg trenger ingen pris for å redde folk på havet, sier Georgos Mavrapidis (63).

Mener flyktningavtalen er «bullshit»

<p>STRØM AV FLYKTNINGER: Dette bildet ble tatt langs kysten ved Skala Skamnias på Lesvos 26. oktober 2015.</p>

STRØM AV FLYKTNINGER: Dette bildet ble tatt langs kysten ved Skala Skamnias på Lesvos 26. oktober 2015.

Foto: Giorgos Moutafis, VG

Han står i joggedress på kaia og rensker garnet for tang og tare etter dagens første tur ut med båten. Det er roligere dager for 63-åringen. Men de siste ukene har ankomsttallene til Lesvos steget igjen:

I gjennomsnitt kommer det 70 flyktninger hver dag. Det til tross for at flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia (se faktaboks) skulle forhindre nettopp dette.

– Hvis Erdogan sier «la dem dra», så kommer de hit. Tyrkia styrer hvor mange flyktninger som kommer til Lesvos, hevder Mavrapidis.

<p>MENER TYRKIA STYRER: Giorgos Mavrapidis (63) er overbevist om at flyktningstrømmen styrer helt og holdent fra tyrkisk side, som ligger rett på andre siden av Egeerhavet.</p>

MENER TYRKIA STYRER: Giorgos Mavrapidis (63) er overbevist om at flyktningstrømmen styrer helt og holdent fra tyrkisk side, som ligger rett på andre siden av Egeerhavet.

Foto: Giorgos Moutafis, VG

– Flyktningavtalen er bare «big bullshit». Det kommer 1000 hit, og de sender 50 tilbake, sier fiskerkollegaen Stratos Valamios (43).

<p><b>Ingeborg Huse Amundsen</b></p> <p>Følg meg og kontakt meg på:</p> <p>ingeborg@vg.no</p> <p>Twitter: @iHuse</p> <p><a href="https://www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen" target="_blank" class="">www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen</a></p>

Ingeborg Huse Amundsen

Følg meg og kontakt meg på:

ingeborg@vg.no

Twitter: @iHuse

www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

Ber EU gripe inn

Lesvos er den øya som kanskje bærer de største konsekvensene av at Europa stengte grensene under flyktningkrisen. I den beryktede Moria-leiren sitter opptil 7000 flyktninger bom fast.

– Alle de høyreradikale politikerne i Europa bør ta seg en tur til Moria. Da vil de forstå hvorfor de bør ta imot disse menneskene, mener Valamios.

Innbyggerne på Lesvos begynner «å bli lei» av hele situasjonen, får VG høre av flere. Tyverier, vold og rusmisbruk sprer seg ut fra flyktningleiren.

Husker du? Det var her Listhaug hoppet i havet

– Vi orker ikke at øya vår skal være et flyktninglager. EU må gripe inn, sier fiskeren Antonis Kamvisis (54).

Vonde minner

<p>REDDET LIV: Fiskeren Stratos Valamios (43) på Lesvos sier han aldri vil glemme flyktningene han reddet, og de han aldri klarte å redde.</p>

REDDET LIV: Fiskeren Stratos Valamios (43) på Lesvos sier han aldri vil glemme flyktningene han reddet, og de han aldri klarte å redde.

Foto: Giorgos Moutafis, VG

Flyktningavtalen

** 20. mars 2016 inngikk EU og Tyrkia en avtale om å stenge flyktningruten mellom Tyrkia og Hellas.

** Alle flyktninger og migranter som ankommer de greske øyene skal sendes tilbake til Tyrkia, mot at EU skal ta imot 72.000 syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia.

** Et fåtall er blitt returnert. I mars var tallene slik: Cirka 1500 personer er returnert fra Hellas til Tyrkia, mens 3550 syrere var blitt sendt fra Tyrkia til EU.

Kilder: NTB, Store norske leksikon

Disse mennene har sett det mest ubegripelige gjennom sitt yrke.

– En gang tilbake i 2015 fisket jeg med sluk på dypt vann. Jeg fikk noe veldig tungt på kroken. Jeg trodde det var en trestamme eller noe metall, forteller Kamvisis.

Da han dro opp snøret, oppdaget han at det var en død mann. Han hadde trolig ligget der i flere dager. Selv i dag vet ikke Kamvisis hvem han var.

VG spesial: To brødres flukt

Den yngre kollegaen Valamios sier han aldri vil glemme synet av døde babyer. Han har navigert båten sin forsiktig mellom 80 døde kropper etter et forlis, på jakt etter overlevende. Barn har frosset i hjel rett foran ham.

– Vi som bor her på Lesvos og de andre greske øyene er også ofre for flyktningkrisen. Vi gjorde vårt beste.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks