Hovedinnhold

Finland med tøffe tiltak mot romtiggere

I Finland som i Norge vekker romtiggere debatt, men finnene har i tillegg innført et av Europas strengeste tiltak for å stanse gatetiggingen.

Denne saken handler om:

35 år gamle Aurelia tar ikke lenger med seg den fire år gamle datteren når hun skal tigge på gatene i Helsingfors. Hun er redd finske myndigheter skal ta datteren og plassere henne i fosterhjem.

Finland slår nå hardt ned på romer, eller sigøynere, som tigger sammen med barn. Myndighetene truer med å sende dem til hjemlandet eller plassere barna i fosterhjem.

Myndighetene sier at målet er å beskytte barna. Men menneskerettsgrupper mener at tiltaket, som ble innført for et drøyt halvår siden, er et av de tøffeste noe europeisk land har innført mot romfolket. De mener at myndighetene driver en utpresning som splitter familier istedenfor å beskytte dem.

Ikke alene

Men Finland er ikke alene. I Italia ble regjeringen kraftig kritisert for et forslag om å ta fingeravtrykk av romer, også barna, som et ledd i å slå ned på kriminalitet. I Italia er den allmenne oppfatningen at immigrantene er kriminelle.

Kritikerne hevdet at forslaget er ren etnisk diskriminering og et brudd på EUs lover. Regjeringen har svart med å si at alle borgere må registrere sine fingeravtrykk, i et forsøk på å dempe kritikken.

I Danmark forsøkte myndighetene for fire år siden å plassere barna i spesialklasser. De ville også trekke trygdemidler fra foreldrene når barna ikke møtte på skolen. Men praksisen ble dømt ulovlig, og har opphørt.

Bedre vilkår

EU har oppfordret sine medlemsland til å gi romfolket bedre betingelser.

Det er mellom ni og tolv millioner romer i østeuropeiske land, og denne gruppen er den fattigste av de fattige. Mange har derfor reist til rikere land i vest i et forsøk på å bedre sin levestandard. Men de er ikke tatt godt imot. De blir oversett eller diskriminert og synker ofte ned i dypere fattigdom.

Finlands innvandringsminister og minister for EU-saker, Astrid Thors, forsvarer imidlertid tiltakene.

- Vi forsøker å handle ut fra barnas beste. Det kan være problematisk, men det er også bra at folk som kommer hit kjenner disse reglene.

Aurelia tigger fortsatt på gatene i Helsingfors, men hun tjener mindre uten datteren sin.

- Tigging er fortsatt bedre enn å gå sultne, slik vi må der jeg er fra, konkluderer hun.

- Men noen av mine venner har reist hjem fordi de risikerer at barna blir tatt. Jeg har ikke noe valg, jeg har ingen annen mulighet enn denne til å støtte familien min hjemme, sier hun.

Romania må ta ansvar

Finske myndigheter anslår at rundt 10.000 romer bor i landet i dag, men sier tallet kan være høyere. De fleste romer, eller sigøynere, kommer fra Romania og Bulgaria, som ble EU-medlem i 2007.

Som i Oslo, der romtiggere finnes på svært mange gatehjørner, har debatten om tiggerne gått høyt i avisene. Og det har provosert svært mange å se barn på gatene sammen med sine tiggende foreldre.

- Folk sier at Finland ikke er et åpent land for immigranter. Men skulle vi bare sett på at de utsetter sine barn for farer, spør finske Outi Parkkinen, som viser til at barn er sett sovende på gata når gradestokken viser under null.

Thors mener Romania må ta et ansvar for å integrere sin rombefolkning og hindre at tusenvis av romere reiser til vestlige hovedsteder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks