Hovedinnhold

Gir opp drømmen om Europa: «Det var skikkelig ille. Vi sultet»

**IOM: Stadig flere frivillig tilbake til Irak og Afghanistan
**Håper på flyktningløsning etter EU-møte

<p>TILBAKE I IRAK: - En katastrofe. Det er Surkaw Omars korte oppsummering av oppholdet i Europa. Nå er han tilbake i Suleymaniya i Nord-Irak.</p>

TILBAKE I IRAK: - En katastrofe. Det er Surkaw Omars korte oppsummering av oppholdet i Europa. Nå er han tilbake i Suleymaniya i Nord-Irak.

Foto: Balint Szlanko, Ap
Surkaw Omar (25) brukte 70.000 kroner av sparepengene for å realisere drømmen om et nytt liv i Europa. Nå har han gitt opp og dratt tilbake til Nord-Irak.

Denne saken handler om:

– Det var skikkelig ille. Helt ærlig, vi sultet. De ga oss bare ost og te, og vi fikk kun 30 euro (280 kroner) i uken, sier kurderen til nyhetsbyrået AP om sine måneder i Tyskland.

Samtidig som EU-statslederne var samlet i Brussel for å løse flyktningskrisen, er stadig flere flyktninger og migranter som drømte om et bedre liv i Europa i samme situasjon som 25-åringen fra Nord-Irak:

De er blakke og desillusjonerte. De solgte alt de eide, betalte titusener av kroner til menneskesmuglere og risikerte livet for å komme til Tyskland, Sverige eller kanskje Norge.

Noen av dem står fast i Hellas, etter at bare noen få utvalgte irakere og syrere får reise videre. Andre lever i ghettoer, blir sittende i flyktningmottak uten å starte på sitt nye liv - eller sliter med å finne seg til rette i Europa.

Det gjør at antallet som vil reise hjem igjen øker, ifølge Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM).

– Jeg opplevde bare fiendtlighet

Menneskesmugling i tall

90 % AV FLYKTNINGENE og migrantene som tok seg til Europa i 2015 benyttet seg av menneskesmuglere.

40-60 MILLIARDER KRONER kroner tjente smuglerne på å frakte mennesker til Europa i 2015.

40.000 MISTENKTE SMUGLERE er registrert i Europols registre.

100 ULIKE NASJONALITETER finnes i denne basen. De hyppigste nasjonalitetene er Bulgaria, Ungarn, Irak, Kosovo, Pakistan, Polen, Romania, Serbia, Syria, Sverige og Tyrkia.


1200 DOLLAR (om lag 10.000 kroner) er gjennomsnittlig pris per person for plass i gummibåtene som brukes til å reise fra Tyrkia til greske øyer som Lesbos.


3700 DOLLAR (33.400 kr) koster en «pakketur» med fly fra Tyrkia til Libya og plass på en båt til Italia. Bare båtturen koster 9000 kroner, da kan du ta med tre barn for 4500 ekstra.


KILDER: FRONTEX, EURPOL, KRIPOS, European Migrant Smuggling Center (EMSC), Røde Kors, Flyktninghjelpen

– De kommer tilbake fordi de mangler håp om å få oppholdstillatelse og arbeid, som følge av langsom familiegjenforening og fordi boforholdene og levekårene ikke er slik de håpet, sier Sandra Black, kommunikasjonsrådgiver for IOM i Irak.

I februar satte 135 afghanere seg på et chartret tysk fly med reisemål Kabul. Det var den første av flere slike flyvinger. Mohammed Asif (26) var en av dem som kjøpte en enveisbillett til hjemlandet, skriver NTB.

– Jeg trodde Europa ville gi meg et godt liv, men jeg opplevde bare fiendtlighet og smerte, sier Asif, som er utdannet økonom.

HVEM ER DE OG HVOR KOMMER DE FRA?: Dette er flyktningene og migrantene som kommer til Europa

– Flyktningleirene var som et mareritt, og europeere trakasserte oss hele tiden. Mange av dem sa at flyktninger kom til å ødelegge landets kultur, sier Asif til nyhetsbyrået AFP.

Vil sende hjem syrere

Mandag og natt til tirsdag møttes lederne for de 28 EU-landene i Brussel. Bakgrunnen er at rundt 126.000 migranter og flyktninger har tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas, og at EU og Tyrkia skulle avtale tiltak for å begrense tilstrømningen til Europa.

Ifølge den foreløpige enigheten skal Tyrkia ta tilbake alle nye irregulære migranter som kommer fra Tyrkia til de greske øyene, og det skal skje for EUs regning.

Men for hver syrer som Tyrkia tar tilbake, skal en annen syrer gjenbosettes i EUs medlemsland innenfor rammene av eksisterende tilsagn, ifølge uttalelsen fra EU-toppene - her i dansk versjon.

Hensikten, sier EU-toppene, er å «bryte forbindelsen mellom å gå ombord i en båt og få et langvarig opphold i Europa».

Gikk sultne - dro frivillig

<p>TILBAKE I IRAK: Her er Surkaw Omar (til venstre) og Rebien Abdullah tilbake i Suleymaniya i Irak - etter sin mislykkede tur til Europa.<br/></p>

TILBAKE I IRAK: Her er Surkaw Omar (til venstre) og Rebien Abdullah tilbake i Suleymaniya i Irak - etter sin mislykkede tur til Europa.

Foto: Balint Szlanko, Ap


Surkaw Omar (25) og hans jevnaldrende kamerat Rebien Abdullah sa opp jobben og brukte alle sparepengene sine for å komme seg til Tyskland.

Etter hvert bestemte de seg for å dra videre til Sverige i stedet.

– Da vi kom dit, var det vinter. Det var iskaldt. De plasserte meg i et rom med tre syrere. Jeg kunne ikke snakke arabisk, og de kunne ikke snakke kurdisk. Vi kommuniserte som døve, sier han til nyhetsbyrået AP.

Etter et nytt forsøk i Tyskland bestemte de seg for å reise hjem. Begge har brukt nærmere 70.000 kroner på reisen.

– En katastrofe, er deres korte oppsummering i dag.

MILLIARDINDUSTRIEN: Slik jobber nettverkene som smugler asylsøkere til Europa

– Har det bedre her

Omar og kameraten kommer fra en del av det kurdiskkontrollerte Nord-Irak som er blitt spart for IS' frammarsj i regionen.

I Kurdistan er det flere som er i samme situasjon, og som nå deler historiene om at Europa slett ikke var slik de hadde trodd. Flere har fortalt om svært dårlige opplevelser.

– Vi har fortalt visepresidenten i den tyske nasjonalforsamlingen, som var her nylig, at selv mennesker som er fordrevet fra Falluja og Ramadi har bedre levekår i Kurdistan enn hva flyktninger i Tyskland har nå, sier Soran Omar, nestleder for menneskerettighetskomiteen i regionens folkevalgte forsamling.

Likevel tror han at utvandringen vil fortsette.

– Mange mennesker kommer kanskje tilbake. Men den motsatte trenden er mye, mye større. Folk her har ingenting å miste. Vi tror dette året vil bli migrasjonens år, sier han.

25.000 returnerte fra Irak til Syria

Til tross for risikoen returnerte 25.000 syrere fra Irak til Syria i fjor. Det meldte FNs høykommisær for flyktninger (UNCHR), forrige måned.

– 86 prosent av de som returnerte til Syria, bodde i leirer i urbane strøk. Leien var høy, det var vanskelig å finne arbeid, og folk slapp opp for penger, uttalte Mustafa El Hegagi i UNCHR som arbeider i Irak.

( VG/NTB)

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks