Hovedinnhold

Ekstreme islamister krever løsepenger for norsk gissel

<p>GISSELTATT: Kjartan Sekkingstad fra Sotra utenfor Bergen er kidnappet på Filippinene.</p>

GISSELTATT: Kjartan Sekkingstad fra Sotra utenfor Bergen er kidnappet på Filippinene.

Foto: Privat
Gruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene krever 181 millioner kroner i løsepenger i en ny video.

FAKTA: KIDNAPPINGEN PÅ FILIPPINENE

* Natt til tirsdag 22. september ble nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra samt to canadiske menn og en filippinsk kvinne bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene .

* Sekkingstad har bodd i landet i rundt 15 år og er daglig leder for feriestedet.

* Ifølge filippinske etterretningskilder ble de fire bortført av islamistgruppen Abu Sayyaf, som skal være i forhandlinger med en ikke navngitt ambassade.

* Samme gruppe skal i april ha stått bak bortføringen av to tyske statsborgere, som ble frigitt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.

Kilde: NTB

I videoen leser hvert av de fire gislene opp den islamistiske terrorgruppen Abu Sayyafs krav om løsepenger: Én milliard pesos for hvert av gislene, melder Bergens Tidende.

Summen tilsvarer 181 millioner norske kroner.

«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad i videoklippet.

En av terroristene truer gislene med en stor kniv, og nordmannen uttaler at han etter forholdene har det greit. De tre andre gislene blir truet på lignende vis i den halvannet minutt lange videoen. Bak dem står en gruppe bevæpnede menn, noen av dem med tildekket ansikt.

Også for tre uker siden la geriljagruppen ut en video der gislene ber for livet.

UD er kjent med ny video

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartmentet Frode Øverland Andersen opplyser til VG at de er kjent med den nye videoen, men at de ikke ønsker å kommentere innholdet nærmere.

– Dette er en kidnappingssak, og det er ikke naturlig at UD kommenterer saken fortløpende. Vårt hovedfokus er på de bortførtes liv og helse, og på arbeidet for å få dem frigitt. Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og vi har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herunder canadiske og filippinske, sier Øverland Andersen.

Om pengekravet er UD krystallklare.

– Vår holdning til løsepenger er velkjent: Staten betaler ikke løsepenger, sier Øverland Andersen.

Sekkingstad ble bortført 22. september i år fra feriestedet Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao, sammen med to canadiere og en filippinsk kvinne, av elleve bevæpnede personer.

En filippinsk etterretningskilde har tidligere uttalt at det er satt i gang forhandlinger med gisseltakerne, men dette er ikke blitt bekreftet.

VGTV-innslaget nedenfor er fra den forrige gisselvideoen som terroristene la ut på nettet 13. oktober:

– En av de mest ekstreme gruppene

Professor i sosialantropologi, Arne Røkkum, er tilknyttet Universitet i Oslo og har gjennomført flere feltstudier på Filippinene. I et tidligere intervju med VG forteller han at Abu Sayyaf-geriljaen er en av de mest ekstreme islamistgruppene. 

– De har foretatt mange brutale raids, og de rammer ofte utlendinger. Selv om de er en relativt liten gruppe med rundt 350-400 medlemmer, så har de relativt store ressurser på grunn av de mange kidnappingene de har stått for, sa Røkkum til VG.

Han poengterte at han vet lite om hvordan gislene blir behandlet, men at de holdes under primitive forhold.

– De blir jo holdt ute i jungelen, og der bor de i svært primitive forhold. Jeg vil tro at grunnen til at gruppen sender ut denne videoen er for å vise at de mener alvor, og at dette ikke er et spill.

Hva er sjansen for at de løslates?

– Om løsepengene betales så vil de slippe fri, men hvis ikke er sjansen stor for at de henrettes. De har foretatt flere henrettelser tidligere, men det har også hendt at gisler har blitt frigitt av militæret eller har klart å rømme, sa Røkkum til VG.

Samme gruppe skal også ha stått bak bortføringen av de to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen på øya Palawan i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort pengebeløp i løsepenger.

Abu Sayyaf-geriljaen ble grunnlagt i 1991 og kjemper for en islamsk stat sør på Filippinene. Gruppen har nære bånd til terrornettverket al-Qaida, og har i senere tid sverget troskap til IS.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks