Hovedinnhold

Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

<p>PÅ VENT: I flyktningeleiren Idomeni på grensen mot Makedonia venter tusener av flykninger på å få lov til å passere, leiren fylles av flere og flere flyktninger hver dag. Mange reiser i grupper, når de kommer til leiren må de finne seg en plass der de kan sove, se etter kjente, hente ved men viktigere er det å bli registret å få en nummer til den stadig lengre køen for å passere grensegjerdet.</p>

PÅ VENT: I flyktningeleiren Idomeni på grensen mot Makedonia venter tusener av flykninger på å få lov til å passere, leiren fylles av flere og flere flyktninger hver dag. Mange reiser i grupper, når de kommer til leiren må de finne seg en plass der de kan sove, se etter kjente, hente ved men viktigere er det å bli registret å få en nummer til den stadig lengre køen for å passere grensegjerdet.

Helge Mikalsen, VG
Fra søndag av skulle Hellas begynt å sende flyktninger tilbake til Tyrkia. Nå sier de at de trenger mer tid før det kan skje.

Denne saken handler om:

– Avtalen om å sende tilbake personer som kommer til øyene skulle, ifølge teksten, begynt 20. mars. Men en plan som dette kan ikke igangsettes på bare 24 timer, sier Giorgos Kyritsis, koordinator for migrasjonspolitikk, til AFP.

EU og Tyrkia ble enige om en ny flyktningavtale fredag. Den sier at flyktninger som ankommer de greske øyene, vil bli sendt tilbake til Tyrkia.  For hver syrer som blir returnert, vil EU bosette en fra en tyrkisk flyktningleir.

Målet er å få stengt hovedruten flyktninger bruker for å komme inn i EU-landene og ta motet fra menneskesmuglere. Planen er blitt møtt med kritikk fra menneskerettsgrupper, og tusenvis demonstrerte i Europa etter at innholdet i migrasjonsavtalen ble kjent.

Les også: Røde Kors: – Dette er ikke Europa verdig

Trenger mer enn 24 timer

Den greske statsministeren Alexis Tsipras sa til sine regjeringsmedlemmer lørdag ettermiddag at de må være klare for utsendelse søndag som avtalt, men tjenestemenn sa etterpå at de trenger mer tid på å forberede seg.

Bare timer før avtalen skulle settes i verk, var det nemlig fortsatt uklart nøyaktig hvordan man skulle sende flyktningene tilbake, skriver nyhetsbyrået AP.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan avtalen skal implementeres i praksis, sier en politikilde på øya Lesbos til AFP.

– Mest av alt så venter vi på de ansatte som som Europa lovte oss, som skal være effektive til å prosessere asylsøknadene, oversettere, advokater, politifolk - for vi kan ikke gjøre dette alene.

Hellas har blitt lovet rundt 2300 europeiske eksperter, som skal hjelpe dem med å implementere avtalen.

Tidligere har det vært foreslått at Frontex, som kontrollerer EU-grensene, skulle eskortere dem til Tyrkia i chartrede båter. Yannis Balafas, assisterende innenriksminister, sier de trenger hjelp fra EU.

– Migranter vil bli returnert etter en rask prosess. Det er derfor vi trenger teknisk assistanse, sier Balafas til Mega Television.

Flere tok seg over

Rundt 1.500 mennesker tok seg over Egeerhavet fredag før avtalen forelå. Det var mer enn dobbelt så mange som dagen før, mens det kom flere hundre tidligere i uken som gikk.

Et fire måneder gammelt spedbarn druknet da en båt med flyktninger sank utenfor kysten av Tyrkia lørdag bare timer før planen ble satt ut i livet, meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Les også: Enighet om flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia

Venter på eksperter

Franske og tyske myndigheter har lovet å sende 600 politi- og asyleksperter til Hellas, men greske myndigheter sier de fortsatt venter på forsterkningene, og uten dem vil de slite med å overholde avtalen.

Det realistiske er at hjemsendelsen av flyktninger til Tyrkia ikke vil starte før 4. april, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Se VG-spesialen: Festning Europa

Nær 50.000 flyktninger

Tjenestemenn sa lørdag at det er 47.500 flyktninger i Hellas, inkludert 8.200 på øyene og 10.500 i Idomeni-flyktningleiren på grensen mot Makedonia.

Mer enn en million flyktninger ankom Europa i fjor. Rundt 4.000 har druknet mens de har krysset Egeerhavet i skrøpelige farkoster, inkludert 400 så langt i år.

– Myndighetens mål er å tømme øyene, sa en representant for Leger Uten Grenser.

VG/NTB

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks