Hovedinnhold

Frykter asylstrøm fra Russland - bygger gjerde

FÅR MUR TIL NABO: Statsminister Dmitry Medvedev og president Vladimir Putin.
FÅR MUR TIL NABO: Statsminister Dmitry Medvedev og president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin, Reuters
Estland og Latvia har begynt å bygge et gjerde langs grensen mot Russland med tanke på å få kontroll på en potensiell strøm av flyktninger og migranter.

Grunnen er frykt for at de baltiske landene skal bli en ny rute for flyktninger og migranter etter at Balkan-ruten er mer eller mindre stengt.

De baltiske landene er bekymret over at strømmen av flyktninger og migranter skal ta seg via Russland til dem etter at over 6.000 flyktninger og migranter krysset grensene fra Russland til Norge og Finland i fjor.

Men de baltiske landene er også bekymret etter at Russland for snart to år siden annekterte Krim-halvøya. Russerne mistenkes også for å ha bortført en estisk etterretningsoffiser ved den russisk-estiske grensen i 2014.

Russland har tidligere omtalt byggingen av gjerde mot stormakten som meningsløs.

I august omtalte Baltic Times at prislappen for Estlands gjerde ville havne på 71 millioner euro.

En russisk talsmann antydet overfor avisen at Estland burde bruke pengene på å rette opp økonomien i landet i stedet.

– Det er verken en militær konfrontasjon eller en situasjon med ukontrollert smugling over grensen, narkotikatrafikk eller noe annet, sa Konstantin Kosachev, leder av det russiske parlamentets internasjonale komité. Han la til at det heller ikke er en strøm av flyktninger i grenseområdene. Så kom flyktningstrømmen over Storskog fra Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks