Hovedinnhold

Gråtkvalt filippinsk klimadelegat: Det er galskap

** Slutter å spise i solidaritet med de katastroferammede
** Krever at FN blir enige om en klimaavtale

Samtidig som hjembyen og landet hans er rammet av tyfonkatastrofe, kom delegat Yeb Sano med en innstendig bønn på FNs klimatoppmøte i Warszawa.

Denne saken handler om:

En naturkatastrofe har nok en gang rammet sårbare Filippinene. Sanos familie er direkte rammet av tyfonen og delegaten har ventet på livstegn fra sine egne slektninger.

- Supertyfonen Haiyan traff min families hjemby og ødeleggelsene er ufattelige. Jeg klarer ikke å finne ord for de bildene vi ser fra nyhetsdekningen. Jeg finner ikke ord som kan dekke tapene og ødeleggelsene, sa han i talen på klimakonferansen COP 19 i Polens hovedstad.

VGTV: Se utdrag av den sterke talen

En gråtkvalt klimadelegat sa at det som har gitt ham fornyet styrke og lettelse var da broren hans lyktes i å kommunisere at han hadde overlevd. Tusener av andre er omkommet.

- De siste to dagene har han samlet sammen likene av de døde med sine egne hender. Han er sulten og utslitt siden det mangler mat i de områdene som er hardest rammet.

Les også: Presidenten nedjusterer dødstallene etter tyfonen

Yeb Sano ba om å få på plass en klimaavtale. Han sa han snakket for sin delegasjon - og for utallige mennesker som ikke lenger kan snakke for seg selv etter å ha omkommet i stormen. Han er klar på at tyfoner som dette ikke er naturlige, og vil ha slutt på å kalle det for naturkatastrofer, da han mener menneskeheten allerede har endret klimaet på grunnleggende måter.

- Vi nekter å akseptere at det å flykte fra stormer, å evakuere familier, lidelse og elendighet, å telle de døde, skal bli en del av hverdagen vår. Vi aksepterer det ikke, sa han.

Bakgrunn: Derfor rammes Asia av gigant-stormer

- Led oss og la Polen og Warszawa bli husket for alltid som stedet hvor vi virkelig klarte å bestemme oss for å stoppe galskapen, sa Yano.

90 land deltar på møtet med overskriften: Skaff klimapengene som er lovet til verdens fattige.

SMADRET: Dette bildet er tatt i kystbyen Tacloban. Foto: AP
SMADRET: Dette bildet er tatt i kystbyen Tacloban. Foto: AP

I solidaritet med sine rammede landsmenn erklærte han også at han vil faste for klimaet, og ikke spise under klimatoppmøtet før et godt resultat er i sikte.

VGTV: VGs reporter på Filippinene: - En desperat situasjon

Det jobbes nå på spreng med å få frem nødhjelp til de millioner av rammede menneskene på Filippinene. Tirsdag ble det rapportert at over en halv million tyfon-ofre er på flukt.

Samtidig rapporteres det om at nødhjelpen i mange tilfeller ikke er kommet lengre enn til flyplasser. Kampen for mat og vann er desperat.

- Dette er typisk og klassisk. Mange av områdene har heller ikke flyplass, og det forlenger distribusjonstiden enda mer, sier nødhjelpsveteranen Halvor Fossum Lauritzen til NTB.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks