Hovedinnhold

Her får Asgeir (45) gigantfisken på kroken

Da Asgeir Alvestad i helgen dro på jakt etter en ny fiskeart var overraskelsen stor da en over 1000 kilo tung håkjerring bet på kroken.

Denne saken handler om:

Den utrolige videoen viser hvordan Alverstad sammen med kameraten John Olav Florø-Larsen brått får snudd en rolig fiskenatt til en kamp mot et monster av en fisk i Nedstrandsfjorden i Rogaland.

Over ett tonn!

I snart ett år har de to kompisene jaktet på å få en haifisk av typen håkjerring på kroken. I helgen lyktes de endelig.

- Vi har som hobby å samle på ulike arter. Vi har begge rundt 100 arter hver som vi har fisket på stang. Håkjerring var en av de artene vi manglet, sier Asgeir Alverstad til VG.

I videoen kan du se hvordan Alverstad må bruke både krefter og tid på å hale den store fisken opp til havoverflaten.

- Vi hadde snøret ned mot 1000 meter i havet, så det tok lang tid å få fisken opp. Jeg tror vi brukte omtrent halvannen time og det var blytungt, sier Alverstad.

Da de fikk den opp sier Alverstad at de målte fisken og dermed kunne anslå følgende utrolige vekt: 1099 kilogram - over ett tonn!

Stor eksemplar

STOLT: Rett etter at fisken var ferdigmålt fikk Asgeir Alverstad feiret med en flaske champagne. Foto: Privat
STOLT: Rett etter at fisken var ferdigmålt fikk Asgeir Alverstad feiret med en flaske champagne. Foto: Privat

Håkjerring er en haiart som lever på dypvann i nordlige og arktiske strøk, forteller fiskeekspert og stipendiat ved Norges fiskerihøgskole Arve Lynghammar.

- Det virker som om de har fått et veldig stort eksemplar. Det er nok tatt større tidligere, men dette er nok en av de større, sier Lynghammar, og legger til:

- Det er veldig vanskelig å få denne arten på kroken, så de som gjør det er veldig kjent med denne type fisk. Jeg har selv lagt bak meg noen døgn hvor jeg har forsøkt å få den på kroken. Trolig fanges det kun fem-seks stykker i løpet av et år av sportsfiskere, sier Lynghammar.

Var ikke redd

Storfiskere Alverstad sier han ikke var redd for sin egen sikkerhet da haien kom til vannoverflaten.

- Jeg var mer redd for at snøret skulle ryke. Planen var egentlig å hoppe i vannet med den. Håkjerring er ikke like aggresiv som hvithaien. Men det er klart: Får du en hånd eller noe i nærheten av munnen på den, så er det game over med en gang, sier Alverstad.

På grunn av størrelsen på fisken sier Alverstad at de ikke ville ta den på land og få den kontrollmålt.

- Nei, det var et valg vi tok lang tid i forveien at vi bare skulle slippe den ut igjen. Det er viktigere for meg at fisken får mulighet til å leve et videre liv enn at jeg får en bekreftet vekt. Husk på at fisken kan være flere hundre år gammel.

Får tro hva de vil

- Du er ikke redd folk skal tro du skryter på deg vekt og størrelse?

- Det er jo et spørsmål, men alt vi kan vise til tyder jo på at vi snakker sant. Men folk får mene hva de vil. Vi har bevis med lengde- og omkretsmål av fisken, sier Alverstad.

VG har fått tilgang på videoen gjennom Bernt Nor fra nettstedet hooked.no, som har redigert videoen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks