Hovedinnhold

Langet ut mot jøder - var jøde selv

JUBLER: På dette bilde fra juni 2009 jubler Csanad Szegedi for at partiet hans har fått plass i EU-parlamentet. Jubelen sto nok ikke like høyt i taket da han fant ut hva som var hans opphav. Foto: Bela Szandelszky, AP / NTB Scanpix
JUBLER: På dette bilde fra juni 2009 jubler Csanad Szegedi for at partiet hans har fått plass i EU-parlamentet. Jubelen sto nok ikke like høyt i taket da han fant ut hva som var hans opphav. Foto: Bela Szandelszky, AP / NTB Scanpix
(VG Nett) Csanad Szegedi i det ungarske Jobbik-partiet, har langet ut mot jøder. Nå har han oppdaget sine egne jødiske røtter.

Denne saken handler om:

Historien om politikeren, som nok angrer på at han ikke har drevet mer aktiv slektsforskning tidligere, er blitt rullet opp i Ungarn de siste dagene.

Jobbik-partiet, også omtalt som «Bevegelsen for et bedre Ungarn», har flere ganger gjennomført offentlige kampanjer med antisemittisk innhold.

Nå har altså en av lederne, Csanad Szegedi, oppdaget at han selv er jøde.

Skal ha rast mot jøder

Politikeren skal også personlig ha rast mot jøder. Ifølge Anti-Defamation Leauge (ADL), har presidentkandidaten i hans eget parti, referert til israelske jøder som «lusinfiserte og skitne mordere».

Szegedis opphav ble oppdaget da en en fange i 2010 konfronterte han med bevis på at han selv hadde jødiske røtter. AP skriver at Szegedi prøvde å bestikke den innsatte i et forsøk på å hemmeligholde informasjonen, men ryktene var ikke til å stanse.

I fjor måtte politikeren innrømme det hele. Han innrømmet at hans mor var jøde, og ifølge jødisk lov, gjør dette Szegedi selv jødisk.

Mormor i Auschwitz

Ikke bare er hans mor og han selv jødisk, men hans mormor overlevde Auschwitz og bestefaren ble holdt fanget i en tysk arbeidsleir.

Det kommer også frem i artikkelen til AP at Szegedi, under press, trakk seg fra alle sine partistillinger og sitt medlemskap i Jobbik forrige måned. Sist uke ble han bedt om å gi fra seg sin plass i Europaparlamentet. Jobbik-partiet sier dette ikke handler om hans jødiske røtter, men mistanken om bestikkelser.

Ønsker å beholde EU-parlamentsplass

Csanad Szegedi ble kjent i 2007 som en av grunnleggerne av den Ungarske garde. Dette er en høyreekstrem, nasjonalistisk paramilitær bevegelse i Ungarn. Uniformene til garden er svarte og utseende kan minne om det den fascistiske pilkorsbevegelsen brukte. Dette var et pro-nazistisk parti som i sin tid drepte 550.000 ungarske jøder under Holocaust.

De fleste av dem ble drept etter å ha blitt sendt i tog til dødsleirer som Auschwitz. Den ungarske garde ble forbudt av domstolene i 2009.

Innen den tid hadde allerede Csanad Szegedi engasjert seg i Jobbik-partiet. Dette ble i 2003 lansert som det som skulle bli landets største høyreekstreme politiske makt. Szegedi ble etter hvert en profilert figur, og ifølge AP, en søyle i partiledelsen.

Siden 2009 har han tjenestegjort i Europaparlamentet i Brussel som en av partiets tre representanter, en posisjon han sier han ønsker å beholde.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks