Hovedinnhold

Nå kan agurken være stygg igjen!

EU fjerner agurkregler

ÅPNER OPP: EUs landbrukskommisær Mariann Fischer Boel har kjempet igjennom fri flyt av agurker. Bonde Kriemhild Weiss viser fornøyd frem to agurker fra egen avling. Foto: EPA
ÅPNER OPP: EUs landbrukskommisær Mariann Fischer Boel har kjempet igjennom fri flyt av agurker. Bonde Kriemhild Weiss viser fornøyd frem to agurker fra egen avling. Foto: EPA
PARIS (VG) Skeive sopper, bøyde bønner og avvikende agurker gjør nå comeback etter 20 år borte fra europeiske supermarkeder. Men epler må fortsatt være estetiske.

Denne saken handler om:

Det ble klart etter at EU-kommisjonen onsdag bestemte seg for å fjerne en av unionens sterkest kritiserte lover - det såkalte «agurkdirektivet».

Siden 1988 har det vært forbudt å selge blant annet krokete agurker på EUs indre marked. Men fra 1. juli neste år skal stygge frukter og grønnsaker igjen bli å finne i hyllene.

Hva synes du om at de «stygge» grønnsakene er tilbake? Del dine meningernederst i artikkelen!

Bredt utvalg

- Dette markerer en ny daggry for krokete agurker og knoklete gulrøtter. Vi trenger rett og slett ikke regulere dette. I dager med høye matvarepriser og økonomiske problemer, bør kundene kunne ha et bredest mulig utvalg i butikkene, sier EUs Landbrukskommissær Mariann Fischer Boel til nyhetsbyrået AP.

I alt fjernes reguleringene av 26 ulike frukter og grønnsaker, men kravene til ti andre matvarers utseende blir fortsatt stående.

Protester

I utgangspunktet ønsket kommisjonen å fjerne alle reguleringene, men protester fra en rekke medlemsland gjør at kravene til blant annet epler, jordbær og tomater beholdes.

Disse varene skal likevel være mulig å selge, men da under forutsetning av at de merkes tydelig med at de har en feilaktig form.

Det anslås at så mye som 20 prosent av produksjonen av de aktuelle fruktene og grønnsakene har måttet kastes som følge av de gamle reglene.

- Med de høye matvareprisene vi har i dag, kan vi ikke forsvare å kaste bort fullt brukbar mat, sier talsmann for EU-kommisjonen Michael Mann til svenske Europaportalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks