Hovedinnhold

Største humanitære bidrag noensinne:

Norge gir 10 milliarder til syriske flyktninger

<p/>
<p>MILLLIARD-GAVE: Statsminister Erna Solberg besøkte syriske elever på en skole i Beirut i november i fjor.</p>

MILLLIARD-GAVE: Statsminister Erna Solberg besøkte syriske elever på en skole i Beirut i november i fjor.

Foto: HARALD HENDEN, VG
LONDON (VG) De neste fire årene vil Norge bidra med 10 milliarder kroner for å møte hjelpebehovet i Syria.

Allerede i 2016 blir det norske Syria-bidraget på 2,4 milliarder kroner. Dette er det største beløpet Norge noensinne har lagt inn i humanitær hjelp til en enkelt konflikt.

– Krisen i Syria har ufattelige konsekvenser for millioner av mennesker i Syria og nabolandene, sier statsminister Erna Solberg.

Norsk-ledet konferanse

Det var hennes regjering som først tok opp forslaget om en egen giverlandskonferanse for flyktningene fra Syria.

Torsdag morgen skal Erna Solberg åpne konferansen i London, sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, statsminister David Cameron, forbundskansler Angela Merkel, og emiren av Kuwait, al-Sabah.

Nyheten om det norske milliard-bidraget skal den norske statsministeren selv presentere ved konferansens åpning. Der sitter det stats- og regjeringssjefer fra 30 land, og representanter for ytterligere 30 nasjoner.

FN underfinansiert

– Vi tok initiativ til en giverkonferanse fordi vi så den store underfinansieringen av FNs arbeid. Da var alle i Europa mest opptatt av hva som skjedde i våre egne hjemland. Vi må presse på for å få til fredsløsninger, slik at det går an å fungere i regionen. Kommer de hitover, så mister landet folk de trenger i en fremtidig gjenoppbygging, sier Erna Solberg.

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) har Norge siden starten vært en av de største bidragsyterne til Syria-krisen. I fjor endte den norske støtten på 1,57 milliarder kroner. Regjeringen legger på nesten en milliard i 2016, og øker dette beløpet til 2,4 milliarder kroner.

Ros fra Cameron

I går kveld var Erna Solberg i statsministerboligen hos statsminister David Cameron for de siste forberedelsene til donorkonferansen.

Cameron roste Solberg spesielt for at hun har holdt trykket oppe for å sikre utdanning for syriske barn på flukt:

– De neste 24 timene må vi må gjøre det vi kan for å få fram penger, og for at FN skal være bedre i stand til å løse utfordingene i Syria i år enn de var i fjor, og for å støtte din briljante innsats for å sikre at barn av flyktninger får mulighet til utdanning, uansett hvor de befinner seg i verden, sa Cameron, henvendt til den norske statsministeren, før møtet startet.

Forhandlingsstopp

Mens de to satt i møte, kom meldingen om at FN har lagt Syria-forhandlingene i Geneve på is fram til 25.februar.

Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær har deltatt i FNs meglergruppe som forgjeves har forsøkt å få til en våpenhvile og forsyninger inn til en rekke beleirede områder inne i Syria.

– Nå må vi presse på alle aktørene som har innflytelse overfor partene, og som gjør at opposisjonen i Syria seg seg tjent med å forhandle, sa Erna Solberg etter møtet.

Hun la et stort ansvar på Russland, som har avvist ønsket om en bombepause for å få i gang forhandlinger mellom regimet og oppposisjonen i det krigsherjede landet, hvor 4,5 millioner har flyktet til utlandet mens over seks millioner mennesker antas å være på intern flukt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks