Hovedinnhold

Irland vil holde ny folkeavstemning om EU-traktat

NYVALG: Irlands statsminister Brian Cowen holdt fredag en pressekonferanse i Brussel om Irlands forhold til Lisboa-traktaten. Foto: SCANPIX
NYVALG: Irlands statsminister Brian Cowen holdt fredag en pressekonferanse i Brussel om Irlands forhold til Lisboa-traktaten. Foto: SCANPIX
Irland vil holde en ny folkeavstemning om Lisboa-traktaten.

Denne saken handler om:

Det kunngjorde Irlands statsminister Brian Cowen fredag. Tidligere samme dag åpnet EU-lederne for å gi Irland spesielle innrømmelser i traktaten. Den opprinnelige traktaten ble nedstemt i en folkeavstemning i Irland i juni.

- På grunnlag av dagens enighet er jeg forberedt på å henvende meg til det irske folket på nytt neste år, sa Cowen.

Det er nå klart at alle EU-landene får beholde hvert sitt medlem i EU-kommisjonen, samt at Irland får beholde råderett over familie-, skatte- og budsjettpolitikken. Dette vil bli vedtatt i en egen protokoll, trolig i forbindelse med at Kroatia en gang i nær framtid blir tatt opp som medlem av Unionen.

Det er ventet at Irland vil holde en ny folkeavstemning om Lisboa-traktaten i oktober neste år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks