Hovedinnhold

EU splittet om flyktninger

<p>I BELGIA: Justisminister Anders Anundsen flanktert av sjefen for EUs grensekontrollbyrå Frontex, Fabrice Leggeri (t.v.), og den sveitsiske utenriksministeren Simonetta Sommaruga under mandagens EU-møte om flyktningsituasjonen.<br/></p>

I BELGIA: Justisminister Anders Anundsen flanktert av sjefen for EUs grensekontrollbyrå Frontex, Fabrice Leggeri (t.v.), og den sveitsiske utenriksministeren Simonetta Sommaruga under mandagens EU-møte om flyktningsituasjonen.

Foto: Anders Aalbu/norges Delegasjon Til Eu, NTB scanpix
BRUSSEL (VG) Landene i EU har fortsatt ikke klart å komme til enighet om fordelingen av flyktninger. – Norge nærmer seg smertegrensen, mener justisminister Anundsen.

Denne saken handler om:

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok mandag som observatør på EUs møte i Brussel om flyktningkrisen. Der ble han vitne til en svært splittet union.

– De er ikke blitt enige om en felles konklusjon, slår Anundsen fast etter møtet.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

Anders Anundsen sa mandag at Norge nærmer seg smertegrensen for hvor mange flyktninger vi klarer å ta i mot, og at man derfor løpende vil vurdere strengere grensekontroll.

Flere asylsøkere

– I forrige uke kom det 790 asylsøkere til Norge. Det er tall som vi ikke har sett tidligere og det setter vårt system på en veldig alvorlig prøve, sa Anundsen til det norske pressekorpset etter kveldens flyktning-toppmøte i Brussel.

VG-oversikt: Slik har Middelhavet blitt dødehavet

– Hva er smertegrensen for Norge?

– Det er vanskelig å si. Hvis du ser på det mottaket vi har nå, og hvordan vårt saksbehandlingssystem og mottaksapparat er presset så mener jeg at vi er veldig nære det grensepunktet nå. Hvis det kommer vesentlig flere enn det gjør nå så er det vanskelig å se for seg hvordan vi rent praksis skal håndtere den situasjonen, sier Anundsen til VG.

EU-President: Refser Europas behandling av flyktninger

Ikke bindende kvoter

Anundsen understreker at det ikke vil være en enkel løsning å innføre økt grensekontroll i Norge. Han sier at det vil være svært resurskrevende og kan skape nye utfordringer for landet.

Les også: Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

I stedet for en felles slutterklæring ble mandagens møte rundet av med en konklusjon fra formannskapslandet Luxembourg. Fra luxembourgerne heter det at et flertall av EU-landene «i prinsippet» er enige om at 120.000 asylsøkere skal fordeles landene imellom, i tillegg til en tidligere avtale om 40.000.

Bindende kvoter, slik EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har foreslått, nevnes ikke. I stedet blir det snakket om «fleksibilitet», skriver NTB.

Les også: Dansk avis: Mann spyttet på flyktninger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks