Hovedinnhold

Dødsmåneden januar: Over 250 mennesker druknet på flukt

** Reagerer på at drukningene knapt nevnes i media
** Minst 37 flyktninger hvorav ti barn omkom lørdag
**Obs: Sterke bilder

<p>KOM ALDRI TIL HELLAS: En migrant ligger tildekket på stranden i Ayvacik i Tyrkia etter at en farkost medover 100 andre mennesker på flukt sank like etter at de gikk ut fra land.</p>

KOM ALDRI TIL HELLAS: En migrant ligger tildekket på stranden i Ayvacik i Tyrkia etter at en farkost medover 100 andre mennesker på flukt sank like etter at de gikk ut fra land.

Foto: Halit Onur Sandal, Ap
Lørdag sank enda en farkost. 37 mennesker, hvorav ti barn omkom i Egeerhavet. Januar 2016 ble den dødeligste måneden hittil.

Denne saken handler om:

Nå reageres det på at druknings-vinteren tones ned i media.

– Det er dypt urovekkende at etter alle de høytidelige løftene som kom da Alan Kurdi druknet i fjor, så blir mange av de siste drukningene knapt nevnt i media, sier direktør for nødhjelp, Peter Bouckaert i Humans Right Watch til nyhetsbyrået Ap.

Minst 37 båtflyktninger, blant dem minst fem barn, omkom da båten deres sank i Egeerhavet lørdag morgen.

Dermed er over 250 båtflyktninger omkommet i farvannet mellom Tyrkia og Hellas/Italia bare i vintermåneden januar, ifølge Ap og den internasjonale organiasasjonen for migrasjon, IOM

Ingen vekker for folk

Tallet bør være en vekker, men så er ikke tilfelle, konstaterer Boukaert.

– Januar har vært den dødeligste måneden så langt for drukningsulykker mellom Tyrkia og Hellas, sier Bouckaert. 

Over 52.000 flyktninger krysset Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas i løpet av de fire første ukene av januar.

Dette er 35 ganger så mange som i januar i fjor, viser en oversikt fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), gjengitt av The Guardian.

– Nesten daglig drukner det mennesker på denne farlige reisen, ifølge IOM-lederen.

Bouckaert hadde håpet at bildet av lille 3 år gamle Alan Kurdi liggende med ansiktet ned i strandsanden utenfor Bodrum i Tyrkia, skulle feste seg lenger i folks hukommelse.

– Nå har vi valgt å se bort, sier Bouckaert.

Også tanten til Alan Kurdi, Tima Kurdi, sier til Ap at hun er knust over at barn bare fortsetter å drukne.

– Ingen foreldre ville sette sine barn i en slik situasjon uten at de rømmer fra noe verre, sa hun til AP da hun nylig åpnet en frisørsalong i Port Coquitlam, British Columbia, Canada.

– Bildet av min nevø Alan Kurdi var veldig sterkt. Krisen begynte å oppta folk. Men nå er enda en gutt, og enda en, og enda en gutt druknet, illustrerer hun.

Skrikende migranter

<p>DØDE: Denne gutten ligger død på stranden etter at båten han satt i forliste lørdag.</p>

DØDE: Denne gutten ligger død på stranden etter at båten han satt i forliste lørdag.

Foto: Halit Onur Sandal, Ap

Lørdag var en 17 meter lang båt med 120 båtflyktninger ombord på vei fra Ayvacik i Tyrkia til øya Lesvos i Hellas. Farkosten sank rett etter å ha lagt ut fra land.

Mange kom fra Syria og Afghanistan, men det var også noen fra Myanmar ombord.

Ifølge den tyrkiske kystvakten ble 75 båtflyktninger berget etter forliset, mens 37 var søndag bekreftet omkommet.

– Lokalbefolkningen våknet til lyden av skrikende migranter, og vi har drevet redningsarbeid siden daggry, sier borgermesteren i Ayvacik, Mehmet Unal Sahin, til CNNTurk.

– Vi har en 80 kilometer lang kystlinje rett overfor Lesvos, og den er svært vanskelig å kontrollere, legger Sahin til.

Flyktningtrafikken fra Tyrkia til Hellas har funnet sted i flere år, men avtar normalt i vintermånedene på grunn av hard vind og kaldt vann.

Egeland etterlyste reaksjoner

Allerede i november advarte Jan Egeland i Flyktningehjelpen mot en dyster drukningsvinter.

Også han etterspurte folks reaksjoner på at babyer, barn, unge og voksne mennesker druknet på flukt.

– Skaper det ikke lenger reaksjoner når barneliv går tapt i Middelhavet? Det er absurd og tragisk å være vitne til hvordan desperate mennesker tvinges til å risikere livet på havet for å søke beskyttelse, mens europeiske politikere kappes om å fraskrive seg alt ansvar, sa Egeland.

Spesielt bilde

I en forskningsrapport fra Universitetet i Sheffield etter den massive publiseringen av bildet av druknede, tre år gamle Alan Kurdi på stranden i Tyrkia i september i fjor, fastslås det at det var noe eget ved akkurat dette bildet som traff både politikere og mennesker flest.

I studien trekkes den umiddelbare, massive mediedekningen frem, og hvordan flere toppolitikere kommenterte bildet.

Stemningsskiftet i britiske medier var så stort, at den tidligere strenge tonen statsminister David Cameron hadde holdt, ble mildnet.

Han kunne ikke få bildet av «den stakkars syriske gutten Alan Kurdi ut av hodet,» ifølge The Independent.

 European Journalism Observatory (EJO) skriver at mediene i Vest-Europa ble «betydelig mer sympatiske» i sin dekning av flyktningkrisen i ukene etter at bildet ble publisert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks