Hovedinnhold

Generalstreik i Hellas

** Titusenvis av grekere demonstrerer i gatene
** Stenger kontorer, skoler, sykehus og flyplasser

GENERALSTREIK: Greske demonstranter protesterer foran det parlamentet i Athen den 27.juni. Foto: AFP
GENERALSTREIK: Greske demonstranter protesterer foran det parlamentet i Athen den 27.juni. Foto: AFP
(VG Nett) Den greske fagbevegelsen har startet en 48 timer lang streik mot regjeringens planlagte spareplan.

Denne saken handler om:

De mener at spareplanen vil ramme de som tjener minst og har oppfordret alle som rammes av skatteøkninger til å slutte seg til demonstrasjoner.

BAKGRUNN: EU, IMF og Hellas enige om spareplan

- De nye planene er en massakre for arbeideres rettigheter. Det vil være et helvete for alle arbeidere. Steiken må føre til at alt står, sier Thanassis Pafilis fra det greske kommunistpartiet til AP.

Titusenvis i gatene

Streiken vil pågå samtidig som nasjonalforsamlingen stemmer over det enorme nedskjæringsprogrammet frem til torsdag.

Statsminister Giorgos Papandreou tryglet mandag kveld nasjonalforsamlingen om å gjøre sin patriotiske plikt og holde landet på beina.

Det er ventet at mer enn 5000 politi vil være i gatene i Aten tirsdag morgen når titusenvis av streikende arbeidere skal masjere mot det greske stortinget, skriver BBC.

Les også: Greske politikere under sterkt press 

All transport stoppet

Flygelederne har kunngjort stans i alle flyginger på de travleste periodene om morgenen og om kvelden tirsdag og onsdag.

Allerede mandag innstilte Olympic Airlines og Aegean flere titall innenlandske flyginger, mens flere internasjonale avganger ble flyttet til andre tidspunkter. Flyplassene vil være stengt fra klokken 06-10 og 16-20 norsk tid.

Verken busser, trikker, ferger eller tog kommer til å gå, men førerne på T-banen i Aten bestemte seg for ikke å streike «slik at folk kan ta seg fram til demonstrasjonene i sentrum».

Les også: EU legger tungt press på Hellas

Strømbrudd

Både offentlige kontorer og skoler stenger dørene, sykehus vil bare ha minimumsbetjening, og greske medier slår av PC-ene i fem timer hver av de to dagene.

Det vil også bli strømbrudd i perioder som følge av taktiske strømavbrudd for å prøve å stanse privatiseringen av Hellas' største energiselskap.

VG Nett / NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks