Hovedinnhold

Røde Kors: – Dette er ikke Europa verdig

Flyktninghjelpen: Politikerne har glemt Europas historie
Leger uten grenser: Ondskapsfullt

<p>TIL HELLAS OG TILBAKE: Den greske øya Lesvos har vært hoveddestinasjonen for flyktninger som har reist fra Tyrkia. Nå skal de sendes tilbake. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG</p>

TIL HELLAS OG TILBAKE: Den greske øya Lesvos har vært hoveddestinasjonen for flyktninger som har reist fra Tyrkia. Nå skal de sendes tilbake. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG

Foto: Espen Rasmussen, VG
Hjelpeorganisasjonene er svært kritiske til avtalen mellom EU og Tyrkia om behandling av flyktninger.

Denne saken handler om:

– Vi er svært kritiske til at deler av denne avtalen er i ferd med å kjøre hele asylinstituttet i grøften. Mange personer som kommer til Hellas har et beskyttelsesbehov og har rett til å søke asyl. Denne avtalen undergraver denne retten, ved at de vil bli returnert til Tyrkia, sier Mads Harlem til VG.

Han er leder for politikk- og folkerettsseksjonen i Røde Kors.

<p>KRITISK: Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors.</p>

KRITISK: Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors.

Foto: Olav A./røde Kors Saltbones

EU-landene og Tyrkia ble fredag enige om en avtale om flyktningkrisen. Fra søndag vil alle ulovlige immigranter som kommer til Hellas bli returnert til Tyrkia. Målet for avtalen er en plan for hvordan alle migranter og flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia fra Hellas i en periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

– Avtalen som nå er inngått kan få alvorlige konsekvenser. Samtidig ser vi at man nå vurderer å internere flyktninger som allerede har ankommet Hellas, i frykt for at de skal undra seg tilbakesendelse. Dette er ikke Europa verdig og det er uakseptabelt, sier han.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Leger uten grenser: Ondskapsfull avtale

Leger uten Grensen er også svært kritisk til den nå signerte avtalen.

Europa ser ut ville skape en ny humanitær krise i Hellas for å avskrekke flyktninger og asylsøkere. Kortsiktig og ondskapsfullt, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Hun mener det er «fullstendig urealistisk» plan å sende mennesker tilbake til Tyrkia, et land med tre millioner flyktninger.

– Dette vil skape ytterligere menneskelig lidelse. Verden over er millioner av oss på flukt. Da kan ikke Europas respons være å vende ryggen til tusener av mennesker som flykter fra krig og forfølgelse, skape en humanitær krise i Hellas, og så sprøyte inn penger for å løse problemet, sier Hurum.

<p>ONDSKAPSFULLT:: Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Lindis Hurum mener avtalen vil skape mer lidelse.</p>

ONDSKAPSFULLT:: Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Lindis Hurum mener avtalen vil skape mer lidelse.

Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix


Glemmer vår egen historie

I Flyktninghjelpen er de også opprørte:

– Europeiske ledere ser ut til å handle i panikk. Avtalen er et kortsiktig forsøk på å stanse flyktninger på søken etter beskyttelse i Europa, men tilbyr ingen løsning på de egentlige problemene, sier Europa-direktør Edouard Rodier  til VG.

– Hele diskusjonen minner mest om en forretningsavtale, der lite oppmerksomhet er viet konsekvensene avtalen vil ha for de menneskene det handler om.

Organisasjonen sier at vi må støtte Tyrkia, slik at de kan opprettholde flyktningenes rettigheter og gi dem nødvendig hjelp.

– Men europeiske land kan ikke overføre sitt ansvar for å gi beskyttelse til mennesker på flukt, sier Rodier.

Han avslutter:

– Europas verdier og flyktningenes rettigheter er truet av europeiske ledere som ser ut til å ha glemt vår egen historie.

Brende er fornøyd

Utenriksminister Børge Brende uttrykte fredag sterk støtte til avtalen.

– De har jobbet på spreng for å finne løsninger innenfor det internasjonale rammeverket som er bygd. Og vi har tro på at det man kommer fram til nå, vil stå seg i så måte. Og det er viktig, sier Brende til NTB i Brussel.

Brende til VG: Europa står midt i en cocktail av kriser.

FN, og hjelpeorganisasjoner, har vært bekymret for at avtalen skal uthule retten til å søke asyl for mennesker på flukt, men Brende har altså tro på at det er løst. Han mener også det ikke har vært noen tvil om at en avtale må på plass.

– Ikke minst for å endre den dynamikken man har rundt menneskesmuglere og det som det har medført av menneskelige lidelser, sier han.

– Og en avtale med Tyrkia vil også sende et veldig sterkt signal om at det er de som har behov for beskyttelse, som vil kunne komme til Europa. De som kommer av sosiale og økonomiske årsaker, de vil ikke få asyl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks