Hovedinnhold

Feilinformerte Stortinget om pengestøtte til palestinske fanger

IKKE KONTROLL: Utenriksminister Espen Barth Eide forklarer at Norge skal undersøke mer hva pengene til palestinske myndigheter egentlig går til. Foto: TERJE BRINGEDAL
IKKE KONTROLL: Utenriksminister Espen Barth Eide forklarer at Norge skal undersøke mer hva pengene til palestinske myndigheter egentlig går til. Foto: TERJE BRINGEDAL
(VG Nett) Nå innrømmer utenriksministeren at Stortinget har fått uriktige opplysninger om hva norsk pengestøtte til palestinske fengselsfanger går til.

Både i 2011 og 2012 forsikret daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre de folkevalgte om at Norge har kontroll på hva pengestøtten til palestinske fanger i israelske fengsler går til.

Bakgrunnen var opplysninger i israelske medier om at pengene fra Norge ble utbetalt som støtte til palestinske fanger som sonet fengselsdommer i Israel.

KrF lurte på hvordan Norge forsikret seg om at norske midler ikke går til belønning av terrorisme.

Den direkte støtten til palestinske fanger «går til dekning av kantineutgifter», forsikret Støre.

Les svarene fra Støre her og her .

Svarene stemte ikke

Nå innrømmer utenriksminister Espen Barth Eide at Stortinget ikke fikk riktig informasjon om støtteordningen. Både innretningen og nivået på støtten viser seg å være annerledes enn det hans forgjenger opplyste om.

Hvordan den faktiske støtteordningen er, kan han ikke gjøre rede for.

I et nytt svarbrev til Stortinget, skriver Eide:

«Det er uheldig at den informasjon som først ble formidlet til Stortinget, som altså var basert på opplysninger innhentet fra PA på det tidspunkt, i ettertid er upresis.»

Eide skriver at norske myndigheter har lent seg på opplysninger fra de palestinske selvstyremyndighetene (PA), men at man nå er «gjort kjent med nye opplysninger i dette spørsmålet som avviker fra tidligere informasjon gitt av PA.»

Nå skal Utenriksdepartementet undersøke videre hva pengene egentlig går til.

Norge støtter de palestinske selvstyremyndighetene med flere hundre millioner kroner årlig. Dessuten leder Norge giverlandsgruppen som samordner økonomisk støtte fra en rekke land.

- Det er alvorlig

Eides innrømmelse får opposisjonen til å reagere.

- Svarene til Stortinget har vært basert på halvveis-svar og bortforklaringer. Det er alvorlig. Vi har klare indikasjoner på at personer dømt for terror faktisk belønnes med økonomisk støtte fra Norge. Hvordan skal det bli fred og forsoning hvis man i realiteten belønner det motsatte? sier Hans Olav Syversen (KrF).

Må svare kontrollkomiteen

Også Stortingets kontrollkomité vil vite mer om Norges pengestøtte til palestinere i israelske fengsler. I et brev til utenriksministeren ber de Eide utdype hvilke undersøkelser som er gjort vedrørende pengestøtten.

- Det er alvorlig å feilinformere Stortinget. Derfor er det viktig at vi kommer til bunns i hvordan dette egentlig henger sammen, sier komiteleder Anders Anundsen til VG.

Han mener svaret fra Eide «ikke er godt nok».

- Vi synes det er grunnlag for å stille ytterligere spørsmål. Det er viktig for utenriksministeren å være så konkret som overhodet mulig, slik at vi får det faktagrunnlaget vi trenger for å finne ut om vi går videre med dette, sier han.

Utenriksdepartementet har ingen utdypende kommentar til VG på hva norsk pengestøtte til palestinske fanger egentlig går til.

- Siden det er en pågående korrespondanse med Stortinget, er det naturlig å svare på denne først, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks