Hovedinnhold

Flyktningkrisen i fransk havneby: – Calais har blitt en spøkelsesby

<p>VIL REDDE HJEMBYEN: Folk fra Calais demonstrerte denne uken i Paris under parolen « Calais må erklæres som et økomonisk kriseområde».</p>

VIL REDDE HJEMBYEN: Folk fra Calais demonstrerte denne uken i Paris under parolen « Calais må erklæres som et økomonisk kriseområde».

Foto: Christophe Ena, Ap
CALAIS (VG) Kaos og desperasjon råder i flyktningleiren i Calais. Nå har fortvilelsen spredd seg til folk i sentrum av byen.

– Dette har blitt en spøkelsesby. De eneste som kommer hit nå, er folk på gjennomkjøring som venter på fergen over til England, sukker Stephane Fatel.

Les også: Flyktninger jages ut av «jungelen» i Calais

Frykter å bli arbeidsledig

Hun konstaterer at også i dag er samtlige av de fem dobbeltrommene i gjestgiveriet hennes i Calais ledige.

<p>VENTER PÅ GJESTER: Det er få besøkende på gjestgiveriet til Stephanie Fatel.</p>

VENTER PÅ GJESTER: Det er få besøkende på gjestgiveriet til Stephanie Fatel.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Fortsetter det slik, må jeg legge ned. Frykten er å bli arbeidsledig, slik som så mange andre her i Calais allerede er, sier Fatel til VG.

Grunnen er åpenbar.

Bare noen kilometer unna de snirklete smågatene med murhus her i sentrum av småbyen Calais, ligger den beryktede flyktningleiren med tilnavnet «Jungelen», hvor rundt 8000 flyktninger og migranter har slått seg ned.

Teltleiren er bebodd av mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia som prøver å komme seg videre til Storbritannia.

Fergeleiet og tunnelen over til England har lokket tusenvis.

Les også: Slik mener Tyrkia flyktningkrisen kan løses

Var et populært feriested

Inntil nylig var Calais et yndet sted for turister.

En hyggelig beliggenhet like ved stranden og kun en kjapp tunnel – eller fergetur fra England, gjorde stedet til en favoritt blant engelskmenn for langhelger og handling av fransk ost og vin.

– Åtti prosent av gjestene mine var briter. Med andre ord har jeg mistet åtti prosent av inntektene mine. Nå er jeg redd jeg må legge ned hotellet, sier Fatel fortvilet til VG.

<p>KART OVER FERIEBYEN: Slik presenteres Calais: Som et ypperlig sted å feriere og bedrive vannsport. Få har slike assosiasjoner til byen nå.</p>

KART OVER FERIEBYEN: Slik presenteres Calais: Som et ypperlig sted å feriere og bedrive vannsport. Få har slike assosiasjoner til byen nå.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Hele næringslivet i byen lider under at færre vil besøke dem. Denne uken reiste 700 av dem inn til Paris, for å markere sin demonstrasjon overfor makthaverne i hovedstaden.

«Calais er sjokkert, ødelagt, og lider en martyrdød», sto det på noen av plakatene demonstrantene holdt frem.

Med T-skjorter med påtrykket «Jeg elsker Calais» krevde de økonomisk støtte fra staten for å få byen på bena igjen etter det de betegner som en «ekstraordinær økonomisk katastrofe».

Overslag gjengitt i fransk presse tyder på et tap i inntekt for turistnæringen på hele 40 prosent siden flyktningleiren oppsto. I Paris delte demonstrantene også ut løpesedler til hovedstadens innbyggere, for å selv forsøke å trekke flere til Calais.

Husker du dette? Over 1000 forsøk på å nå England stoppet i Calais på én natt

Føler også med flyktningene

– Dette handler ikke om at vi er for eller mot flyktninger. Vi som driver forretninger og foretak i Calais må få en sjanse til å kunne fornye bildet av byen i Frankrike, Europa og over alt, sa gruppens talsperson Antoine Ravisse til nyhetsbyrået AFP.

Innehaveren av gjestgiveriet sier hun synes veldig synd på dem som bor utendørs i den ugjestmilde leiren bare et par kilometer unna.

– Når det regner vet jeg at jeg har et hus å søke ly i. Det har ikke de. Jeg aner ikke hva vi kan gjøre. Mange av innbyggerne her besøker leiren for å gi mat og å undervise ungene der. Men det kan jo ikke forsette slik som i dag. Mennesker skal ikke måtte bo med piggtråd rundt seg, sier hun, og sikter til tunnelen over til England som er forsøkt gjort ugjennomtrengelig for gående.

<p>TRISTE OMGIVELSER: Migranter og flyktninger i «Jungelen» i Calais bor kommerlig og sårbart omringet av piggtrådgjerder. Et par kilometer unna ligger sentrum.</p>

TRISTE OMGIVELSER: Migranter og flyktninger i «Jungelen» i Calais bor kommerlig og sårbart omringet av piggtrådgjerder. Et par kilometer unna ligger sentrum.

Foto: Denis Charlet, Afp

– Det er så brutalt, det at de nå forsøker å tvinge flyktningene som bor der videre til andre leirer mot deres vilje. Samtidig skjønner jeg at bare flere og flere vil komme hvis de hører rykter om at dette kan være starten på et nytt liv. Det er virkelig en fortvilende situasjon, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks